Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Sfantul si marele Profet Ilie.

Sfantul si marele Profet Ilie, acest inger intrupat in carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile, era de origine din Tesvi in Galaad. Traditia apocrifa, care a transmis aceste detalii despre nasterea Profetului, precizeaza ca el era din tribul lui Aaron si deci era Preot. Dar nu se gaseste nici o urma despre acestea in relatarea Scripturii pe care o rezumam in cele ce urmeaza (cf. III Regi 17-20 ; IV Regi 1 si 2).

Se spune ca la nasterea sa tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti. Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile Legii si se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta, post neincetat si rugaciune arzatoare, care ii facura sufletul ca focul si facura din el modelul vietii manastiresti.

Pe vremea cand Ahab a urcat pe tronul regatului din Nord, aflat in schisma inca din vremea lui Ieroboam, lipsa de piosenie si depravarea  predecesorilor sai ajunse la culme. Incurajat de sotia sa, respingatoarea Izabel, el ii persecuta pe Profeti si pe toti oamenii ramasi credinciosi lui Dumnezeu si se inchina idolilor Baal si Astarte. Profetul Ilie se duse atunci la rege si ii spuse : "Domnul e viu, Dumnezeul Armatelor, Dumnezeul lui Israel, in fata caruia stau astazi ! Nu, nu va fi in acesti ani nici roua nici ploaie decat prin cuvant din gura mea ! ". La cuvintele Profetului o secete groaznica se abatu atunci, ca febra, asupra pamantului : totul fu secat, devastat, ars ; barbatii, femeile, copiii, animalele domestice si animalele salbatice, toate mureau din lipsa hranei, izvoarele secau, plantele se ofileau si nimic nu scapa urgiei ingaduite de Dumnezeu, cu speranta ca foametea va face pe poporul lui Israel sa se caiasca si sa se intoarca la credinta.

Din porunca lui Dumnezeu, Profetul, acoperit cu o piele de oaie si invesmantat cu piele de vitel, parasi tinutul lui Israel si se duse la raul de Chorrath (Kerrith), aflata dincolo de Iordan (dupa traditia bisericeasca, in acest loc a fost ridicata apoi manastirea Hozeva, care mai exista si astazi, si unde a trait si sfantul Ioan Iacob Hozevitul). Se adapa cu apa cascadei iar Domnul ii trimise corbi - animale pe care evreii le considerau impure si care aveau reputatia unei mari cruzimi fata de progeniturile lor - pentru a-i duce paine dimineata si carne seara, ca sa trezeasca in profet mila pentru poporul care suferea. Cand cascada seca si ea, Dumnezeu isi trimise slujitorul sau la Sarepta din Sidon, lasandu-l sa vada de-a lungul drumului efectele dezastruoase ale secetei, pentru a trezi inca o data in el mila. Ilie ajunse la o vaduva saraca, pagana, care aduna lemne pentru a coace paine pentru ea si fiul sau. In ciuda saraciei in care se afla, ea puse inainte de toate datoria ospitalitatii si indata ce Profetul i-o ceru, ea ii pregati o paine, cu faina si uleiul pe care le mai avea. Primi fara intarziere rasplata ospitalitatii sale : la cuvantul Profetului, covata sa cu faina si urciorul sau cu ulei nu se mai golira pana la revenirea ploii. Trecusera cateva zile de cand Ilie era gazduit la aceasta vaduva cand iata ca fiul ei muri. Cum femeia, in durerea ei, il acuza pe omul lui Dumnezeu ca ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie il lua pe copil, il urca la etaj acolo unde locuia el si dupa ce a suflat de trei ori asupra trupului neinsufletit chemandu-l cu strigate puternice pe Dumnezeu, el il inapoie pe tanarul baiat viu mamei sale, profetind astfel invierea mortilor.

