Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Sfintii Cuviosi Marturisitori.

Biserica noastra praznuieste in 21 octombrie cinci mucenici ai Ortodoxiei din Ardeal, doi calugari, doi preoti si un credincios.Pentru a intelege mai bine vredniciile lor, este bina sa cunoastem si conditiile politico- sociale ale vremii lor. Indata dupa instaurarea regimului habsburgic, a inceput o lupta darza din partea autoritatilor si a calugarilor iezuiti catolici de a-i atrage pe romanii ortodocsi la unirea cu Biserica Romei. Dar poporul dreptcredincios, in frunte cu preoti si calugarii de atunci, s-a ridicat cu barbatie intru apararea legii stramosesti.

In cursul luptei inegale  pe care poporul a purtat-o cu autorittatile, au cazut jertfa numerosi preoti, calugari si credinciosi care au suferit moartea, inchisoarea, uneori batai si schinguiri, izgonirea din satele lor.....

Intre cei care au suferit mai multe se numara si cei 5 sfinti marturisitori praznuiti astazi.

Visarion Sarai era un calugar originar dintr-o familie de vlahi din Bosnia. In anul 1744 a venit in Transilvania, predicand impotriva uniatiei in zeci de sate de pe Valea Muresului. In apropiere de Sibiu a fost arestat, aruncat in mai multe inchisori, si murind in Austria.

Sofronie era fiu de preot din satul Cioara, Judetul Alba, numit din botez Stan, A fot el insusi preot, iar dupa ce a ramas vaduv s-a retras la manastirea Cozia. Reintors acasa a ridicat un schit cu o scoala, in padurile din apropierea satului sau. Revoltat de faptul ca autoritatile i-au distrus schitul in mod abuziv, s-a ridict la lupta impotriva uniatiei. Aproape  2 ani de zile a condus cu staruita aceasta lupta, incat actiunea lui s-a transformat intr-o rascoala. Cuviosul Sofronie s-a refugiat in Tara Romaneacsa unde a si murit.

Mucenicul Oprea Miclaus era originar din Salistea Sibiului. A fost trimis de trei ori la Viena, de credinciosii din Marginimea Sibiului pentru ca sa ceara imparatesei Terezia libertate deplina pentru credinta Ortodoxa. Dupa ceaa de a treia solie in 1752 a fost arestat la Viena si aruncat in inchisoare. A murit in inchisoare la batranete jertfindu-si viata ca sfant marturisitor pentru dreapta credinta.

Preotul Moise, a murit si el asememea mucenicului Oprea deoarece si el a fost in aceea delegatie de la Viena.

Alt preot Ioan din satul Gales a fost arestat in 1756, facand inschisoare la Sibiu, Deva, Graz.

Acestia au fost canozati in 1955, si 1992.

Iata clar ca si in randul poporului roman s-au ridicat mucenici ai dreptei credinte, dupa cuv Ap.Petru: "in orice neam, cel ce se teme de Domnul si face dreptate este primit la El".

Acestia si alti marturisitori si mucenici au devenit "concetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu"

Viata Sfintilor praznuiti astazi este un izvor nepretuit de invataminte pentru desavarsirea vietii noastre duhovnicesti si pentru o traire autentic crestina. Dragostea lor fata de Biserica si neamul lor sa ne slujeasca si noua, celor de azi, drept pilda de dragoste fata de Dumnezeu si fata de semenii nostrii, pilda de atasament fata de credinta ortodoxa stramoseasca, pilda de alipire si devotament fata de poporul din care facem parte.

Sa urmam indemnul Sf.Ap. Pavel "cu luare aminte" la pilda vietii lor si la felul " cum si-au sfarsit viata si sa le urmam credinta".

 

Pr.misionar:

Emanuel Vidican

 

0 comentarii2415 vizualizări22 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0