Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Buna-Vestire.

Bunavestire a preasfintei stapanei noastre, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria.Iubitorul de oameni si Milostivul Dumnezeu, Care pururea poarta de grija neamului omenesc, intocmai ca un Parinte plin de dragoste, vazand faptura mainilor Lui inrobita si chinuita de diavol si impinsa catre patimile cele pline de ocara si supusa inchinarii la idoli, a gasit cu cale sa trimita pe Fiul Sau cel Unul-Nascut, pe Domnul nostru Iisus Hristos, ca sa mantuiasca neamul omenesc din mainile diavolului. Si, pentru ca a voit ca acest lucru sa ramana ascuns nu numai de diavol, ci chiar si de puterile cele ceresti, a incredintat taina aceasta unuia singur dintre arhangheli, preamaritului Gavriil. Deci arhanghelul venind in cetatea Nazaret, i-a grait ei: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Iar aceea a raspuns: Cum va fi mie aceasta? Si el a zis: Duhul Sfant va veni asupra ta si puterea Celui preainalt te va umbri. Iar Fecioara a grait: Iata, roaba Domnului, fie mie dupa cuvantul tau. Si indata cu cuvantul arhanghelului si al ei, a zamislit in preacuratul sau pantece pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu, mai presus de fire, Care este Intelepciunea si Puterea cea ipostatica a Lui, cu umbrirea si cu venirea asupra ei a Duhului Sfant. De atunci s-au savarsit, prin randuiala lui Dumnezeu, tainele Cuvantului lui Dumnezeu, pentru mantuirea si izbavirea noastra. Caruia se cuvine slava si stapanirea in veci. Amin.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului parintelui nostru Senufie, purtatorul de semne, care in pace s-a savarsit.Tot in aceasta zi, pomenirea sfintelor mucenite Pelaghia si Teodosia, care prin sabie s-au savarsit. Tot in aceasta zi, pomenirea unui calau care, ajungand la cunostinta lui Hristos si inchis fiind intr-o temnita intunecoasa, s-a savarsit acolo din viata. Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

 

Buna-Vestire este o sarbatoare crestina celebrata in data de 25 martie a fiecarui an.O sarbatoare a "Vestirii Nasterii Domnului" se tinea in Rasarit inca din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus in sec. VII.

Data de 25 martie este la 9 luni inainte de Craciun (sarbatoarea Nasterii Domnului) si aminteste de ziua in care Arhanghelul Gabriel ii vesteste Fecioarei Maria ca a fost aleasa sa devina mama lui Iisus Christos.

Buna-Vestire facuta Mariei inaugureaza "plinirea timpului" (Gal 4, 4), adica implinirea fagaduintelor si pregatirilor venirii lui Hristos. Maria este chemata sa-l zamisleasca pe Fiul lui Dumnezeu. Incuviintand, a devenit Nascatoare de Dumnezeu.

Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfantul Augustin isi imagineaza ca se adreseaza ingerului, intreband: "Spune-mi, ingere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?". Ingerul ii arata ca raspunsul este cuprins chiar in cuvintele salutului: "Bucura-te, cea plina de har!" (cf. Sermo 291, 6). Origen observa ca niciodata un asemenea titlu nu a fost dat unei fiinte omenesti si nu mai apare in niciun alt loc din Sfanta Scriptura (cf. In Lucam 6, 7).

Maria primeste cu disponibilitate "valul de iubire" a lui Dumnezeu care se revarsa in ea. Si prin aceasta este o ucenica desavarsita a Fiului ei, care, in ascultare fata de Tatal, isi implineste libertatea si tocmai astfel isi exercita libertatea, ascultand.

0 comentarii2814 vizualizări25 martie 2015




rss 2.0
rss 2.0