Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Sambata 15 Mai 2021 - 14587
Exercitarea dreptului de vot de catre persoanele private de libertate din Penitenciarul Bistrita, la referendumul national din 29 iulie 2012.

Persoanele private de libertate aflate in custodia Penitenciarului Bistrita isi pot exercita dreptul de vot, la referendumul national din 29.07.2012, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare si cu hotararile Biroului Electoral Central.

In vederea exercitarii acestui drept, persoanele private de libertate trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

-       sa aiba varsta peste 18 ani sau sa fi implinit aceasta varsta in ziua alegerilor;

-       sa nu le fie interzis acest drept;

-       sa fie cetateni romani;

-       sa detina acte de identitate valabile;

-       sa solicite, in scris, presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, prin intermediul administratiei locului de detinere, ca doreste sa-si exprime dreptul de vot.

Potrivit Hotararii nr. 5 / 11 iulie 2012 emisa de Biroul Electoral Central, directorii penitenciarelor si ai locurilor de detinere sunt obligati sa aduca la cunostinta persoanelor private de libertate, cu suficient timp inaintea zilei referendumului, faptul ca pot vota prin intermediul urnei speciale, numai in baza  actului de identitate.

Astfel au fost identificate 431 de persoane private de libertate care indeplinesc conditiile anterior amintite, dintre acestea, 382 manifestandu-si intentia de a vota printr-o solicitare scrisa, adresata presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, prin intermediul administratiei locului de detinere.

In cazul persoanelor a caror acte de identitate erau expirate, au fost demarate demersurile necesare in vederea preschimbarii acestora, fiind astfel asigurata una dintre cele mai importante conditii ale participarii la vot.

         Cererile de votare prin care persoanele private de libertate isi pot exprima in scris solicitarea de a exercita acest drept se vor completa pana pe data de 27 iulie 2012, acestea trebuind sa fie depuse cel mai tarziu in preziua votarii la biroul electoral al sectiei de votare in a carei raza teritoriala se afla unitatea penitenciara.

In ziua referendumului, directorul unitatii va permite accesul echipei biroului electoral al Sectiei de votare nr. 22, la care este arondat Penitenciarul Bistrita, care se va deplasa cu urna speciala si cu materialele necesare votarii, intr-un spatiu anume amenajat, fiind luate masurile pentru asigurarea caracterului secret si liber exprimat al votului.

 

Inspector de penitenciare Laura OPRIS

Purtator de cuvant

PENITENCIARUL BISTRITA

 

0 comentarii2527 vizualizări27 iulie 2012
rss 2.0
rss 2.0