Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Din mormantu-ntunecat, azi Hristos a Inviat!

Denumirea de Pasti o avem de la cuvantul evreiesc "pascha", care inseamna trecere. Evreii sarbatoreau Pastile in amintirea scaparii lor din robia Egiptului si trecerii lor in tara Canoon, locul fericirii.
Pastile crestinilor inseamna trecerea de la robia mortii la imparatia vietii vesnice. Intre mielul pascal al evreilor si Iisus Hristos, care e adevaratul Miel, ce ridica pacatele lumii, este o stransa legatura. Iar intamplarea proorocului Iona, care a fost inghitit de chit, stand inlauntrul lui trei zile si apoi dat afara nevatamat, preinchipuie moartea si Invierea Domnului.
Rasfoind paginile Sf. Scripturi putem sa observam ca, in decursul veacurilor, omenirea a avut parte de zile frumoase sau de bucurie - dar si de zile triste sau de durere.
Frumoasa a fost ziua cand Dumnezeu a creat lumea, dar trista a fost ziua in care omul a cazut in pacat. Luminoasa a fost ziua cand Moise a primit cele 10 porunci, dar grele au fost zilele potopului. Plina de lumina a fost noaptea in care Pruncul Iisus s-a nascut in ieslea din Betleem, atunci cand ingerii cantau - "marite intru cei de sus lui Dumnezeu pe pamant pace si intre oameni buna-nvoire", dar insangerate au fost zilele cand Irod a dat porunca ca pruncii sa fie ucisi. Pline de bucurie au fost zilele in care Iisus s-a botezat in Iordan si s-a schimbat la Fata pe Tabor atunci cand glas din ceruri s-a auzit - "Acesta este Fiule Meu cel preaiubit pe Acesta sa-L ascultati", dar plina de durere a fost ziua in care Mantuitorul a fost vandut de unul dintre ucenici si apoi rastignit pe cruce - atunci cand intuneric mare s-a facut peste tot pamantul.
Dar mai presus de toate zilele frumoase si de bucurie amintite este aceasta in care Hristos a Inviat!, asa cum priceasna spune: "Din mormantu-ntunecat, azi Hristos a Inviat!"
Invierea Domnului este evenimentul bucuriei, al luminii, al binecuvantarii, al istoriei, iar invierea nu este de domeniul trecutului sau al viitorului, ci al unui prezent continuu.
Viata omului se misca permanent intre o golgota si o inviere, intre o cruce si o inviere.
Astazi omul a cazut in pacat si se duce in iad si nu-l mai recunosti, iar maine este capabil de inviere si de a fi un inger si un membru al imparatiei lui Dumnezeu - iarasi nu-l mai recunosti daca pe omul de azi il judeci prin prisma celui de ieri.
Intr-una din cantarile ce se canta la strana se spune: "Ziua invierii! - si se pune semnul exclamarii care ne arata o atentionare si vrea sa ne spuna: lume, crestinilor, fiti atenti - si continua cantarea - "sa ne luminam", adica sa intelegem evenimentul si urmeaza apoi cateva conditii: unul pe altul sa ne imbratisam; sa zicem fratilor celor ce ne urasc; sa iertam toate pentru inviere; si numai asa sa strigam: "Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le".
Sa cautam ca fiecare dintre noi, ca si crestini, sa nu trecem pasivi pe langa inviere si sa ne raspundem fiecare in parte la cateva intrebari:
1. Cat de mult te simti tu ca om innoit in noul univers reinnoit. Cat de mult?
2. Cat de mult sau cat de responsabil te simti tu de salutul "Hristos a inviat" in lumina acelor conditii pe care le spune cantarea: unul pe altul sa ne imbratisam, sa iertam toate pentru inviere si sa zicem fratilor celor ce ne urasc;
3. Cat de mult te rusinezi sau nu sa-ti marturisesti acest salut, pentru ca daca ne pierdem identitatea pierd si copiii nostri.
4. Ce putere are pentru tine un adevar, o realitate pe care trebuie sa o accepti pe baza credintei? Ce putere are?
Iar in incheiere sa meditam la frumoasa priceasna:
Primavara dulce, paradis frumos
Sa cantam cu totii a-nviat Hristos
Ingerii din ceruri canta azi cu noi
Si pe toti ne-ndeamna inviati si voi!
Sarbatori binecuvantate!

.

pr. Vasile Beni.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii2422 vizualizări20 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0