Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 26 Martie 2025 - 14587
De ce 90% dintre parinti au ales religia in scoala? Agumente ale celor care nu doresc ca elevii sa studieze religia in scoala.

Ieri, 6 martie 2015 s-a incheiat perioada de inscriere in sistemul scolar a elevilor care doresc sa studieze religia. Dupa saptamani intregi de dezbateri romanii au decis in proportie de 90% ca fiii si fiicele lor sa invete in scoala religia. Majoritatea au optat pentru religia ortodoxa in timp ce minoritatea a ales celelalte culte recunoscute in Romania in functie de libertatea de constiinta si orientarea religioasa a fiecaruia.

Desi lumea a ales, sunt convins ca disputa pe tema orelor de religie va continua in societatea romaneasca. De aceea, se pune intrebarea: de ce 90% dintre parinti au ales religia in scoala?

Marti, 3 martie 2015 in cadrul conferintelor religioase Martea Gandirii Crestine de la biserica numita generic din Bistrita, parintele inspector scolar prof. Dr. Adrian Cherhat a argumentat alegerea orei de religie de catre parinti pentru copiii lor.

Pornind de la intrebarea: ganditorul crestin a raspuns tuturor celor 10 principale contraargumente fata de prezenta orei de religie in scoala.

 

Fiecare argument al celor care nu doresc ca elevii sa studieze religia in scoala a fost expus democratic inaintea auditoriului prezent, astfel incat oricine sa poata alege ceea ce considera ca este adevarat.

 

  1. 1Argumentul lui Karl Marx: religia este , un drog prin care cei bogati ii indobitocesc pe cei saraci, astfel copiii sunt indoctrinati la orele de religie.

Raspuns Prof. Dr. Adrian Cherhat: Religia nu e ideologie, nu indoctrineaza, caci toata istoria gandirii crestine arata cum Dumnezeu garanteaza libertatea; iar modelul lui Iisus Hristos, care nu a coborat de pe cruce atunci cand evreii i-au cerut asta, pentru ca sa creada in El este elocvent in acest sens, daca Dumnezeul crestinilor ar fi coborat de pe cruce, atunci religia ar indoctrina. Religia ii invata pe oameni egalitatea inaintea lui Dumnezeu.

 

  1. 2 Argumentul lui Friedrich Nietzsche: crestinii sunt spirite inferioare, frustrate, numai educatia ariana, a omului puternic, a invingatorului poate sa-i faca pe copii victoriosi in lupta pentru supravietuire in societate. Astfel, ora de religie face din elevi niste oameni slabi, fricosi, resemnati, etc.

Raspuns Prof. Dr. Adrian CherhatMesajul crestinismului este unul de nonviolenta, de a intoarce si celalalt obraz, insa de a fi demn in suferinta, dupa exemplul martirilor, care au avut marele curaj, inclusiv cei din inchisorile comuniste de a-si marturisi credinta cu pretul vietii. Demnitatea crestina depaseste orizontul acestei lumi fiind ancorata in eternitate, astfel viata crestinului este orientata spre marea lupta cu pacatul si raul, iar fericirea deplina viitoare incepe inca din lumea aceasta.

 

  1. 3 Argumentul orarului incarcat: la scoala se studiaza foarte multe materii si elevii au un program extrem de incarcat, ora de religie este un motiv de oboseala in plus. Deci fara religie, copiii ar avea mai mult timp liber necesar altor activitati.

Raspuns Prof. Dr. Adrian CherhatDaca sistemul educativ romanesc oboseste nu religia este vinovata. E nevoie de o adevarata reforma in invatamant si se pare ca de 25 de ani nu suntem capabili sa o facem. Solutia nu e eliminarea materiilor, ci buna lor organizare ca numar de ore si  continut.

 

  1. 4 Argumentul fundamentalismului religios: religia face fundamentalisti, radicali religiosi, gen Breivik din Norvegia sau combatantii Statului Islamic. Elevii prin studierea religiei sunt atrasi spre aceste miscari teroriste.

Raspuns Prof. Dr. Adrian CherhatFundamentalismul religios se bazeaza pe incultura, tocmai studierea religiei profesionista in scoala este adevaratul remediu pentru ca falsii interpreti religiosi sa nu manipuleze copiii si tinerii.

