Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Hramul Bisericii "Sfantul Ierarh Nicolae" din Nimigea de Sus.

Duminica, 6 decembrie 2015, parohia Nimigea de Sus din protopopiatul Nasaud s-a aflat in zi de sarbatoare, prilejuita de praznuirea hramului bisericii parohiale din localitate, aflata sub ocrotirea "Sfantului Ierarh Nicolae". Tot cu aceasta ocazie s-a lansat si cartea "Istoria satului meu. Nimigea Romaneasca - Nimigea de Sus, judetul Bistrita-Nasaud" a domnului colonel (rez.) Vasile Magerusan, fiu al satului si presedintele Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala judetului Bistrita-Nasaud.

Sarbatoarea nimigenilor a inceput sambata seara cu slujba Vecerniei cu Litie, la care au luat parte numerosi copii si credinciosi ai parohiei, si a continuat cu Sfanta Taina a Spovedaniei. In ziua hramului un sobor de cinci preoti alaturi de pr. paroh Coprean Cornel au savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie. La slujba au participat numerosi credinciosi ai parohiei, fiii satului, autoritatile locale si judetene, scriitori, cadre militare, jurnalisti si multi alti invitati de seama.

In cuvantul de invatatura parintele Marius Pintican, presedintele Asociatiei "Filantropia Ortodoxa", filiala Bistrita-Nasaud, a vorbit despre virtutea bunatatii, plecand de la exemplul Mantuitorului nostru Iisus Hristos din pericopa evanghelica a Duminicii a 27-a dupa Rusalii si exemplificand cu viata Sfantul Ierarh Nicolae. La final a fost savarsit un parastas pentru ctitorii bisericii, dar si pentru eroii satului cazuti pe campul de lupta in primul si cel de al doilea razboi mondial.

Data fiind perioada Postului Craciunului in care ne aflam, copiii si tinerii din parohie au sustinut un scurt concert de colinde, infrumusetand astfel intreaga sarbatoare a comunitatii.

Dimensiunea duhovniceasca a sarbatorii a fost dublata de una culturala, intrucat in continuare a avut loc lansarea cartii sus-amintite in Caminul Cultural din Nimigea Romaneasca. Au luat cuvantul Mircea Runcan - primarul comunei Nimigea, Viorel Pupeza - fiu al satului si fost prefect, Emil Radu Moldovan - presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Vasile Magerusan - autorul studiului monografic, dar alocutiuni au rostit si alti oameni de cultura.

Evenimentele prilejuite de sarbatoarea hramului s-au incheiat seara cu slujba Acatistului Sfantului Ierarh Nicolae, savarsita de la ora 17.00 in biserica parohiala. Bucuria traita de credinciosii nimigeni este cu atat mai mare cu cat anul acesta se implinesc 75 de ani de cand se slujeste in biserica de zid ce il are ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

  Comunitatea ortodoxa din Nimigea de Sus a fost pana in anul 1985 atat parohie de sine statatoare dar si filie a Parohiei Nimigea de Jos. Este cunoscuta existenta in sat a unei biserici din lemn ce data din secolul al XVII-lea, desi este mentionata documentar doar din anul 1760. Biserica veche din lemn nu se mai pastreaza astazi, pe locul ei fiind ridicata in anul 1940 biserica din zid ce poarta hramul "Sfantul Ierarh Nicolae", care slujeste si astazi ca biserica parohiala.

Biserica actuala a fost sfintita in anul 1971 de catre vrednicul de pomenire I.P.S. Teofil Herineanu. Dupa zeci de ani in care biserica a fost doar zugravita la interior, intre anii 1991-1996 peretii interiori au fost impodobiti cu pictura executata in tehnica "tempera". In urma lucrarilor de pictare biserica a fost resfintita in 28 septembrie 1997 de catre I.P.S. Irineu Bistriteanul insotit de P.S. Abel din Polonia.

De-a lungul anilor au urmat apoi alte lucrari de restaurare exterioara, urmand a se face si lucrari de restaurare interioara. De la inceputul anului 2015 parohia este pastorita de catre preotul Coprean Cornel.

 

Material relizat de pr. Coprean Cornel.

0 comentarii2415 vizualizări07 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0