
Sambata 28 martie, a avut loc la Bucuresti Adunarea Generala a Asociatiei "Parintii pentru Ora de Religie" (APOR). Evenimentul a fost organizat in sala de conferinte a Colegiului National "Gheorghe Lazar" din Bucuresti si a cuprins mesajul presedintelui organizatiei-Liana Stanciu, raportul de activitate de la infiintare si pana in prezent si un scurt comentariu din partea fiecarui presedinte din cele 41 de organizatii judetene si 6 sectoare ale Bucurestiului.
Partea a doua a intrunirii nationale a Asociatiei Parintilor s-a desfasurat la Centrul pentru formare continua "Parintele Dumitru Staniloaie" si a cuprins o intalnire cu Preafericitul Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. La randul sau, Patriarhul Daniel a adresat Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie, un cuvant de salut, de cooperare intre Familie, Scoala si Biserica in domeniul educatiei, dar si de imbarbatare si incurajare in demersul lor, pentru parintii crestini ortodocsi si crestinii in general, din Romania, in misiunea lor de salvare a sufletelor copiilor si tinerilor din ghearele ateismului.
Mesaj Patriarh Daniel http://youtu.be/uJ8ZsmpHwvU
Adunarea A.P.O.R a continuat cu o poza de grup a tuturor reprezentantilor din tara alaturi de Patriarhul Daniel, dupa care, au inceput activitatiile pe cele 3 comisii: comunicare, juridica si invatamant.
La intrunirea nationala A.P.O.R de la Bucuresti a participat si o delegatie de la Bistrita formata din 3 persoane, condusa de catre presedintele Nastasia Ani Bob, vicepresedintele pe probleme de comunicare si organizare institutionala - Marius Chiuzan si reprezentanta organizatiei A.P.O.R Beclean - Natasa Bindea. Reprezentantii A.P.O.R Bistrita, prin presedintele Ani Bob au prezentat plenului Asociatiei Parintilor de la Bucuresti rezultatele foarte bune din BN unde 98% dintre elevi s-au inscris la ora de religie. Acest lucru s-a datorat colaborarii dintre preotii ortodocsi-profesorii de religie-protopopiate-comitetele de parinti-asociatiile elevilor si adunarile parohiale care au facut front comun pentru promovarea crestinismului in scoli. De asemenea, in judetul nostru, o contributie insemnata au avut-o la acest rezultat si reprezentantii celorlaltor culte si organizatii crestine, in special cultul penticostal, care au depus eforturi pentru continuarea existentei orei de religie in scoli, predate de catre profesori, preoti sau pastori, specializati pentru fiecare cult crestin sau religie in parte.
Multumiri conducerii centrale A.P.O.R si filialei Bucuresti pentru asigurarea cazarii la caminele studentesti ale Universitatii Politehnice dar si pentru asigurarea mesei de pranz si de cina la Cantina Mensa unde a fost asigurat un delicios meniu din preparate de post.
Videoclipul a fost publicat la adresa: http://youtu.be/uJ8ZsmpHwvU
.
Articol, foto si video de Marius Chiuzan.
.
Cooperare benefica intre Familie, Scoala si Biserica in domeniul educatiei.
Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Intrunirea Nationala a Asociatiei Parinti pentru ora de Religie. Sala de conferinte a Centrului national pentru formare continua Dumitru Staniloae, din cladireaCentrului cultural-social Justin Patriarhul - Bucuresti, sambata, 28 martie 2015:
Educatia este forma cea mai inalta in lucrarea de modelare si formare a caracterului si personalitatii copiilor si tinerilor. Din acest motiv educatia ar trebui sa fie prioritatea fundamentala a oricarei societati care doreste progresul spiritual si bunastarea materiala a poporului.
Din nefericire, educatia este si ea afectata de criza spirituala si morala din societatea romaneasca. Lipsa de valori perene, de repere credibile si de motivatii solide din societatea si scoala romaneasca a atins cote alarmante. Se pare ca acumularea de valori intelectuale este tot mai mult inlocuita cu acumularea de bunuri materiale, incat astazi nu mai valoreaza mult o cultura aleasa, ci doar o avere frumoasa. Iar dictonul "cine are carte are parte" nu mai este valabil, deoarece oamenii bine pregatiti sunt prea putin platiti. Prin urmare, acum "cine are carte pleaca departe", adicain strainatate.