Seceta isi abatuse nenorocirea peste tot tinutul de peste trei ani si mare parte din populatie fusese deja decimata ; dar Dumnezeu, respectand juramantul Profetului sau, nu voia sa isi arate mila mai inainte ca Ilie sa fi inteles ca el nu doreste moartea pacatosilor ci intoarcerea lor la credinta (cf. Iezechiel 33 :11). Il trimise deci pe Profet la regele Achab, pentru a-i anunta ca urgia avea in curand sa inceteze. Ilie se arata in fata regelui care ramase surprins sa il vada venind, liber, pe cel pe care il cautase peste tot cu slugile sale si il invita sa adune pe tot poporul lui Israel pe muntele Carmel ca martor al confruntarii sale cu cei 450 de profeti ai lui Baal si cei 400 de profeti ai padurilor sacre intretinuti de infama Izabel. Cind toata lumea fu adunata, Ilie zise falsilor profeti : " Pana cand veti schiopata in genunchi ? Daca Domnul  este Dumnezeu, mergeti dupa el ! Daca este Baal, atunci duceti-va la el ! ". El ceru ca doi tauri sa fie pregatiti pentru sacrificiu si sa fie asezati pe rug, dar fara sa aprinda focul si ii lasa pe falsii profeti sa aduca primii sacrificiul. Acestia il invocara cu strigate pe Baal, taindu-si carnea, din zori pana in seara, dar in zadar. Ilie radea de ei, incurajandu-i sa strige mai tare, de teama ca zeul lor sa nu fi adormit sau sa nu fie ocupat cu alte treburi. La venirea serii, Profetul inalta un Altar cu 12 pietre, reprezentand cele 12 semintii ale lui Israel, sapa un sant larg in jurul Altarului, pe care pusese taurul jupuit de piele, si porunci sa fie varsata, in trei randuri, apa din belsug peste victima, astfel incat sa se umple santul. Apoi adresa spre cer un strigat puternic, invocandu-l pe Dumnezeul lui Abraham, lui Isaac si al lui Iacov. Pe data cobori foc din cer, devorand jertfa, lemnul si apa. Tot poporul cazu atunci cu fata la pamant strigand : " Cu adevarat Domnul este singurul Dumnezeu ". Din porunca lui Ilie, falsii profeti fura prinsi si omul lui Dumnezeu le taie beregata cu propriile sale maini la raul Cison. El  il anunta apoi pe Achab ca seceta avea in curand sa inceteze, apoi urca in varful Carmelului si, plecandu-se asupra pamantului, cu capul intre genunchi si mintea adunata in inima, incepu sa se roage. De sapte ori trimise pe slujitorul sau sa priveasca orizontul, in directia marii, iar a saptea oara un norisor isi facu aparitia, cerul se intuneca si ploaie cazu din belsug, raspandind pe pamant binecuvantarea cereasca.

Cand regina Isabel afla de masacrul profetilor sai, se enerva cumplit si se jura sa se razbune. Ilie, care nu se temuse de multimea falsilor profeti, fu parasit de harul lui Dumnezeu si cuprins de lasitate se ascunse in Bersabeea in pamantul lui Iuda.  Epuizat de cat mersese in pustiu, se aseza la umbra unui copac si ii ceru lui Dumnezeu sa ii ia viata inapoi. Un Inger al Domnului i se arata atunci cu o paine si un urcior de apa. Acest ajutor dumnezeiesc il facu sa isi reimprospateze fortele si putu sa mearga 40 de zile in pustiu, pana la muntele lui Dumnezeu, Horeb (varful muntelui Sinai, pe acelasi loc unde Dumnezeu i se aratase lui Moise, cf. Exod 33). Intra in adancul stancii in care se ascunsese in trecut Moise si Dumnezeu ii vorbi noaptea. Ilie raspunse : " Sant plin de sarguinta pentru Domnul atot-puternic caci fiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au doborat Altarele tale si Ti-au ucis Profetii, am ramas singur iar ei incearca sa imi ia viata ". Dumnezeu ii porunci sa iasa si sa stea pe munte pentru a-l vedea. Se facu atunci o furtuna puternica, muntii fura despicati iar stancile sparte, dar Domnul nu era in furtuna ; iar dupa furtuna, un cutremur, dar Domnul nu era in cutremur ; un foc, dar Domnul nu era in foc. Dupa foc se auzi o adiere usoara. Cum o auzi, Ilie isi ascunse fata cu haina sa si se tinu sub pestera, caci Dumnezeu era in adierea usoara. Domnul ii spuse ca, departe de a fi singurul dintre drepti, alti sapte mii de Israeliti nu isi plecasera genunchii in fata lui Baal si ii porunci sa se intoarca pe acelasi drum pentru a unge pe Hazael ca rege al Siriei si pe Iehu  ca rege al lui Israel, apoi pe Elisei ca urmas. Gasindu-l pe Elisei ocupat cu aratul pamantului cu 12 perechi de boi, Ilie isi arunca peste el haina lui facandu-l discipolul sau (cf. 14 iunie)

