Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
"De la pamant la cer" - un film documentar de suflet si pentru suflet despre sfantul martir Tanase Tudoran.

Un eveniment inedit, de o mare sensibilitate sufleteasca si de o mare forta patriotica s-a derulat la Protopopiatul Ortodox Bistrita, in 12 noiembrie, in sala de sedinte, in prezenta IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei Andreicut, a conducerii judetului BN, a unei numeroase asistente formata din cei trei protopopi si un sobor de preoti, maicute de la manastiri, profesori, oameni de cultura, mass-media, care au asistat la premiera filmului documentar despre viata si sacrificiul martirului Tanase Tudoran din Salva.
Valorosul si apreciatul film a fost prezentat de realizatorul acestuia, jurnalistul Ciprian Moldovan, si de prof. de matematica Vasile Ples din Nasaud, care au descris cu amanunte realizarea acestui film, modul greu de documentare din cauza lipsei documentelor scrise si au multumit conducerii judetului pentru sprijinul financiar in realizarea filmului.
Prezent fiind, presedintele CJ BN - Radu Moldovan, a luat cuvantul, facand o pertinenta asociere intre evenimentele de acum cateva sute de ani si cele din zilele noastre, cu referire la "Colectiv", mentionand ca: "Romania este condusa din exterior si nu din interior si ca a venit timpul sa promovam valorile locuitorilor romani din zona Bistritei, nu doar al sasilor, fondatori ai orasului, ce de multe ori i-au izgonit pe romani in afara zidurilor cetatii.
Trebuie sa promovam ortodoxismul cand imigratia incearca islamizarea Europei, iar Biserica Ortodoxa Romana a fost blamata pe nedrept in aceste zile de unii protestatari din strada, aducand ofense nedrepte insasi Patriarhului Romaniei, biserica neavand nicio vina in cazul tragediei de la "Colectiv".
Fiind invitat in mod special, IPS Andrei a facut un pertinent expozeu al principiilor si valorilor crestine ortodoxe, precizand ca a ramas surprins de atacurile nedrepte la adresa Bisericii mama a poporului roman, de catre unii reprezentanti ai societatii civile, iar Biserica se roaga pentru odihna sufletelor celor disparuti in drama de la "Colectiv".

De asemenea, a scos in evidenta personalitatea, curajul si demnitatea patriotica a martirului Tanase Tudoran, felicitandu-l pe Ciprian pentru realizarea profesionista a filmului.
A urmat proiectia filmului, timp de doua ore, dupa care, la o agapa frateasca, crestina, participantii au primit din partea realizatorilor cate un C.D. cu filmul realizat.
O manifestare de mare incarcatura patriotica, cu invataminte de neuitat crestine, ortodoxe, social-democrate, romanesti, de spiritualitate divina, unde Ciprian Moldovan si echipa sa au stralucit in profesia de jurnalisti documentaristi, in spatele camerelor de filmat.

 

Ioan Lazar

.

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii2891 vizualizări16 noiembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0