Pe de alta parte, abandonul scolar, destramarea familiilor, saracia, somajul, plecarea parintilor la munca in strainatate, delicventa si violenta juvenila, nesiguranta zilei, incertitudinea viitorului, se constituie in tot atatea cauze ale crizei educatiei in scoala si in familie.
Pentru a opri aceasta degradare spirituala si sociala sunt imperativ necesare masuri legislative si sociale, dar si o innoire spirituala a mentalitatii si o cultura a valorilor morale, dupa cum ne invata Sfantul Apostol Pavel cand zice: "sa nu va potriviti cu acest veac, ci sa va schimbati prin innoirea mintii, ca sa deosebiti care este voia lui Dumnezeu, ce este bun si placut si desavarsit" (Romani 12, 2).
In dezvoltarea unei educatii autentice pentru viata este esentiala cultivarea unei legaturi statornice si a unei cooperari rodnice intre Biserica, Familie si Scoala, precum si valorificarea contributiilor specifice acestora. In contextul actual, marcat de tendinte ideologice individualiste si secularizante care erodeaza valorile consacrate ale familiei traditionale, este cu atat mai necesara aceasta conlucrare benefica intre institutii fundamentale. Mai precis, in societatea de consum din zilele noastre, marcata tot mai mult de o mentalitate care orienteaza copiii, adolescentii si tinerii spre senzationalul artificial si profitul material, este esentiala cultivarea unei educatii credibile axata pe luminile calauzitoare ale vietii, atat la nivel personal, cat si la nivel comunitar. Aceste lumini sunt: credinta in Dumnezeu si valoarea unica si eterna a persoanei umane, creata dupa chipul lui Dumnezeu - Izvorul vietii vesnice, iubirea generoasa a omului ca baza a comuniunii umane in familie si in societate, cultivarea creativitatii pentru imbogatirea tezaurului peren al umanitatii si cultivarea responsabilitatii pentru natura ca dar al lui Dumnezeu oferit generatiilor umane prezente si viitoare.
Noi consideram ca prin educatia religioasa este evidentiata complementaritatea dintre spiritualitate si stiinta, dintre credinta si cultura, reliefandu-se si dimensiunea formativa a acesteia, nu doar informativa. Educatia religioasa ofera un orizont spiritual cuprinzator sau integrator, un liant care relationeaza si integreaza cunostintele de la celelalte discipline, spre a forma impreuna un reper spiritual luminos si edificator pentru viata, traita in comuniune de iubire si coresponsabilitate pentru binele comun.
Omul secularizat a pierdut practica rugaciunii ca izvor de bucurie si de iubire statornica in familie, in prietenie si in societate. El se hraneste adesea cu iluzia ca sufletul omului poate fi umplut cu lucruri materiale limitate si cu senzatii efemere, sufocand astfel dorinta acestuia de viata si iubire eterna.
