
Deunazi am primit un mesaj de la un "binevoitor" bine samponat la creieri care, inainte de a ne ura "sa disparem in cativa ani" (era vorba probabil de Biserica, dar pentru unii e dificil de facut distinctia) intreba "cand vor fi directionate spre spitale sumele imense date Bisericii din fiecare an". Iata un posibil RASPUNS: Nu statul a infiintat in Romania spitalele, ci Biserica, prin cateva manastiri, sub numele de "bolnite". Manastirea Sfintei Treimi - Coltea a intemeiat si mentinut sute de ani primul spital din Bucuresti, s-a adaugat spitalul manastirii Sf. Pantelimon pentru contagiosi, spitalul Manastirii Sf. Spiridon la Iasi, la inceputul secolului XIX functionau in ambele tari romane numai spitale construite si intretinute de Biserica (peste 30). [Foto - Bolnita Cozia]
Acelasi lucru se poate spune despre scoli si activitatea caritabila, erau realizate aproape exlusiv de biserica si din resursele acesteia.
Dupa 1859 statul roman modern a optat sa preia el intreaga activitate scolara, medicala si filantropica de la Biserica, dar nu s-a multumit sa ia proprietatile afectate acestor activitati, ci a luat toate proprietatile funciare ale bisericii, un sfert din teritoriul celor doua principate romanesti, deci inclusiv suprafetele din care biserica isi asigura mentinerea si edificarea locasurilor de cult si intretinerea personalului propriu. Ca urmare, din aceeasi perioada statul si-a asumat prin lege obligatia de a acoperi cheltuielile de constructii si reparatii biserici si intretinerea personalului, obligatii pe care si le indeplineste oricum intr-o proportie foarte mica.
Polemica cu ASUR se refera la neadevarurile pe care aceasta le sustine sau le insinueaza. Nu sunt 4800 de scoli in Romania, APOR a identificat si a activat cu ocazia inscrierilor pentru ora de religie in peste 20.000 de scoli, avem evidentele acestora, putem si da in judecata ASUR pentru dezinformare.
Cat priveste spitalele, nici credinciosii Bisericii, nici preotii nu merg in alte spitale decat autorul adresei, nici noi nu suntem multumiti de starea acestora. Problema nu este sa se ia de la biserica sa se dea la spitale, s-a mai facut o data lucrul acesta, ci faptul ca si acei bani vor fi risipiti si furati fara o crestere a calitatii.
Insa, comparativ, spre informare, ii comunicam faptul ca sprijinul statului pentru salarizarea personalului tuturor cultelor recunoscute din Romania este egal cu sumele cheltuite de stat pentru sustinerea TVR. Sunt absolut convins ca utilitatea TVR nu se poate compara niciodata cu cea a Bisericii.
Ce monumente istorice poate vizita gratuit, in timpul zilei, un turist care vine in Bucuresti? Fiti onest, veti constata ca aproape exclusiv bisericile se incadreaza in aceasta categorie. Unde stau si unde primesc de mancare in timpul zilei o multime de saraci, cersetori, persoane cu probleme psihice? Biserica ii gestioneaza gratuit, alocand persoane si cheltuieli de utilitati pentru aceasta.
Va invitam la ceea ce Biserica ofera gratuit fiecarui om: Sf. Liturghie si celelalte slujbe din biserica, spovedania, impartasirea daca indepliniti cerintele de credinta si moralitate, cateheze, activitati comune ale comunitatii parohiale.
Biserica nu va disparea, dupa cum nu vor disparea nici cei ca autorul scrisorii, asa ca... trebuie sa ne TOLERAM. Un cuvant foarte drag secularistilor, atata vreme cat se refera la persoanele lor.
Asociatia Parinti pentru Ora de Religie - APOR
0 comentarii | 140 vizualizări | 13 mai 2015 |