Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
La Gledin, Sfantul Pahomie a dat vesnicie neamului.

O serie de manifestari culturale si religioase s-au desfasurat in Parohia Gledin, cu ocazia pomenirii de catre Biserica Ortodoxa, pe 14 aprilie, a Sfantului Ierarh Pahomie, Episcopul Romanului. Sarbatoarea de la Gledin a debutat cu concursul "Lumina lina", competitie ce s-a desfasurat pe trei sectiuni, poezie religioasa, creatie plastica si creatie literara. Au participat aproximativ 70 de elevi de la scolile generale de pe Valea Sieului si de pe Valea Lutului. Juriul care a evaluat prestatia celor mici a fost compus din scriitorul Horea Badescu-presedinte, Ioan Pintea-director Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, scriitorii Menut Maximinian si Vasile V. Filip, elevul Andrei Poptean. In acelasi cadru, Biblioteca "Iacob Stamate", a avut loc la Gledin un simpozion inchinat Sfantul Pahomie, numit Colocviile de la Gledin, eveniment la care au participat preoti si oameni de marca ai culturii transilvanene care au prezentat lucrari si comunicari pe diferite teme, moderator fiind prof. Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai. Au fost sustinute conferinte de Ioan Pintea, Nicolae Baciut, Menut Maximinian si Marin Popan. Prima zi de manifestari s-a incheiat cu slujba Vecerniei Mari, urmate de Denie si Taina Sfantului Maslu.


In a doua zi a manifestarii, in ziua pomenirii Sfantului Pahomie, Inaltpreasfintitul Andrei a oficiat Sfanta Liturghie a Darurilor mai Inainte Sfintite, in biserica parohiala de la Gledin. Slujba a inceput in sobor de preoti si diaconi ( printer invitati fiind prof. Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, Alexandru Vidican, protopopul ortodox a Bistritei) si a fost urmata de premierea castigatorilor Concursului "Lumina Lina", de interpretare si creatie literara. Sarbatoarea a continuat cu punerea pietrei de temelie pentru un nou asezamantul social ocrotit de "Sfanta Ana".

Potrivit parintelui paroh Ioan Titieni, Casa "Sfanta Ana" va fi un centru social ce va avea in componenta sa aproximativ 12 camere ce vor gazdui peste 20 de persoane nevoiase, precum si copii cu probleme sociale. Aceasta casa face parte din centrul cultural "Sfantul Pahomie", ridicat in ultimii trei ani si inaugurat anul trecut, care include o capela inchinata Sfantului Pahomie, o cladire ce gazduieste Biblioteca "Iacob Stamate" si un centru pentru pelerini. "Am am participat alaturi de IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, la slujba oficiata cu ocazia pomenirii Sfantului Pahomie de la Gledin.
A fost un moment inaltator, iar existenta Sfantului Pahomie pe taramul judetului nostru, este inca un motiv pentru care consider judetul Bistrita-Nasaud in taram binecuvantat!
Totodata, am asistat la Sfintirea pietrei de temelie pentru un centru social, aflat sub obladuirea Sfintei Ana. Vreau sa il felicit pe parintele Titieni, pentru activitatile pe care le desfasoara, activitati prin care, Biserica de la Gledin devine un reper in Transilvania" declara Emil Radu Moldovan, presedintele Consiliului Judetean. Alaturi de multimea de credinciosi au fost prezenti: Emil Radu Moldovan, presedintele Consiliului Judetean, Ioan Tintean, prefectul judetului, deputatul Stelian Dolha, Ioan Cira, primarul comunei Monor, etnomuzicologul Gelu Furdui. La Gledin, Sfantul Pahomie a dat vesnicie neamului crestin.

 

sursa Radio Renasterea.

0 comentarii2429 vizualizări15 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0