Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Bucuria de a fi crestin roman - de Intai Decembrie la Bistrita !

Inceputa cu un ceremonial militar-religios continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia poetului Andrei Muresanu si cu o splendida parada militara in Piata Centrala, in prezenta unui public numeros care a infruntat cu stoicism reprizele si...rafalele de ploaie, sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Bistrita a continuat cu concertul folcloric extraordinar’’Noi suntem ai Romaniei’’ in care au fost prezente formatii folclorice din municipiu dar si ansamblul folcloric ’’Lujo Davico’’ din Belgrad, Serbia.

De la orele 13 30 la orele 17 00 au evoluat pe scena Ansamblurile folclorice Cununa de pe Somes (al Centrului cultural municipal), Balada, Baladele Bistritei, Doinita (al Cercului militar cu grupul vocal si dansatorii) si Dor romanesc (al centrului judetean pentru cultura). In acest cadru s-a semnalat, dorindu-se a se marca o lansare, aparitia albumului de cantece populare ’’Ti-am cantat lume o viata’’ al Corneliei Ardelean Archiudean. Amfitrionul manifestarii organizate de Consiliul Judetean, Primaria Bistrita, Centrul judetean pentru cultura si Centrul cultural municipal ’’George Cosbuc’’ a fost de aceasta data Alexandru Pugna, vicepresedintele Consiliului judetean Bistrita Nasaud. Spectacolul a fost incheiat cu un recital patriotic de exceptie de catre Dinu Iancu Salajanu, o voce distincta si...distinsa a folclorului romanesc.

Ziua de sarbatoare la Bistrita, a fost incheiata in mod simbolic, de manifestarea Bucuria de a fi crestin roman organizata incepand cu orele 17 00 de catre Protopopiatul ortodox Bistrita si Asociatia tinerilor crestini ortodocsi din protopopiatul Bistrita. Animata de preoti tineri si vegheata cu o discretie... vigilenta de catre un Pastor daruit, aceasta Asociatie tinde sa devina o miscare cultural-crestin-ortodoxa care va ocupa, in mod sigur, un loc de prea multa vreme gol, in peisajul spiritual bistritean. Adresandu-se noii generatii, cu manifestari si actiuni culturale si sociale adecvate, de calitate, bine gandite si tintite, cu mijloace de expresie decente si pe gustul tinerilor, Asociatia a capatat deja o voce distincta in peisajul cultural si religios al judetului nostru.

De Ziua Nationala, tinerii ortodocsi s-au adunat in centrul orasului preluand parca stafeta manifestarilor in curs de desfasurare. Au fost prezenti tinerii membri ai Asociatiilor din parohiile ortodoxe Ardan, Chintelnic, Mariselu, Lechinta, Livezile, Prundu Birgaului, Sieu Magherus, Teaca si Santioana in frunte cu preotii parohiilor respective. Li s-au alaturat, cu entuziasm, tinerii grupului folcloric ’’Doinita’’ al Cercului militar Bistrita coordonat de Cornelia Ardelean. In frunte cu preotii, avand Tricolorul si o icoana sfintita ca portdrapel, grupurile de tineri crestini s-au indreptat intr-o procesiune tacuta, dar cu atat mai impresionanta spre Agora din curtea Protopopiatului ortodox Bistrita. Acolo, imbratisand parca statuia care simbolizeaza jertfele Neamului Romanesc pe altarul credintei strabune, grupurile de tineri au inchinat Imnuri de slava spre ceruri prin colindele care prevestesc apropiata nastere a Mantuitorului!

Programul a cuprins si prezentarea noului album de cantece populare al Corneliei Ardelean Archiudean, o bijuterie folclorica cuprinzand cantece de pe meleagurile Ocnitei, purtate din copilarie in sufletul acestei artiste unice prin modestie, prin munca tacuta si prin rodul bogat al stradaniei ei de o viata! Prezentarea simpla, sincera, emotionata si emotionanta a parintelui Aurelian Poptean a fost urmata de un singur cantec de pe albumul ’’Ti-am cantat lume o viata’’! Un cantec atat cat sa cuprinda toate bucuriile si tristetile unei vieti traita in demnitate si onoare! Nu se poate sa nu remarcam organizarea inspirata dar si succesiunea, precizia si calitatea momentelor culturale si religioase planificate de preotii Emanuel Vidican si Aurelian Poptean, pentru ca acestea au creat in randul participantilor bucuria si satisfactia de a fi traitorii unor momente sincere, unice, curate si inaltatoare!

Scurtul cuvant de invatatura rostit de parintele protopop Alexandru Vidican a fost parca toiagul cu care, izbindu-se stanca arida, s-a facut sa curga rauri de impacare peste sufletele inlacrimate, de bucurie si durere, ingemanate in mod egal, ale credinciosilor participanti in numar mare la eveniment. Nu vom ezita sa spunem ca harul, prezent mereu in Cuvantul Pastorului nostru sufletesc, este atat de inaltator, de bine primit in sufletele noastre incat orice prezenta a Sa printre noi este una emotionanta, dainuitoare, ziditoare si, de aceea, mult asteptata! O ce veste minunata! - au exclamat colindatorii, in final, intr-un cor de voci ingemanate de Speranta in asteptata Nastere a Mantuitorului!

Prin apropiere, ostasii, bravii ostasi ai Brigazii 81 Mecanizate "General Grigore Balan’’, retragandu-se cu torte, intr-un ceremonial militar de acum traditional, murmurau la randul lor cu inimile mai sa le strapunga pieptul ... Eroi au fost Eroi sunt inca Si-or fi in Neamul romanesc Ca rupti sunt cad in tare stanca Romanii orisiunde cresc... Si uite asa, o zi inceputa frumos s-a incheiat, simbolic, cu un mesaj ingemanat parca, pe potriva!

In timp ce in Biserica Neamului se ridicau Imnuri de slava si bucurie vestind venirea pe lume a Sperantei si a Mantuirii, in Cetate, Armata Neamului este la datorie, la sfanta datorie fara de care Patria Romana nu poate fi nici demna si nici cununata cu eternitatea! Sa cantam asadar impreuna! Au fost eroi, au fost si-or sa mai fie Ce-or frange dusmanii cei rai Din coasta Daciei si a Romei In veci s-or naste pui de lei.

 

Reporter de front (dar nu ’’de pe front’’!) Col.rez. Florentin Archiudean.


0 comentarii2436 vizualizări03 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0