Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
O noua episcopie greco-catolica.

Infiintarea Eparhiei greco-catolice "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti si alegerea primului sau Episcop eparhial, Preasfintitul Mihai Fratila. In perioada 7-9 mai 2014, s-au desfasurat la Oradea, sub presedintia Preafericitului Parinte Cardinal Lucian Muresan, lucrarile sesiunii ordinare de primavara ale Sinodului Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

            Considerand nevoia pastorala si realitatea istorica, culturala si geografica a sudului teritoriului extracarpatic al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras, cu acordul si binecuvantarea Sfantului Parinte Papa Francisc, dupa ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, conform can. 85 § 1 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, dupa consultarea Scaunului Apostolic al Romei, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Muresan, in calitate de Arhiepiscop Major, a infiintat Eparhia "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti (Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum), cu teritoriu canonic corespunzator capitalei Romaniei si judetelor provinciei istorice a Tarii Romanesti (Oltenia, Muntenia si Dobrogea).

Astfel, biserica "Sfantul Vasile cel Mare" (strada Polona) din Bucuresti primeste rangul si statutul de Catedrala a noii Eparhii.

Totodata, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Muresan, in aceeasi calitate de Arhiepiscop Major, in baza canonului 85 §2,2 al Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, ca urmare a procesului electoral desfasurat canonic, dupa ce a primit consensul Sinodului Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, cu acordul si binecuvantarea Sfantului Parinte Papa Francisc, l-a transferat pe Preasfintitul Episcop Mihai Fratila din functia de Episcop titular de Nove si auxiliar de Alba-Iulia si Fagaras, in functia de Episcop eparhial al noii Eparhii "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti.

Data intronizarii la Bucuresti a noului Episcop eparhial al Eparhiei "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti, va fi comunicata ulterior.

Uniti in rugaciune de multumire, cerand plinatate de haruri si ajutorul Maicii Preacurate peste noul Eparh si noua Eparhie, ii dorim Preasfintitului Episcop Mihai indelungata si binecuvantata pastorire.

Intru multi ani, Preasfintite Parinte!

 

 Pr. Cristian Crisan   -    Notar al Sinodului Episcopilor  

Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice.

 

.

 

Cea mai mica dintre catedrale

 "Din umilinta lui Atanasie a iesit mantuirea noastra!

Fara unirea in credinta cu Roma,

nu erau scoli mari din strainatate pentru ucenici romani,

aspri in ale invataturii,

nu era mai ales, acea mare scoala pentru inima poporului nostru,

care a fost Roma insasi!" - Nicolae Iorga

 Cea mai mica dintre toate catedralele Bisericii Catolice, biserica "Sfantul Vasile cel Mare" de pe strada Polona este sfintita de jerfa unori mari marturisitori pentru Hristos. Aproape fiecare pastor al acestei biserici inainte de instalarea comunismului a indurat prigoana si a sfarsit in inchisoare ori in lagar.

 Ca o prevestire a jerfelor ce aveau sa urmeze in anii `40 - `50, PS Demetriu Radu, ce fusese primul paroh al comunitatii greco-catolicilor ardeleni din Bucuresti si cumparase in 1892 terenul pe care s-a construit bisericuta, a murit in 1920 in urma atentatului cu bomba din Senatul Romaniei, actiune faptuita de comunisti.

 Lui Demetriu Radu, i-a urmat ca paroh "la Polona" tanarul preot greco-catolic Ioan Balan. El a fost primul preot slujitor in bisericuta ridicata in 1909, la a carei sfintire au luat parte PS Raymund Netzhammer, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, si Printul Vladimir Ghika. Ioan Balan avea sa devina ulterior episcop greco-catolic. A fost arestat in 1949, a supravietuit inchisorii de exterminare de la Sighet, dar a murit in 1959 sub arest la manastirea ortodoxa de la Ciorogarla.

