Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 25 Septembrie 2021 - 14587
Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii!

Deoarece dupa publicarea Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar in Monitorul Oficial al Romaniei, in ziua de 24 septembrie 2015, unele publicatii au lansat interpretari eronate cu scop de manipulare, precizam:

Patriarhia Romana isi exprima acordul cu privire la continutul Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar (aprobata prin ordinul ministrului educatiei si cercetarii stiintifice nr. 5.232/14.09.2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 720/24.09.2015) si apreciaza ca aceasta este in concordanta cu Legea pentru modificarea art. 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (Legea nr. 153/ 2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 445/22.06.2015).

Precizam ca textul Legii nr. 153/2015 preia continutul propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, reunit in data de 28 februarie 2015, a carui idee centrala este ca optiunea in vederea participarii la ora de Religie, odata exprimata, ramane valabila  pe toata durata scolarizarii (cu exceptia exprimarii in scris a schimbarii optiunii) pentru evitarea obstacolelor birocratice si umilitoare pentru parinti prin reinscrierea anuala sau pe cicluri de invatamant (Comunicatul Consiliului Consultativ al Cultelor din data de 28 februarie 2015).

Cu privire la interpretarea eronata a unor jurnalisti a art. 3, alin. (5) din Metodologia mentionata (In vederea prefigurarii catedrelor, pentru elevii deja inscrisi in unitatea de invatamant, cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun, de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator), facem urmatoarele precizari:

1. Textul Legii nr. 153/2015 si art. 3, alin. (1) al Metodologiei arata ca inscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisa a elevului major/a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea optiunii se face tot prin cerere scrisa si depinde exclusiv de libertatea de constiinta a parintelui, a tutorelui legal sau a elevului major (conform Deciziei nr. 669/2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei). Un parinte care a optat o data pentru o anumita varianta nu poate fi obligat sa mai aleaga inca o data, adica sa mai faca o alta cerere in acelasi sens. Textele celor doua acte normative sunt clare in aceasta privinta, doar schimbarea optiunii se face printr-o alta cerere.

2. Art. 3, alin. (5) din Metodologie nu face referire la faptul ca elevii trebuie sa se reinscrie in fiecare an la ora de Religie (ceea ce ar fi, oricum, in neconcordanta cu Legea nr. 153/2015), ci se refera la perioada in care trebuie sa se depuna la secretariatul unitatii de invatamant cererile mentionate in art. 3, alin. (1) si (3), adica cererile de inscriere (pentru cei care nu si-au exprimat niciodata optiunea de a participa la ora de Religie), respectiv de schimbare a optiunii (pentru cei care si-au exprimat candva optiunea de a participa la aceasta ora).

3. Intrucat Metodologia urmareste rezolvarea unor aspecte de ordin practic-administrativ, un element important pentru intelegerea ei il constituie art. 3, alin. (4): Cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun la secretariatul unitatii de invatamant la care este inscris elevul si se inregistreaza in Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR). Ca urmare, orice modificare in SIIIR se poate face doar urmare unei cereri explicite depuse la un moment dat, iar nu la inceputul fiecarui an, termen care nu este prevazut nici de Lege, nici de Metodologie, nici in cererile de inscriere deja inregistrate in SIIIR.

Regretam ca unii jurnalisti incearca in continuare manipularea opiniei publice, insistand asupra reinscrierii anuale a elevilor la ora de Religie (umilitoare pentru parinti si impovaratoare pentru scoala).
Patriarhia Romana constata din nou fapul ca, in ceea ce priveste ora de Religie in invatamantul public, exact aceleasi institutii media dezinformeaza sistematic impotriva spiritului Deciziei nr. 669/2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei, a prevederilor Legii nr. 153/2015 si ale Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar. Acest fapt ingrijorator ar putea fi explicat fie prin pregatirea profesionala precara a celor care scriu pe aceasta tema, insusindu-si de regula fara discernamant punctul de vedere al adversarilor orei de Religie, fie prin constrangeri editoriale impuse.

In situatiile in care in mod abuziv se vor realiza modificari in SIIIR, fara cererea expresa a parintilor sau acestia vor fi obligati de catre scoli sa faca cereri de reinscriere la Religie, impotriva prevederilor Legii, ale Metodologiei si a vointei parintilor, Patriarhia Romana va sesiza autoritatile competente, solicitand sanctionarea celor vinovati.Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

0 comentarii3024 vizualizări26 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0