De aceea, Sfantul Ioan Gura de Aur indeamna pe parinti zicand: "Invata-ti copilul sa nu puna pret nici pe bani, nici pe slava omeneasca, nici numai pe viata de aici. Daca va avea astfel de ganduri, va fi un intelept". [1] Acelasi sfant Parinte spune ca rostul vietii pamantesti trecatoare este acela de-a ne pregati pentru viata cereasca netrecatoare: "Ce castig avem de pe urma vietii acesteia daca nu ne folosim de ea ca sa o castigam pe cea viitoare"? [2]
Credinta in Dumnezeu este cea mai mare zestre spirituala pe care Familia, Biserica, Scoala si Comunitatea o pot transmite copiilor, pentru ca ea ii ajuta pe tineri sa faca deosebire intre valori eterne si valori efemere,si le formeaza personalitatea, invatandu-i sa cultive bunatatea si omenia, iubirea de Dumnezeu si de semeni, recunostinta fata de generatiile trecute si responsabilitatea fata de prezent si de viitor.[3]
Predarea Religiei in Scoala are valente educationale profunde, prin rolul ei formativ in viata copiilor si a tinerilor, demonstrat si de studiile educationale si sociologice in domeniu. Ora de Religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare, intrucat propune modele viabile de bunatate, sfintenie si convietuire umana.[4]
Pentru Biserica si Societate, Familia are un rol esential in stabilirea reperelor valorice ale copiilor. Influenta familiei este mult mai importanta decat decizia unui aparat institutional, birocratic si impersonal. Familia crestina reprezinta spatiul intim cel mai de pret pentru cultivarea iubirii conjugale, a iubirii parintesti, a iubirii filiale si a iubirii fratesti. Lipsa de iubire si comuniune in familie duce la instrainarea intre membrii acesteia, la violenta conjugala, la violenta domestica, la divort, care au efecte dramatice pentru copii, la abandonul scolar, la alcoolism si la alte rele.
De aceea Biserica Ortodoxa Romana, prin proiectele sale "Hristos impartasit copiilor" si "Alege scoala", doreste sa refaca legatura copiilor cu parohia, cu o comunitate vie, marturisitoare si rugatoare, care pretuieste Familia si Scoala. Prin aceste proiecte Biserica noastra se straduieste sa-i integreze pe copii in comunitati care se intemeiaza pe cultura iubirii fraterne si a solidaritatii practice. In mod special, Biserica este preocupata de prevenirea abandonului scolar in familiile sarace sau in familiile in care parintii sunt plecati la munca in strainatate.
In fata crizei economice actuale cu efecte negative pentru Familie si Scoala, Biserica ii cheama pe parinti, invatatori si profesori la o conlucrare permanenta, in spiritul comuniunii fraterne si al solidaritatii practice, ca educatia copiilor sa devina o preocupare comuna majora. Prin parteneriatele dintre parohie si scoala, parohiile sunt chemate sa ajute cat mai mult copiii saraci sa invete carte, pentru viata, unind credinta cu stiinta si cuvantul intelept cu fapta cea buna.
In contextul inscrierii elevilor la ora de Religie, am avut bucuria sa constatam cooperarea efectiva intre Familie, Biserica si Scoala pentru sustinerea unei educatii integrale si benefice pentru viata. Promovarea educatiei religioase, care include deopotriva formarea de repere spirituale pentru viatasi a unei culturi religioase, constituie un act de marturisire a identitatii profunde a sufletului familiei romanesti si a Traditiei invatamantului romanesc.
In cadrul demersului referitor la inscrierea elevilor la ora de Religie si al dezbaterilor generate cu aceasta ocazie, am apreciat manifestarea constiintei misionare si marturisitoare a parintilor si a multor intelectuali romani credinciosi. In acest fel a fost valorificata vocatia Bisericii de a uni in coresponsabilitate si cooperare persoane de profesii si talente diferite, pentru binele poporului roman.
Va adresam tuturor alese multumiri si Va felicitam pentru contributia Dumneavoastra in a evidentia necesitatea si relevanta educatiei religioase a copiilor si a tinerilor din Romania.
Ne rugam lui Dumnezeu sa Va daruiasca mult ajutor in activitatile prezente si viitoare, sanatate si fericire, pace si bucurie!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
[1] Sfantul Ioan Gura de Aur, Despre slava desarta si despre cresterea copiilor, E.I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 2001, p. 427.
[2] Sfantul Ioan Gura de Aur, Omilii la Matei, Omilia a XC-a, III, in colectia "P.S.B.", vol. 23, E.I.B.M.B.O.R., 1994, p. 1003)
[3]"Lumina pentru viata. Importanta orei de Religie pentru educatia copiilor si tinerilor" - Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, 28.02.2015, http://basilica.ro/consiliul-consultativ-al-cultelor-din-romania-reafirma-importanta-orei-de-religie-pentru-educatia-copiilor-si-tinerilor-104673.html, 28.03.2015.
[4] Idem
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 147 vizualizări | 30 martie 2015 |