 PS Vasile Aftenie, numit in 1940 primul episcop auxiliar greco-catolic pentru Bucuresti si Vechiul Regat, fusese intre 1934-1938 primul protopop unit al Capitalei. Ca preot si apoi episcop a slujit in lacasul, ce avea sa fie ridicat la rangul de biserica vicariala, "Sfantul Vasile cel Mare" de pe strada Polona. PS Aftenie a fost scos din resedinta episcopala in august 1948: "Vin vremuri grele pentru biserica noastra … In curand voi fi arestat, dar nu imi voi intina sufletul cu pacatul tradarii, chiar daca imi vor oferi lumea toata." I-a fost oferit scaunul de Mitropolit al Moldovei. A refuzat, a fost torturat, dar a ramas neclintit: "eu n-am nici neam, nici suflet si nici credinta de vanzare." A murit in 1950 la inchisoarea Vacaresti fiind primul episcop martir al Bisericii Romane Unite.

 Tit Liviu Chinezu, protopop al Bucurestilor in timpul episcopatului lui PS Vasile Aftenie, a fost si el arestat in 1948. Biserica Catolica a numit in clandestinitate alti sase episcopi care sa-i dubleze pe cei arestati. In noaptea de Pasti a anului 1949, Tit Liviu Chinezu a fost consacrat episcop la manastirea Caldarusani, unde erau detinuti ierarhii Bisericii Greco-Catolice. A murit in 1955 in inchisoarea de la Sighet.

 Dupa arestarea episcopului Aftenie si a protopopului Bucurestilor Tit Liviu Chinezu, Nuntiatura Apostolica l-a numit in clandestinitate ca Vicar General al Bucurestilor pe parintele Zenovie Paclisanu, marele istoric, diplomat, secretar al Adunarii Nationale de la Alba iulia si membru corespondent al Academiei Romane. Si parintele Zenovie Paclisanu avea sa fie arestat in 1949. A supravietuit temnitei de la Sighet, dar a murit in inchisoarea Jilava in 1958.

 Dupa arestarea tuturor pastorilor, credinciosii greco-catolici din Bucuresti au gasit indrumare spirituala la Fericitul Vladimir Ghika, care a mai ramas o vreme in libertate. Printul Vladimir Ghika tinuse la biserica "Polona" conferinte pentru tineri greco-catolici si ortodocsi sub egida Asociatiei Studentilor Romani Uniti. Parintele greco-catolic Matei Boila a descris recent acele vremuri si rolul Fericitului upa 1948: "pentru credinciosii greco-catolici din Bucuresti, Monseniorul Ghika a fost in anii `40 si inceputul anilor `50 o adevarata institutie. El era pastorul providential care aduna in jurul lui turma atat de lovita de bolsevism." A fost arestat in 1952 si a murit in 1954 la inchisoarea Jilava.

 Biserica a fost ridicata la 1909 de Raymund Netzhammer, Arhiepiscop latin de Bucuresti, pentru romanii greco-catolici stabiliti in Vechiul Regat. Respectul si dragostea nemarginita pentru rasaritul crestin au fost hotaratoare in alegerea arhitectului si a stilului arhitectonic, a iconostasului, a frescei interioare si a mobilierului bisericii. Arhiepiscopul a incredintat aceasta lucrare arhitectului Nicolae Ghika-Budesti, cel mai bun specialist in arhitectura moldoveneasca a epocii lui Stefan cel Mare si Petru Rares - stil ce caracterizeaza si biserica Sfantul Vasile.

 

.

 

Nota biografica  a Preasfintitului Mihai Fratila, Episcop al noii Eparhii greco-catolice "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti

 Noul Episcop al Eparhiei greco-catolice "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti, Preasfintia Sa, Preasfintitul Mihai Fratila, s-a nascut in data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia intr-o familie cu traditii preotesti.

Este absolvent al Colegiului national "Horea, Closca si Crisan" din Alba-Iulia (1989). Studiaza apoi teologia la Blaj (1990-1991) si Roma (1991-1996) la Universitatile Urbaniana si Gregoriana cu bursa  la Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Este hirotonit preot la Blaj, in data de 11 august 1996, pentru Arhieparhia de Fagaras si Alba-Iulia prin punerea mainilor Inalt Preasfintitului Lucian.

