Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Pentru Biserica Ortodoxa, imaginea este, intocmai ca si cuvantul, un limbaj care exprima dogmele si invataturile sale.(50 de poze)

Bucuria Invierii din sufletul copilului. Concurs judetean de creatii literare si plastice - Editia a IV-a.  Bistrita, aprilie-iunie 2015.   Bucuria Invierii din sufletul copilului.  Coordonatori: Pr. Prot. Alexandru Vidican - Protopop de Bistrita, Pr. Prof. Dr. Adrian Cherhat - Inspector Scolar la I.S.J. Bistrita-Nasaud, Prof. Dr. Corina-Maria Scridon - Scoala Gimnaziala Nr. 1 Bistrita, Prof. Andrea Pintiliescu- Col. Nat. "Andrei Muresanu" Bistrita

Argument: Pentru Biserica Ortodoxa, imaginea este, intocmai ca si cuvantul, un limbaj care exprima dogmele si invataturile sale. Este o teologie inspirata, prezentata sub o forma vizuala. Ea este asemenea unei oglinzi care reflecta viata duhovniceasca a Bisericii.

          Icoana este o doxologie asemanatoare, ea straluceste de slava si incanta prin propriile sale mijloace. Adevarata frumusete nu are nevoie de dovezi, ea este o evidenta care se transforma in argument iconografic al adevarului dumnezeiesc. Continutul inteligibil al icoanelor este dogmatic  si de aceea nu este frumoasa icoana care este opera de arta, ci adevarul sau. O icoana nu poate fi niciodata "frumoasa"; frumusetea ei este o maturitate duhovniceasca spre a fi recunoscuta ca atare. 

          Pictura icoanelor este o ramura a artei simbolice; ea nu este numai o arta, ci ceva mai mult decat o arta, o viziune a lui Dumnezeu, o cunoastere a lui Dumnezeu, o marturisire prin mijlocirea artei. Icoana da sentimentul real al prezentei lui Dumnezeu, este un loc unde Hristos este prezent prin har. Pictura icoanelor da marturie despre viata de dincolo si despre aspectele ei, ea nu demonstreaza, ea arata. Ea nu constrange prin puterea probelor, ea convinge si invinge prin evidenta insasi.

Pe langa semnificatia si valoarea icoanelor in cunoasterea religioasa, rolul cuvantului este covarsitor. Exprimarea energiilor creatoare si materializarea lor concreta in lucrari personale prilejuieste o impartasire si o deschidere a sufletului in perspectiva realizarii comuniunii intru adevarul Evangheliei. Cuvantul, alaturi de icoana, devine prin aportul personal mijloc de cultivare a sufletului si edificare a caracterului in viata de zi cu zi a elevilor in vederea conturarii unei personalitati libere si responsabile.

          Emotia prilejuita de sarbatoarea Invierii Domnului poate fi ilustrata prin culoare sau creatie literara, antrenand un numar cat mai mare de elevi cu inclinatii artistice, creativitate, imaginatie, talent, sensibilitate. Acest proiect vrea sa insufle elevilor nostri dorinta de a fi mai buni, mai demni, este totodata un mod de a-L aduce pe Iisus Hristos in sufletele noastre a tuturor: elevi, parinti, profesori.

.

Foto - Ana Maria Chiuzan

.

0 comentarii2464 vizualizări18 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0