Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Duminica dupa Nasterea Domnului .

Iata ca bunul Dumnezeu ne-a invrednicit sa petrecem cu pace si alese bucurii duhovnicesti slavitul praznic al Nasterii Domnului, iar copiii ne-au readus in suflete versul si melodia colindelor traditionale romanesti, asa cum ni le-au lasat, din mosi-stramosi, inaintasii nostrii.

          Acum suntem in ultima Duminica din acest an, zi in care ar trebui sa facem un bilant al faptelor si implinirilor noastre, ca si al necazurilor si durerilor din anul care se va incheia curand, ca apoi sa pornim, cu incredere in Dumnezeu, spre zari noi, spre anul care vine, pe care ni-l dorim mai bun, mai plin de realizari, cu mai multe roade duhovnicesti.

          Evanghelia de astazi s-a recitit,  de fapt, pentru ca ati  mai auzit-o in a doua zi de Craciun. Oare de ce insista Biserica punandu-ne  in fata ochilor duhovnicesti de doua ori aceeasi evanghelie ce relateaza fapte istorice pe care le cunosstem prea bine, pentru ca ele se repeta an de an si noi suntem interesati de ceea ce I s-a intamplat pruncului Iisus?

          Colindam, credem si marturisim aceste adevaruri. "Fuga in Egipt" ofera, intai de toate o lectie de elementara prudenta, venita prin inger de la Dumnezeu - Tatal, lectie acceptata fara sovaire, cu totala supunere si smerenie, atat de Iosif, cat si de Maria.

             Evanghelia de astazi ne aduce in fata ochilor trei persoane: pe Maica Domnului, pe dreptul Iosif si pe Irod.

             Maica Domnului este cea care L-a nascut, care L-a primit in pantecele ei si care L-a adus pe lume, care L-a ocrotit, iubit si adorat intreaga ei viata, ramanand intr-o stare permanenta de adoratie si iubire.

             Sfantul Simeon Noul Teolog ne spune ca omul care traieste ascetic si se impartaseste de Sfintele Taine reuseste sa-L cuprinda pe Hristos in fiinta lui, asemenea Maicii Domnului, incat sa simta miscarile de prunc ale Domnului Iisus. Daca ar fii sa ne gandim la o familie care asteapta un prunc, cand mama incepe sa simta in fiinta ei miscandu-se pruncul, il face partas si pe tata, care si el isi doreste sa simta, sa asculte si chiar sa comunice cu fiul lui.

             Daca ar fi doar aceasta imagine, ar fi de ajuns sa intelegem ce inseamna sa te asemeni Maicii Domnului care, in chip desavarsit a reusit sa-L primeacsa in fiinta ei pe Domnul Iisus.

             Deci, trebuie sa-L iubim pe Dumnezeu in chip desavarsit, cu mintea noastra si cu inima noastra, si bineinteles aratand prin faptele noastre.

              A doua persoana care ne este infatisata de Sfanta Scriptura astazi este un mare anonim: Sfantul si Dreptul Iosif. Un om cuminte, discret, care s-a pus in slujba lui Dumnezeu si a Maicii Domnului. De altfel, un om curajos si viteaz, care nu a tinut seama de oprobiul public atunci cand s-a logodit cu Fecioara Maria, fiind constient ca nu el este tatal.

             Dar a ascultat de glasul lui Dumnezeu, prin inger, si-a asumat aceasta responsabilitate, s-a dus in Egipt, si l-a ocrotit pe prunc si pe mama Lui. Cei care pot fi asemanati cu Sfantul si Dreptul Iosif, cred ca sunt oamenii cuminti si credinciosi care se straduiesc sa-L slujeasca si sa-L iubeacsa pe Dumnezeu. Dar cei mai multi dintre anonimii acestui pamant sunt oamenii care se straduiesc sa faca voia lui Dumnezeu, asa cum ne spune Sfantul Apostol Pavel, ca si paganii din fire fac cele ale legii.

             In fata lui Dumnezeu nu exista anonimi, fiecare in parte suntem persoane unice si irepetabile si El lucreaza in chip deosebit cu fiecare dintre noi.

             A treia persoana pe care ne-o prezinta evanghelia de astazi este Irod, care s-a temut de pruncul Iisus ca ii va lua imparatia si scaunul de domnie. Un personaj negativ care, in mandria, mania si nebunia lui, a ajuns sa omoare 14.000 de prunci, ca sa fie sigur ca printre acestia se afla si pruncul Iisus.

             Acest om este prototipul necredinciosului de astazi care reusesete sa-l intruchipeze, sau categoria de oameni care sunt chip si asemanare a lui Irod.Istoria consemneaza fapte pe masura lui Irod si care ar trebui sa ne invete minte si sa nu repetam. Aduceti-va aminte doar de holocaust sau de genocidul cu evreii si va veti da seama ca in istorie au existat oameni de felul lui Irod.

             Ne spun statisticile ca, din 1989 si pana in 2008, in Romania s-au produs 22 milioane de avorturi. In Bucuresti  pe zi se petrec 200 de avorturi.

             Deci, iata trei persoane pe care insista Biserica sa ni le puna in fata ochilor duhovnicesti si la care sa luam aminte. Chipul desavarsit al omului care isi doreste mantuirea este Maica Domnului. Ea trebuie urmata si ea este modelul pe care noi trebuie sa ni-l insusim.

             Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu a ales sa fuga din fata lui Irod, din fata raului. Nu este un act de lasitate din partea lui Dumnezeu! Tot Iisus Hristos ajunge sa fie rastignit pe lemnul crucii! Stia ca se va intampla acest lucru cu El, si a ales sa mearga la Ierusalim, sa fie prins, judecat, botjocorit, rastignit. Deci putem fugi din fata raului. Unii parinti ne spun ca istitele care vin asupra noastra si la care ne simtim vulnerabili, trebuie sa le ocolim si sa fugim de ele.

             Deci, una dintre invataturile evanghelice de astazi este aceea ca trebuie sa fugim din fata raului. Si ingerul, asa cum a facut-o cu dreptul Iosif, o face si cu noi, ne avertizeaza permanent. Sa-l chemam in rugaciune pe ingerul nostru pazitor sa ne avertizeze cand suntem in pericol, mai ales in ceea ce priveste pacatul, ca sa fugim de el.

             Multumindu-I lui Dumnezeu Atottiitorul ca, in anul care a trecut, ne-a tinut ca un Parinte bun, sub acoperamantul aripilor Sale, Il rugam ca, si in anul care incepe, sa ne aiba in paza Sa si sa ne fereasca de tot raul. Plecandu-ne fruntea inaintea Celui Atotputernic, sa-I zicem cu incredere: Doamne, da-ne ajutor in "lupta cea buna" si fa-ne parte de bogate indurari si de binecuvantate impliniri, in vietile si in familiile noastre, sau ca Eminescu la trecerea dintre ani: "Cu "maine", zilele-ti adaugi/ Cu "ieri", viata ta o scazi/ Si ai cu toate astea-n fata/ De-a "pururi", ziua cea de azi!

                                                                                 

               AMIN.


Pr.Emanuel Vidican

1 comentariu2422 vizualizări29 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0