Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Apofazele Nasterii Domnului.

Apofaza implica inefabilul, neputinta de a descrie in cuvinte, concepte umane, o anumita realitate. Orice realitate, de fapt, inclusiv cea fizica, are o dimensiune apofatica. In cadrul realitatii fizice, orice lucru are aspectul vazut si cel nevazut, forma si esenta, trup si suflet pentru a ne exprima metaforic. Asadar dimensiunea interioara nu poate fi prinsa in cuvinte, e apofatica.

Cu atat mai mult insa vorbim de apofaza cand ne referim la realitati metafizice, transcendente, cum , de pilda, Dumnezeu. Desi putem, datorita revelatiei divine si logicii umane, spune ca Dumnezeu este bun, drept, milostiv, adevar suprem, s.a.m.d. totusi prin aceasta descriere catafatica, prin aceste calificative nu am spus prea mult despre Dumnezeu; de aceea se recurge la descrierea Sa in cuvinte care implica si indica negatia: Dumnezeu este infinit, necuprins, indescriptibil, nemuritor, etc.

Nasterea Domnului este si ea un eveniment care poate fi descris in cuvinte (catafatic) si care totodata nu poate fi descris in cuvinte, apofatic.

In aceasta meditatie ne intereseaza dimensiunile apofatice ale marelui eveniment al intruparii Fiului lui Dumnezeu, Logosul divin, in istoria omenirii.

Iata cateva din aceste apofaze:

1. Ca Dumnezeu "atat de mult a iubit lumea incat pe unicul Sau Fiu l-a dat ca tot cel ce crede in El sa nu piara ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3, 16) si, ca iubirea lui Dumnezeu pentru om este motivul intruparii, stim din revelatia nou-testamentara. Dar de ce a iubit sau iubeste Dumnezeu pe om atat de mult, nu stim; orice am spune este insuficient. Nici mintea nu poate pricepe, ca atare nu poate oferi un raspuns satisfacator si cuprinzator, deci nici cuvintele nu pot exprima taina.

Deja in Vechiul Testament psalmistul se mira de marea si deosebita atentie pe care Dumnezeu o da omului: "ce este omul ca-ti amintesti de el, sau fiul omului ca-l cercetezi?" (Ps. 8, 4).

Dupa o frumoasa expresie din cantarile liturgice, "a pricepe (spune) mintea nu poate".

2. Ca Logosul divin s-a intrupat in istorie stim si acceptam prin credinta. Dar cum Cuvantul divin se face trup omenesc, nu stim, "a spune mintea nu poate", desi stim ca "ceea ce este cu neputinta la oameni este cu putinta la Dumnezeu" (Luca 18, 27).

3. Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos din Sf. Fecioara Maria e un fapt istoric, prezis de profetul Isaia: "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si va chema numele lui Emanuel" (7, 14); faptul Nasterii logic este inexplicabil, dar e acceptat prin credinta.

Cum insa se petrece acest lucru, "a pricepe mintea nu poate", si atunci raspunsul, incomplet, este legat de atotputernicia lui Dumnezeu.

4. De ce Imparatul cerurilor s-a nascut intr-un grajd de animale, negasindu-se loc in alta parte si de ce Fecioara Maria a trebuit sa nasca chiar in timpul recensamantului si nu inainte, sau dupa, pentru ca Nasterea sa nu se petreaca in asemenea conditii, "a pricepe mintea nu poate".

5. Cum au citit magii in stelele/steaua de pe cer ca undeva departe se naste un imparat altfel decat toti imparatii, ca sa porneasca la un drum lung, nu stiau ei cat de lung va fi si unde va fi capatul, aducand daruri imparatesti, "a pricepe mintea nu poate".

6. Cum de nu a randuit Dumnezeu un alt mod ca pruncul Iisus sa nu fie gasit de Irod fara sacrificarea miilor de prunci ucisi de el, "a pricepe mintea nu poate".

Bineinteles ca apofazele Nasterii se continua in toate etapele vietii Mantuitorului Hristos nascut "pentru noi si pentru a noastra mintuire", cum spunem in Simbolul credintei.

Stam cu logica infranta si fara de cuvant inaintea marii minuni a Nasterii Domnului, si acolo unde ratiunea nu-si gaseste locul si nu patrunde, intra doxologia si inchinarea.

Smeriti si incarcati cu daruri ca magii, uimiti ca pastorii si slavitori ca ingerii, asa mergem si noi sa-L intampinam pe Cel ce a venit in lume, cum frumos spune colinda, "sa se nasca si sa creasca, sa ne mantuiasca."

 

Pentru Bistritanews.ro din New York - USA

   Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian.

0 comentarii2464 vizualizări25 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0