Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Pastele - "Sarbatoarea sarbatorilor".

Dintre toate sarbatorile noastre de peste an, nici una nu poarta pecetea luminii, a dragostei si fratiei ca sarbatoarea Pastelor. Niciuna nu aduce cu sine atata belsug de daruire mantuitoare ca Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Precedata de intrarea Mantuitorului in Ierusalim, "Sarbatoarea sarbatorilor’’ este o punte spre un nou anotimp, acela al curateniei fizice si sufletesti. De aceea in traditia populara, saptamana Patimilor are un calendar foarte precis pe care il respecta aproape toti credinciosii.

Luni si marti sunt zile de curatenie, cand se desavarsesc lucrarile incepute cu multa vreme inainte. Se zugraveste si se curata tot ce se poate prin casa pentru a inlatura "frigul si uraciunea’’ din orice cotlon. Se scutura ori se spala covoarele, se face randuiala in curte si in gradina, starpindu-se orice focar de infectie. Nici casa celor plecati in vesnicie nu este neglijata. Miercuri se curata si se pun flori pe morminte in memoria celor dragi.

Pastele se leaga si de innoirea straielor de sarbatoare. Copiii, dar si cei mai in varsta isi doresc ceva nou si frumos, fapt pentru care se fac eforturi deosebite. Targul de la Nasaud a ramas o traditie in acest sens pentru toti locuitorii de pe Valea Somesului. Acolo, sub cerul liber, pe cateva sute de metri, se intind tarabele cu cele mai diverse articole. In preajma acestei sarbatori este greu sa ai pasul nestingherit de freamatul multimii venita din toate partile acestui tinut.

Joi, gospodinele pregatesc ouale pentru vopsit, se face pasca si cozonacul care in ziua de pasti vor fi duse in traistele tesute cu atata migala si frumusete si puse fata altarului pentru ca aceste bunatati traditionale sa fie sfintite.

Nimeni nu lucreaza vineri pe camp, iar sambata credinciosii se pregatesc pentru noaptea de Inviere. In dupa-amiaza acelei zile se aduce anafura de la biserica, de obicei de catre copiii, care va fi luata dupa Inviere de catre toti membrii familiei. La miezul noptii, lumea este adunata in fata bisericii. Atunci se aude indemnul preotului: "Veniti de luati lumina!’’ Este lumina taborica, lumina sfanta, lumina binelui si a curateniei sufletesti, este incredintarea ca viata de dincolo va fi luminata. Se inconjoara de trei ori biserica, dupa care se intra la slujba de Inviere

In dimineata zilei de Pasti, cele mai mai inocente fiinte din sat, copiii, fetite si baieti, trec din casa in casa pentru a vesti Invierea Celui care ne-a mantuit de pacate. Ei sunt rasplatiti cu oua rosii, prajituri si turtite, specifice acestei zone.

Odata cu Invierea Domnului, poarta raiului s-a deschis. Cine intra pe aceasta poarta "culege florile duhovnicesti cu a caror mireasma se impartaseste si pe sfinti ii slaveste’’.

In aceasta zi de bucurie, de binecuvantare, de iertare, de pace si impacare, ne unim mai intai sufletele cu cerul, cu ingerii si oamenii, cu stramosii nostri si cu cei care vor veni dupa noi si spunem "Hristos a inviat!"

 

Mircea Darosi.

0 comentarii2450 vizualizări08 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0