Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Sfantul Nicolae, o sarbatoare de suflet.

Dintre toate sarbatorile de peste an, ziua de 6 decembrie este cea mai apropiata sarbatoare de sufletul nostru. In aceasta zi este celebrat Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor, dar si al celor mari care isi pun toate sperantele in binefacerile acestuia. Numele lui este amintit de istoricul grec Tucidide intr-una din operele sale despre vechea Elada.

        Din punct de vedere etimologic, Nicolae provine din verbul "nikao’’ care inseamna "a invinge’’, de unde se trage si "nike’’cu intelesul de "victorie’’. Grecii antici aveau printre divinitatile Olimpului o zeita "NIKE’’, care in mitologia romana corespundea cu zeita Victoria. Celalalt constituent este "laos’’ (loes ), adica popor.

        Sfantul Nicolae, cunoscut de noi toti ca Mos Nicolae, s-a nascut in Egipt, intr-o familie bogata, la o data care pana in prezent nu este elucidata. La moartea parintilor sai, Nicolae devine preot si se lipseste de toata averea sa pe care o daruieste saracilor, plecand in pelerinaj in Palestina si Egipt. Propovaduind crestinismul si numele lui Iisus Hristos, la intoarcere a fost numit arhiereu al episcopiei Myra.

          Pentru credinta sa si numeroasele minuni pe care le-a facut pentru oameni, a fost intemnitat in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian si apoi eliberat de credinciosul Constantin

         Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae, este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre, nu se puteau casatori si urmau sa fie vandute de catre tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat pe geam intr-o noapte cate un saculet de bani pentru fiecare. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie pe ghetute. De aici este obiceiul cu darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute. Alte minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.

          Treptat, Mos Nicolae a fost transformat de catre americani si europenii din vest intr-un alt batranel care oferea cadouri, si anume Mos Craciun. Sfantul Nicolae isi are insa locul lui, cel putin in traditia romaneasca. Astfel, copiii isi pregatesc ghetutele in noaptea de 5 spre 6 decembrie, iar cei care au fost cuminti primesc de la mosu’ diferite daruri, iar cei neascultatori cite o nuielusa.

            Numele de Nicolae este destul de des intalnit in onomastica romaneasca. Peste 800.000 de romani poarta acest nume, din care, 538.000 sunt barbati, iar restul femei. Avem o adevarata familie lexicala, atat pentru genul masculin, cat si pentru cel feminin: Nicolae, Niculai, Nicusor, Nicu, Nicula, Nicoara; Nicoleta, Niculina, Nicolina, Nicola, Neculita, etc. In multe limbi de pe glob exista corespondente ale numelui de Nicolae. Francezii spun Nicolas, italienii Nicollo, rusii Nicolaev, ungurii Miklos,

            Nici toponimia nu este mai prejos. In tara noastra multe localitati au nume ca: Niculitel, Sanicolaul Mare, Sanicoara, Nicula, iar in alte tari, cum este de pilda Franta, toponimicul de SF.NICOLAE il poarta multe localitati: Saint-Nicolas, Saint-Nicolas d’ Aliermont, Saint-Nicolas-de la Pelem, Saint-Nicolas du Port.

           Pentru neamul romanesc, Sfantul Nicolae este protector al binelui si al satisfactiilor materiale si spirituale.

 

       Mircea Darosi.

0 comentarii2422 vizualizări06 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0