Intre anii 1996 si 1998 urmeaza cursurile specializarii in teologie liturgica la Institutul catolic din Paris, unde sustine lucrarea de master Itinerariul baptismal al curatiei. Aspecte ale purificarii in ritualul de botez al traditiei bizantine (publicata in franceza, Cluj, Viata crestina, 2001, Intellectus fidei 4). In acelasi timp a activat ca vicar al Misiunii greco-catolice romane din capitala Frantei.

Intre anii 1999 si 2005 este vice-rector al Colegiului Pio Romeno de la Roma, apoi, intre 2005 si 2007, rector al aceleiasi institutii.

La 20 iunie 2007, este ales de Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica  episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras, alegere proclamata de Sfantul Parinte Papa Benedict XVI la 27 octombrie 2007.

Este hirotonit episcop in Catedrala "Sfanta Treime" din Blaj, la 16 decembrie 2007, iar la 4 mai 2008 este instalat solemn la Bucuresti ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras cu sediul in capitala, vicar general pentru Bucuresti si teritoriul fostului Regat.

La 8 mai 2014 este ales de Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica  episcop eparhial al noii Eparhii greco-catolice "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti, alegere proclamata de Sfantul Parinte Papa Francisc, la 29 mai 2014.

 

Preasfintia Sa Mihai, Episcop al Eparhiei "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti, este autor al lucrarilor:

- Dumnezeu este acolo unde doreste sa te intalneasca. Simplitatea in fragmente (Ed. Galaxia Gutenberg, 2005);

- Lumina este un dar al Cerului. Privind viata prin ochii lui Dumnezeu (Ed. Galaxia Gutenberg, 2007);

- Cu o singura gura si o singura inima. Liturghia altfel (Ed. Galaxia Gutenberg, 2007);

- Precedenta ragazului. Eseuri imaginare de teologia sperantei (Ed. Galaxia Gutenberg, 2013);

- Curajul de-a improviza. Eseuri intarziate despre harul nevazut al vietii, (Ed. Surorilor Lauretane, 2014);

.

 

O evolutie fireasca

"Daca pentru stramosii nostri romani toate drumurile duceau la Roma,

pentru noi, romanii ardeleni, toate drumurile duc la Bucuresti.

Acesta este Sionul Neamului Romanesc."

Adresarea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu catre

Regele Ferdinand si Parlamentului Romaniei

cu ocazia venirii la Bucuresti

si inmanarii actului unirii Transilvaniei cu tara.

 

Infiintarea noii eparhii greco-catolice la Bucuresti reia un proces istoric firesc ce a fost intrerupt brutal de dictatura comunista. La ordinele Moscovei, comunistii din Romania au scos in afara legii Biserica Greco-Catolica, lacasele de cult au fost confiscate, fiind arestati si pastorii credinciosilor uniti din Capitala - episcopul Vasile Aftenie, protopopul Tit Liviu Chinezu (consacrat episcop auxiliar pentru Bucuresti in clandestinitate), Zenovie Paclisanu, academician si preot greco-catolic numit de catre Nuntiul Apotolic vicar general pentru Bucuresti dupa arestarea primilor doi.

 

1930. Concordatul

Dupa Marea Unire, in 1930, in baza Concordatului dintre Statul roman si Sfantul Scaun, tot teritoriul Vechiului Regat a intrat in componenta Arhiepiscopiei greco-catolice de la Blaj.

In afara arcului carpatic, urmare a emigrarii, incepand cu a doua jumatate a secolului XVIII se infiintasera comunitati ale credinciosilor romani uniti cu Roma.  In 1816, in Tara Romaneasca se aflau circa 12.000 de credinciosi greco-catolici veniti din Transilvania.