Regele Achab continua insa cu faptele sale lipsite de piosenie si pusese stapanire pe vita-de-vie a lui Nabot din Yizreel ,  cerand - la sfatul lui Isabel - ca acesta sa fie omorat. Profetul Ilie, care nu se mai manifestase pentru o vreme, fu trimis de Domnul in Samaria si spuse regelui : " Chiar pe locul in care cainii au lins sangele lui Nabot cainii vor linge si sangele tau iar prostituatele se vor lafai in sangele tau ". El mai spuse ca nefericirea avea sa se abata peste toata casa lui Achab, cainii aveau sa sfasie trupul lui Isabel pe zidul de fata de la Yizreel. La aceste cuvinte, regele fu cuprins de cainta : isi sfasie hainele, se imbraca cu un sac si tinu post. Domnul aproba pocainta lui si anunta prin Profetul sau ca nu va da frau liber maniei Sale decat sub domnia fiului sau.

Achab muri la putina vreme iar fiul sau, Ohozias , om superstitios, lua prelua puterea. Cazand bolnav trimise soli in cautarea unui oracol pe langa Baal Zebud la Egron (Akkaron). Profetul Ilie se prezenta in fata solilor, anuntand ca regele nu se va mai scula. Cand transmisera acest mesaj, descriindu-l pe Profet, regele intelese ca era vorba de Ilie si trimise o armata de 50 de oameni pentru a-l aresta. Dar in doua randuri, din porunca Profetului, un foc cobori din cer si ii mistui pe soldati. Al treilea ofiter il ruga sa il crute iar Ilie il asculta si se duse la rege, anuntandu-i chiar el ca avea sa moara pentru ca ceruse ajutor de la falsii zei. Ohozias nmuri intr-adevar la cateva zile iar fratele sau Ioram deveni rege al lui Israel. In timpul celor 12 ani ai domniei sale el suprima cultul lui Baal, dar nu facu sa inceteze pacatul lui Ieroboam care daduse nastere schismei in randul poporului lui Dumnezeu si incurajase idolatria. De aceea Dumnezeu abatu necazul asupra casei sale si indeplini profetia facuta de Ilie in timpul lui Achab : Iehu lua puterea in urma unei conspiratii impotriva lui Ioram si, intrand el in orasul Yizreel, Isabel fu omorata aruncata din inaltul unei ferestre. Sangele sau se scurse pe zid iar cainii ii mancara trupul mai inainte ca ea sa fi putut fi ingropata.

