Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Parintele Paisie de la Stramba in dialog cu existenta.

Ciclul de seri duhovnicesti, Martea Gandirii Crestine din postul Craciunului 2013 a debutat marti, 26 noiembrie, la biserica cunoscuta sub numele "La Coroana" din Bistrita, avandu-l ca invitat pe parintele Paisie de la Stramba.

Tema pe care a dezbatut-o duhovnicul crestin a fost alegerea existentiala, sub titlul: Pe ce cale? Un titlu sugestiv pentru un subiect extrem de complex si profund. Astfel, parintele de la Stramba a pornit intr-o serie de intrebari retorice: De ce parasim calea credintei? De ce ne lasam batjocorita demnitatea umana? De ce ne dezumanizam si tindem sa fim "animale"? De ce il cautam pe Dumnezeu numai la necaz? Spre ce ne indreptam?

Intrebari, care in viziunea oratorului au in spate felul in care ne intelegem antropologia. In acest sens, parintele a recurs la cuvintele Mantuitorului: "Eu sunt calea" (In 14,6), iar raspunsul omului il gaseste in reflectia filosofului Ernest Bernea: omul, marele mister al existentei. Un mister aflat in timp si spatiu, care face alegeri pentru fericirea lui. Insa alegerile noastre adesea sunt pacatele, care prin repetarea lor duc la negarea existentei eterne, a credintei si a lui Dumnezeu. De aici, si dorintele noastre concentrate cu precadere pe materialitate si temporalitate (casa, masina, slujba), in loc sa punem in centrul ierarhiei noastre de valori virtutile crestine (pacea, linistea, dragostea, etc.). Rezultatul acestui mod de a trai este stresul, nelinistea, boala, ca atare, noi insine prin alegerea raului ne facem autori ai raului nostru personal.

In aceste coordonate ale realitatii in care traim, apare crestinismul si calea fericirii pe care o propune, a jertfei si a suferintei pentru Hristos. "Povara" care aduce deplinatatea omului, fericirea si linistea lui. In alte cuvinte, abandonarea increderii in capacitatile personale pentru increderea in Dumnezeu, adica predarea vointei fiecaruia in mainile lui Dumnezeu este calea care ne duce la Adevar si Viata: Iisus Hristos.

Cuvintele parintelui Paisie de la Stramba, prin concizia si pragmatismul expunerii au coborat discursul metafizic la nivelul comun de intelegere, iar Clubul International Transilvania i-a acordat calitatea de membru de onoare a asociatiei crestine.

Serile duhovnicesti continua in 3 decembrie prin conferinta parintelui Serafim de la Casiel, care va vorbi despre personalitatea fascinanta a parintelui Arsenie Boca.

.

Prof. Florin I. Bojor.

 

0 comentarii2807 vizualizări28 noiembrie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0