Dupa revolutia de la 1848, desfiintarea iobagiei si Unirea Principatelor, a existat un alt val important de emigrare din Transilvania. Multi romani greco-catolici s-au stabilit la Bucuresti - devenit Capitala a Romaniei. Arhiepiscopia de la Blaj le-a trimis drept pastor un tanar preot cu studii la Roma - Demetriu Radu. El a predicat romanilor uniti in catedrala Sfantul Iosif si a cumparat, in 1892, terenul din strada Polona, pe care a fost ridicata, in 1909, biserica "Sfantul Vasile cel Mare".  Dupa ce Demetriu Radu a fost numit episcop de Lugoj, a fost trimis la Bucuresti un alt pastor - Ioan Balan, protopop al Bucurestilor. Si acesta avea sa devina ulterior episcop, in fruntea Eparhiei de Lugoj. A fost urmat in pastorire la Bucuresti -intre 1934-1938- de catre parintele protopop, pe atunci, Vasile Aftenie.  

 

1940. Crearea Vicariatului la Bucuresti

In 1940 a fost infiintat Vicariatul pentru Bucuresti si Vechiul Regat cu episcop vicar auxiliar - PS Vasile Aftenie. Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" a primit astfel rangul de biserica vicariala. Episcop vicar a fost numit PS Vasile Aftenie, care fusese preot in Capitala pana in 1938, iar protopop al Bucurestilor - parintele Tit Liviu Chinezu.

Afluxul de refugiati greco-catolici din Transilvania catre Bucuresti a crescut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial mai ales dupa anexarea nord-vestului Ardealului. In biserica vicariala de pe str. Polona nr.50, Fericitul Vladimir Ghika - preot catolic  ce avea permisiunea de a sluji in ambele rituri, latin si oriental - lua parte la randuielile liturgice bizantine si rugaciuni, organizand celebrele conferinte pentru tinerii catolici si ortodocsi sub egida ASTRU - Asociatia Studentilor Romani Uniti.

 

1948-1989. Prigoana.

In 1948, dupa o campanie furibunda  presei comuniste si autoritatilor, la instigarea Moscovei regimul comunist (stalinist) a scos in afara legii Biserica Romana Unita cu Roma, a confiscat lacasele de cult si i-a arestat p toti cei sase episcopi, pe preotii, calugarii, calugaritele si credinciosii care continuau sa opuna rezistenta. Au fost arestati PS Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Zenovie Paclisanu. O vreme, pana in 1952 cand a fost arestat si el, credinciosii uniti din Bucuresti au gasit discreta indrumare spirituala la Fericitul Vladimir Ghika. Prigona comunista a intrerupt astfel dezvoltarea fireasca a comunitatii unite din Bucuresti, biserica trecand in clandestinitate, mutandu-se in casele credinciosilor, in lagare si inchisori.

 

2008. Reinfiintarea Vicariatului la Bucuresti

Dupa prabusirea regimului comunist in 1989 si vremurile tulburi care au urmat, in urma unor cereri repetate ale credinciosilor din Capitala, in 2008 Biserica Romana Unita cu Roma a decis reinfiintarea Vicariatului si numirea PS Mihai Fratila ca episcop auxiliar pentru Arhiepiscopul Major cu sediul la Bucuresti. PS Mihai i-a fost incredintata pastorirea intregului teritoriu al Vechiului Regat. Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" de pe strada Polona a redevenit biserica vicariala.

 

2014. Infiintarea Eparhiei "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti

Preafericitul Parinte Cardinal Lucian Muresan a decis infiintarea Eparhiei "Sfantul Vasile cel Mare" de Bucuresti (Eparchia Sanctus Basilius Magnus Bucarestiensis Romenorum). PS Mihai a devenit Episcop eparhial al noii eparhii, iar  biserica "Sfantul Vasile cel Mare" din Bucuresti a primit rangul si statutul de Catedrala a noii eparhii.

Teritoriul canonic al noii eparhii greco-catolice cuprinde capitala Romaniei si judetele provinciei istorice a Tarii Romanesti (Oltenia, Muntenia si Dobrogea).

0 comentarii2478 vizualizări30 mai 2014
rss 2.0
rss 2.0