In data de 13 martie a.c., incepand cu ora 11.00, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, in prezenta Excelentei Sale domnul Jean - Hubert LEBET, Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania, a avut loc inaugurarea oficiala a proiectului "Consolidarea capacitatilor Jandarmeriei Romane".
Acest proiect beneficiaza de finantare elvetiano - romana, in valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contributie elvetiana si 282.352,94 CHF contributia Romaniei) si se va derula pe o perioada de doi ani, avand ca obiective majore: dezvoltarea capacitatilor Jandarmeriei Romane de gestionare a manifestatiilor publice de amploare si a manifestarilor sportive de dimensiune internationala si consolidarea securitatii cetatenilor si a mediului inconjurator in zonele montane, pentru o dezvoltare turistica durabila.
Cu prilejul ceremoniei inaugurale, Ambasadorul Confederatiei Elvetiene a declarat: "Vreau sa va spun ca sunt un ambasador fericit ca sunt in Romania. Aveti o tara frumoasa, oameni pregatiti si institutii care functioneaza. Exista si probleme, stim acest lucru, dar impreuna cu Jandarmeria Romana am facut multe lucruri bune si colaboram foarte bine, asa cum am colaborat si cu Politia Romana in alte ocazii. Prezenta noastra aici este dovada acestei colaborari eficiente la care fac referire. Avem parteneri seriosi si eficienti, precum si experti care ne sprijina in munca pe care o desfasuram...Mesajul meu este ca atunci cand vrem sa colaboram cu Romania si cu institutiile ei, acest lucru chiar functioneaza".
De asemenea, tot in acest context, domnul colonel dr. Mircea Olaru, Inspectorul general al Jandarmeriei Romane a afirmat ca, "obiectivele urmarite reflecta preocupari si competente comune atat ale Jandarmeriei cat si ale partenerilor elvetieni, ce se doresc a fi proiectate in spatiul public, in folosul cetatenilor, intr-o maniera cat mai eficienta. Impreuna cu partenerii nostri elvetieni am incercat sa implicam in demersurile noastre cat mai multe institutii care sa poata concura la bunul mers al proiectului. Mizam pe o participare activa si pe un angajament ferm din partea tuturor celor angrenati in atingerea obiectivelor proiectului si ne dorim ocolaborare fructuoasa cu partenerul nostru principal, Academia de Politie din Savatan, Elvetia".
La ceremonie au mai luat parte: domnul chestor sef de politie Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanti ai institutiilor nationale cu atributii in domeniile in care se deruleaza proiectul, precum si experti cu responsabilitati in derularea proiectului din cadrul Jandarmeriei Romane.
Persoana de contact: locotenent Irina DRAGAN, tel.:0749.209.424, 021 319 80 52, e-mail: presa_jr@mai.gov.ro.
SERVICIUL INFORMARE, RELATII PUBLICE, REPREZENTARE SI PROTOCOL
La data de 7 septembrie 2010 a fost incheiat la Berna Acordul-Cadru intre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian privind implementarea Programului de cooperare elvetiano-roman pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse.
In conformitate cu semnarea, de catre partile romana si elvetiana, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a inceput perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacitatilor Jandarmeriei Romane, cu o durata de 2 ani, subsumat sectiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.
Acest proiect beneficiaza de un buget in valoare de 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contributie elvetiana si 282.352,94 CHF contributia Romaniei) si a fost determinat de necesitatea adaptarii capacitatilor Jandarmeriei Romane la evolutia constanta a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de actiune pe timpul marilor evenimente internationale, cat si in privinta sigurantei publice in zonele turistice montane, avand ca sursa de inspiratie modelul elvetian de actiune.
Proiectul este structurat pe doua obiective majore:
1. dezvoltarea capacitatilor Jandarmeriei Romane de gestionare a
manifestatiilor publice de amploare si a manifestarilor sportive de
dimensiune internationala;
2. consolidarea securitatii cetatenilor si a mediului inconjurator in zonele
montane pentru o dezvoltare turistica durabila.
1. Dezvoltarea capacitatilor Jandarmeriei Romane de gestionare a manifestatiilor publice de amploare si a manifestarilor sportive de dimensiune internationala
Principale activitati care urmeaza sa fie desfasurate:
- Studii comparative privind cadrul juridic si conceptiile de angajament ale statelor europene pe timpul manifestarilor sportive si evenimentelor de amploare
- Ateliere de lucru cu participare elvetiana si internationala, privind bunele practici in domeniul luptei impotriva huliganismului, prevenirii si combaterii violentei in stadioane
- Ateliere de lucru cu participare elvetiana si internationala privind gestionarea operationala a meciurilor de fotbal europene si a evenimentelor de amploare
- Elaborarea si publicarea unor conceptii de intrebuintare a fortelor pe timpul evenimentelor de amploare
- Elaborarea unor module specifice de pregatire in domeniul asigurarii ordinii publice pe timpul evenimentelor de amploare si a manifestarilor sportive
- Achizitionarea de noi echipamente pentru modernizarea dotarii fortelor de asigurare a ordinii publice
2. Consolidarea securitatii cetatenilor si a mediului inconjurator in zonele montane pentru o dezvoltare turistica durabila
Principale activitati care urmeaza sa fie desfasurate:
- Evaluarea dispozitivului actual de securitate publica si protectie a mediului in statiuni montane din Romania
- Intalniri si reuniuni ale expertilor in Elvetia si Romania pentru schimb de cunostinte in domeniul bunelor practici operationale in domeniul montan, rolul fortelor de politie/jandarmerie in protectia mediului, s.a.
- Colocviu pe problematica securitatii turismului in ariile naturale protejate
- Achizitionarea unor mijloace de mobilitate specifice misiunilor montane
- Realizarea unei campanii de sensibilizare privind protectia mediului inconjurator si a biodiversitatii
0 comentarii | 42 vizualizări | 14 martie 2013 |