 

  1. 5 Argumentul pozitivist: religia nu e stiinta, nu e condusa de ratiune, ci e o poveste mitologica, deci, la orele de religie elevii nu sunt invatati sa vada critic viata, ci sa creada in minuni, sarutari de cadavre, inchinari la picturi, povesti nemuritoare, etc.

Raspuns Prof. Dr. Adrian Cherhat: Religia si stiinta nu sunt in contradictie, dupa cum nici credinta si ratiunea nu sunt in lupta. Cuvintele lui Iisus Hristos: (Mt. 7,7) demonstreaza deschiderea religiei spre cercetarea stiintifica. Adevarurile religioase, pentru ca depasesc materialitatea nu inseamna ca nu sunt adevaruri, daca informatiile religioase nu se probeaza empiric, prin experimente exacte, asta nu inseamna ca nu sunt reale. Revolutia stiintifica a inceput in societatea crestina, iar aparitia crestinismului a adus cu sine eliberarea lumii din mitologia deificarii elementelor naturii. Deci, elevii prin studierea supranaturalului nu sunt invatati sa nu mai creada in natural, ci sa nu se limiteze, sa nu se restranga la natural.

 

  1. 6 Argumentul manipularii bisericesti: la religie copiii sunt infricati cu iadul, desi ei sunt inocenti, sunt educati ca sa fie obedienti, deci, studierea religiei duce la manipularea de catre Biserica Ortodoxa Romana a viitoarei generatii de romani.

Raspuns Prof. Dr. Adrian Cherhat: Daca Dumnezeu vrea sa-l iubim constient si Biserica ne vrea instruiti, critici, liber cugetatori, analitici, etc., dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ascundem informatii fata de elevi, ci din contra, educarea presupune cunoasterea in functie de particularitatile de varsta si intelect a realitatilor religioase.

 

  1. 7 Argumentul economic: sunt 6000 de profesori de religie in Romania platiti de catre stat, banii din salariile lor ar putea fi folositi in sanatate, sau sa se faca economie la buget.

Raspuns Prof. Dr. Adrian Cherhat: Institutiile intr-un stat se fac dupa necesitati: e nevoie de morala in societate? Daca da, ora de religie tocmai acest lucru face. Apoi, nu e corect sa opunem munca unor oameni, cu munca altora. Dupa cum nici rezolvarea tuturor problemelor din stat nu trebuie sa revina Bisericii.

 

  1. 8 Argumentul incompetentei profesorilor: sunt profesori incompetenti la religie fara tact pedagogic, ursuzi, care nu stiu sa predea elevilor, sau care predau prostii.

Raspuns Prof. Dr. Adrian Cherhat: Daca exista profesori incompetenti acestia trebuie sa fie corectati de catre institutiile sistemului educational, insa nu trebuie judecati toti profesorii buni pentru cei slabi. Apoi, numai la religie sunt profesori slabi, celelalte materii numai profesori exceptionali au? De asemenea, nu este corect ca pentru neprofesionalismul unor profesori insasi necesitatea materiei religie sa fie pusa in discutie.

 

  1. 9 Argumentul impunerii rugaciunii: elevii sunt pusi sa se roage, chiar daca nu cred in rugaciune, deci, li se incalca libertatea de constiinta.

Raspuns Prof. Dr. Adrian Cherhat: libertatea fata de rugaciune este sacra, cine doreste sa se roage, se roaga, iar cine nu vrea nu poate sa fie fortat sa faca acest lucru. Orice fortare este un abuz.

 

  1. 10. Argumentul notarii: le religie se dau note, poate un profesor sa cantaresca credinta cuiva, poate sa noteze credinta unui elev?

Raspuns Prof. Dr. Adrian Cherhat: La ora de religie nu este notata credinta cuiva, caci acest lucru nici un om nu-l poate face, la ora de religie sunt notate cunostintele, informatiile religioase pe care elevul le-a invatat. Iar evaluarea trebuie sa se faca cu dragoste si dreptate.

In concluzie, ora de religie se adreseaza tuturor elevilor, nu numai celor practicanti religios, caci nu este catehizare, ci este informare, cunoastere religioasa si formare morala.

 

Prof. Florin I. Bojor

0 comentarii98 vizualizări07 martie 2015




rss 2.0
rss 2.0