Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Inst. Militarizate Duminica 21 Iulie 2024 - 14587
Un an de S.M.U.R.D. in Beclean si Prundu Birgaului.

La inceputul lunii iunie s-a implinit un an de zile de la operationalizarea modului SMURD din cadrul Garzii de Interventie Beclean, respectiv de la dislocarea Garzii de Interventie Prundu Birgaului, care apartine de Detasamentul de Pompieri Bistrita si functioneaza in comuna Prundu-Bargaului, str. Bistricioarei nr. 359.

Raionul de interventie al Garzii de Interventie Beclean asigura gestionarea situatiilor de urgenta pe teritoriul unui oras (Beclean - raion de baza) si a 14 comune, insumand 73 de localitati. Suprafata raionului de interventie este de aproximativ 919 km2, cu un numar total de aproximativ 16150 gospodarii cetatenesti si locuinte si o populatie de aproximativ 48289 locuitori, in timp ce raionul de interventie al Garzii de Interventie Prundu - Bargaului asigura gestionarea situatiilor de urgenta pe teritoriul a 4 comune, insumand 13 localitati. Suprafata raionului de interventie este de aproximativ 464 km2, cu un numar total de aproximativ 6.807 gospodarii cetatenesti si o populatie de aproximativ 19305 persoane.

Ambele subunitati au in compunere cate doua autospeciale de lucru cu apa si spuma pentru interventii, descarcerare si acordarea asistentei mediale de urgenta si o ambulanta tip B2 pentru acordarea primului ajutor calificat - achizitionate prin proiectului "Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta din Transilvania de Nord - etapa I, cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita - Nasaud.

In perioada analizata, Garda de Interventie Beclean a intervenit la un numar de 936 situatii de urgenta ( peste 85 % fiind cazuri de urgenta asistate de S.M.U.R.D.), iar subunitatea din Prundu Birgaului a asigurat interventia la un numar de 1304 situatii de urgenta ( 90 % fiind cazuri de urgenta asistate de S.M.U.R.D.).

Dislocarea Garzii de Interventie Prundu Birgaului, respectiv operationalizarea modului SMURD in cadrul subunitatii din Beclean, au aparut ca o necesitate, avand in vedere faptul ca distanta dintre Detasamentul de pompieri Bistrita (care asigura interventia in zona Vaii Birgaului pana la limita cu Suceava) si cea mai indepartata localitate - Piatra Fantanele - este de 46 km, iar pompierii militari din aceste doua subunitati asigura o interventie prompta in cazul accidentelor de circulatie produse pe Drumul National 17 care face legatura intre Transilvania si Moldova, precum si pe celelalte drumuri din raioanele de interventie.

Spatiile si utilitatile pentru pregatirea si cazarea personalului, precum si pentru gararea autospecialelor sunt asigurate cu sprijinul consiliilor locale din cele doua localitati.

          Asadar, peste 67.000 de locuitorii din cele doua zone beneficiaza de sprijin rapid din partea pompierilor in cazul producerii unor situatii de urgenta, reducandu-se astfel timpul de raspuns cu 25 - 30 de minute.

 COMPARTIMENTUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE Persoana de contact: plt. Marius RUS  - tel. 0748/299990

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.               

0 comentarii3136 vizualizări06 iunie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0