Dupa 15 ani de profetii, indeplinind misiunea pe care i-o incredintase Dumnezeu, Ilie se duse de la Galgalla Bethel, insotit de Elisei care nu voia sa isi paraseasca invatatorul. De acolo se dusera la Ierihon. Ajuns pe malul Iordanului, Ilie isi lua haina din piele de oaie, o infasura si lovi apele, care se despartira pentru a-i lasa sa treaca pe uscat. Cand Elisei ii ceru sa primeasca indoita parte din harul sau profetic, Ilie ii raspunse : " Daca ma vei vedea pe cand voi fi inaltat la cer, asa ti se va da ". Si pe cand mergeau ei astfel prin pustiu taifasuind, un car de foc tras de cai scaparatori aparu intre ei. Ilie urca in car si fu "ca" luat in cer (Parintii au subliniat ca acest " ca ", adaugat in versiunea Septanta arata ca Ilie nu a fost dus cu trupul la Cer, fapt imposibil inainte de invierea si inaltarea lui Hristos, dar ca a scapat mortii, precum Enoh si a fost retinut de Dumnezeu intr-un loc necunoscut, pana in ultima zi), intr-un rotocol, in timp ce Elisei striga : " Parinte, Parinte, carul lui Israel si caii sai ! ". El lua haina Profetului care cazuse peste el si lovind apele de doua ori putu sa traverseze Iordanul, salutat de Fiii Profetului care strigau : " Duhul lui Ilie s-a lasat asupra lui Elisei ! ".

Astfel inaltat in inaltimi cu trupul, Profetul Ilie prefigura Inaltarea Domnului Nostru Iisus Hristos iar prin trimiterea hainei sale peste discipolul sau, el vestea coborarea Sfantului Duh in ziua Rusaliilor (cf. Sfantul Roman Melodul, Condacul Profetului Ilie, 33).

Reprezentant de vaza al ordinului profetic ajuns prin ravna sa pe culmea cea mai de sus a virtutii, Ilie fu judecat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei Apostoli in ziua Schimbarii la fata (cf. Matei 17), care anunta a doua venire a Domnului Nostru Iisus Hristos. Coborand de pe muntele Taborului, discipolii il intrebara pe Domnul daca Ilie trebuia sa vina inainte de invierea mortilor pentru a pune toate lucrurile inapoi cum au fost, dupa cum invata Profetii (Malahia 3 :23). Hristos le raspunse : " Ilie a venit deja si ei nu l-au cunoscut ci l-au tratat dupa cum au vrut ei ", facand aluzie la Sfantul Ioan Botezatorul care venise sa pregateasca propria Lui venire, cu duhul si cu puterea lui Ilie (Luc 1 :17). Asa cum Ioan fu Inaintemergetaroul primei veniri in trup a Fiului lui Dumnezeu, astfel Ilie va fi, se crede, premergatorul celei de a doua veniri, la sfarsitul veacurilor. Traditia ecleziasta a vazut adesea in cei doi martori, care vor muri in ultima lupta impotriva lui Antihrist (Apocalipsa 11), pe Enoh si Ilie, care au fost paziti de moarte in acest scop.

Mai multe icoane cu sfantul maritul prooroc Ilie Tezviteanul.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului Ilie I (intaiul), Patriarh de Ierusalim.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului Flavian al II-lea, Patriarh de Antiohia.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului Ilie Chavchavadze (cel Drept), in Georgia.

Sfantul Ilie, numit si "Regele neincoronat al Georgiei," sau "Parintele poporului" si "cel Drept," apartine nobilei familii Chavchavadze. Nascut la 27 octombrie 1837 in satul Qvareli din Kakheti, a invatat la inceput acasa, cu mama sa sa scrie si sa citeasca, pe langa rugaciunea si legea lui Dumnezeu. La varsta de opt ani a fost trimis sa studieze cu Arhidiaconul Nikoloz Sepashvili din Qvareli, iar anii petrecuti cu acesta aveau sa lase urme de nesters in viata acestui sfant.

Ilie si-a continuat educatia la un internat din Tbilisi, iar mai tarziu la gimnaziul curtii, care a fost, de fapt, liceul. Parintii sai au murit devreme, asa incat fratii ramasi orfani au trecut in grija matusii lor, Macrina.

