Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Duminica a 23 a dupa Rusalii.

"Fiti treji, priveghiati! Potrivnicul vostru, diavolul, umbla racnind ca un leu cautand pe cine sa inghita" (Petru 5, 8). Intr-o lume postmoderna, secularizata, or fi oameni care nu mai cred in existenta dracilor.Scriitorul Beaudelaire ne spune ca cea mai mare viclenie a dracului nu este sa ne faca sa nu credem in Dumnezeu, ci sa ne faca sa nu credem in existenta lui, ca sa poata lucra clandestin si nevazut.

Poate va aduceti aminte ca atunci cand Moise s-a intalnit cu Dumnezeu, L-a intrebat: " Cine esti Doamne?" Ca sa pot spune compatriotilor mei. Cine esti Tu? Ce i-a raspuns Dumnezeu? Eu sunt " Cel ce sunt!" Eu sunt existenta prin excelenta. Ce spune diavolului. " eu" nu sunt. Eu nu exist..

Viata este ca un joc si sunt doua echipe care joaca, a lui Hristos si a diavolului. E bine sa privim la noi insine, in fiecare zi, si sa zicem: " De partea cui sunt, intr-adevar, a lui Hristos ori a diavolului?.

Ori Evanghelia de astazi ne demonstreaza nu prin cuvinte, ci prin fapte ca el diavolul exista. Domnul Hristos cu ucenecii Sai trece cu corabia dincolo de Marea Tiberiadei, in tinutul Gherghesenilor. Si-l intampina un nom care se comporta grozav. De multa vreme nu mai punea haina pe el si in casa nu mai locuia, ci prin morminte. Si vazand pe Iisus,  a cazut inaintea Lui si cu glas mare a zis: " Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Cel Prea Inalt? Rogu-Te, nu ma chinui" (Luca 8, 29).

Pentru ca poruncea duhurilor necurate sa iasa afara. Si duhurile necurate L-au rugat pe Mantuitorul sa le faca o concesie: daca le scoate din om sa le lase sa intre in porci, pentru ca era o turma de porci pascand in imprejurimi. Si au intrat duhurile necurate in porci si porcii, ca la o porunca, s-au aruncat in mare.

 Cei mai multi oameni cred, in mod gresit, ca locul de sedere al diavolului este iadul. Nu este tocmai asa, deoarece campul de lucru este pamantul, sunt sufletele omenesti. De aceea, Sfanta Scriptura il numeste pe Satana " stapanitorul acestei lumi"

Unii s-au intrebat de ce a ingaduit Domnul Hristos sa aiba asemenea paguba locuitorii din Gadara? Din 2 Motive:

1.ca prin ei erau si saduchi care nu credeau in existenta diavolului si in existenta ingerilor.

2. Domnul Hristos a vrut sa-i tamaduiasca si pe ceilalti cetateni din Gadara, care se socoteau sanatosi, dar sufereau de o boala grava, boala iubirii de avutie, a iubirii de bani, a iubirii de avere.

Pe ei nu i-a impresionat faptul ca s-a facut sanatos un concetatean de-al lor. Pe ei i-a durut paguba si-au venit cu totii la Domnul si au zis: "Doamne, du-te din hotarele noastre".

Atacurile Satanei, care au inceput in cursul istoriei, vor continua pana cand Dumnezeu incepe sa traga cortina peste aceasta drama inspaimantatoare.

Fie ca noi credem, fie ca nu credem in existenta diavolului,el exista si-si face vazuta prezenta prin lucrarile sale. Cu siguranta ca noi crestinii am vrea sa infrangem aceasta forta malefica, aceasta forta negativa pe care o reprezinta diavolul.Numai ca lupta pe care ducem cu el trebuie sa fie cu foarte multa intelepciune.

 

Lucian Blaga, intr-o carte de aforisme, parca parafrazand Evaghelia spune: " Diavolului sa nu-i faci concesia sa stai de vorba cu el, pentru ca pana la urma, te bate in dialectica si te indupleca". Nu trebuie pornita discutia cu el, pentru ca incepe cu lucruri mici, dar pana la urma te determina sa faci lucruru mari.

Un scriitor cunoscut, e vorba de Kafka, are si el o meditatie: " Unul dintre artificiile cele mai eficiente de seductie ale diavolului consta in faptul ca ne provoaca la lupta.Ne provoaca la lupta si pana la urma, daca nu suntem destul de atenti, ne si biruieste".

 

Datoria noastra este sa cerem ajutorul lui Hristos, Care a venit in lume " ca sa strice lucrurile diavolului". O astfel de intarire contra duhurilor necurate se realizeaza prin trei arme duhovnicesi: Trezvia, rugaciunea si semnul Crucii.

Trezvia este prima arma necesara pentru a nu cadea in cursele perverse ale amagitorului. Diavolul nu poate sa faca nimic decat daca ne invoim cu propunerile lui. Un parinte din pustie spune: " Daca-i dai suvite, el impleteste funii". De aceea, ni se cere vigilenta, adica paza mintii si paza inimii.

Rugaciunea este a doua arma prin care-l putem birui pe diavol, caci Domnul spune: " Acest neam de demoni cu nimic nu poate iesi, decat cu rugaciune si cu post"(Mc.9,29).

Semnul Crucii este al treilea mijloc necesar pentru a avea izbanda impotriva duhului viclean, precum arata o cantare liturgica: " Doamne, arma asupra diavolului, Crucea Ta ai dat noua!". Sfantul Chiril al Ierusalimului afirma: " Precum cainele fuge de batul cu care  a fost lovit, tot asa si dracul fuge de Crucea care-i aminteste ca prin ea a fot biruit".

Asadar, sa ne tinem stransi de Domnul nostru si de Maica noastra Biserica, de unde primimd insanatosire sufleteasca si trupeasca; nadajduim sa auzim glasul tainic al Mantuitorului la fel ca omul din Evanghelia de azi: "Intoarce-te in casa ta si spune cat bine ti-a facut tie Dumnezeu".

 

Pr.misionar

Emanuel Vidican.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

 

0 comentarii2450 vizualizări20 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0