In 1857 Ilie s-a inscris la Facultatea de drept din cadrul Universitatii St. Petersburg, unde si-a dat toata silinta sa se desavarseasca ca individ, studiind si citind foarte mult. Era fascinat de istoria georgiana si isi petrecea majoritatea timpului in biblioteca, studiind arhivele si cautind texte georgiene vechi. Chiar daca rezultatele sale ca student erau remarcabile, Ilie nu era interesat sa incununeze studiile sale cu o diploma in drept, de aceea in anul IV a parasit facultatea si s-a intors in Georgia.

Ilie avea convingerea ca o natie care-si uita istoria este ca un cersetor "care nu stie de unde vine si incotro se-ndreapta." De aceea a cautat sa inspire concetatenilor sai respectul pentru gloriile trecute ale natiunii si credinta stramosilor lor fata de legea crestina si fata de poporul georgian.

Obiectivele principale ale vietii sale au fost restaurarea independentei nationale si autonomia Bisericii Georgiene, pentru care Sf. Ilie a luptat cu toata convingerea de-a lungul intregii sale vieti. Astfel, a inceput o munca laborioasa de istoric, cercetind intens documente vechi si demascind pe cei care falsificasera istoria si denigrasera poporul georgian.

Acest mare filozof, scriitor si istoric repeta adesea ideea ca "o natiune care si-a pierdut limba nu mai poate exista ca natiune," dovedind astfel pasiunea sa pentru limba georgiana si explicind eforturile sale ca aceasta limba sa ramana limba principala de studiu in scoli.

Zelul sau patriotic nu a lasat indiferenti pe cei din jurul sau, fondindu-se astfel Societatea pentru propagarea alfabetizarii poporului georgian. Ilie a infiintat un depozit al manuscriselor si antichitatilor georgiene, initiind si o miscare de documentare a traditiilor populare orale. De asemenea, a fost si unul din fondatorii Bancii Agrare Georgiene.

Ilie cel Drept era deseori auzit spunind acestea: "Noi, georgienii, am mostenit trei daruri sfinte de la stramosii nostri: pamantul, limba si credinta. Daca nu le vom proteja, cum ne vom mai putea numi oameni?"

Insa faptele patriotice si duhovnicesti ale lui Ilie deranjau pe cei care aderasera la noua ideologie ateista, astfel incat acestia complotau sa-l piarda. In 30 august 1907, Ilia Chavchavadze si sotia sa Olga (Guramishvili), erau in drum spre Saguramo cand trasura in care erau s-a oprit brusc dincolo de Mtskheta, aproape de padurea Tsitsamuri. Acolo au fost atacati de o banda de militanti social-democrati care l-au impuscat pe Ilie.

Curtea Militara din Caucaz i-a condamnat pe ucigasii lui Ilie Chavchavadze la moarte prin spanzurare dar Olga, vaduva lui, l-a rugat pe guvernatorul general sa-i gratieze pe criminali, deoarece aceasta ar fi fost si dorinta lui Ilie, care ar fi motivat ca acei oameni erau si ei "frati sarmani aflati in ratacire".

Intr-adevar, Ilie si-a iertat raufacatorii cu mult timp inainte, dupa cum putem citi in poemul profetic "Rugaciune": Tatal nostru Carele esti in ceruri ! Cu blandete ingenunchiez acum in fata Ta si nu cer nici bogatie si nici slava; nici rugaciunea mea nu o voi face goala cerind cele lumesti. As vrea doar ca sufletul meu sa se odihneasca in rai, inima sa mi se umple de stralucirea iubirii pentru Tine, sa pot cere iertare pentru dusmanii mei, chiar daca acestia imi strapung inima: Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!

In 1987 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene a decis ca Ilie Chavchavadze merita sa fie in rand cu sfintii si a fost canonizat ca Sf. Ilie "cel Drept."

0 comentarii2513 vizualizări20 iulie 2014
rss 2.0
rss 2.0