Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Marti 11 Mai 2021 - 14587
ISTORIA BISERICII CRESTINE IN DATE (4)

In 1669 apare in Transilvania, colectia de legi "Compilatae constitutiones" care continua si intregeste "Aprobatele", din 1653. Aceste legi ii exclud total pe romani de la orice drept in Principat. Lipsiti de o autoritate politica, deposedati de pamanturi,  "suferiti de grofi, la buna placere a Dietei si printipilor",  ( Text preluat din Aprobate Constitutiones, de G. Barit in: "Catehismul calvinesc impus clerului si poporului romanesc sub domnia principilor Gheorghe Rákóczi I si Gheorghe Rákóczi al II-lea" Sibiu 1889, pag. 32), romanii ardeleni  privesc spre mitropolit ca spre principele lor, iar spre  staretii manastirilor, ca spre nobili. Preotii satelor Transilvaniei sunt  numiti pana azi: "domni" si "parinti".

Anul 1648: Apare la Alba-Iulia, in romanste, Noul Testament al  mitropolitului Simion Stefan.

Anul 1673: Dosoftei tipareste in romaneste: "Psaltirea in versuri".

Anul 1682, ianuarie: Mitropolitul Ardealului Iosif Budai este aruncat in grapa cu coase si ucis, la Ieci (Brancovenesti "intre Bistrita si Mures" (Iorga) de catre  principele calvin Mihai Apaffi si ministrul sau de razboi Ianos Kemeny. Este ingropat de catre  pr. Ioan Ladosi din Sacal, Cuviosul Pahomie de la Gledin si Vasile Cristea din Potoc, stramosul patriarhului Miron Cristea,  langa biserica din  Gledin, pe mosia "Bisericanilor".

Anul 1683: Dupa eliberarea din temnita, unde a suferit groaznice torturi si umilinte, trece la cele vesnice si sfantul mitropolit Sava Brancovici.

 In 1688 apare "Biblia de la Bucuresti",  prima traducere integrala a Sfintei Scripturi in limba romana. Astfel se incheie procesul de formare a limbii romane literare. Iata ce spune M. Eminescu despre reforma calvina, in ziarul "Timpul, in articolul "Paster Lloyd" si romanii din Transilvania":         

"Epoca reformatiunii, raspandindu-se prin periferii, au ajuns prin Ardeal; calvinii incepusera a traduce carti besericesti in romaneste, pentru a atrage la Reforma si poporul romanesc. Ei bine, Biserica Ortodoxa si Domnii nostri au combatut Reforma cu armele ei proprii. Au pus a se traduce cartile bisericesti in limba romaneasca, au introdus limba poporului in biserica si stat, in locul celor straine, hieratice. Daca chiar ar fi existat inclinari spre dialectizare a limbei noastre, ele  ar  fi incetat in momentul in care  Biserica au creeat limba literara, au sfintit-o, au ridicat-o la rangul unei limbi hieratice si de stat. Din acel moment trasatura de unitate a devenit si a ramas limba si nationalitatea, pe cand inainte romanul inclina a confunda nationalitatea cu religia.  (Mihai Eminescu, "Timpul" VIII, nr.66, 23 martie 1883)

 M. Eminescu face aici referire si  la "Biblia de la Bucuresti" din 1688, comparand traducerea integrala in limba romana a Bibliei cantacuzine cu aparitia Bibliei germane a lui Luther care, in 1534, a incheiat procesul de formare a limbii germane literare.

          Retiparirea cartilor bisericesti cu caractere latine nu mai sufera intarziere.

          Lucrarea ce si-a propus Sfantul Sinod e de o insemnatate greu de masurat in marimea ei",  mai adauga Eminescu. 

In 1689 in Transilvania principii calvini sunt inlocuti cu principi catolici, care constata  ca pe unguri si pe sasi nu-i mai pot atrage la catolicismul pe care tocmai l-au parasit si, isi concentreaza toate eforturile spre romanii ortodocsi, pe care ii silesc  sa devina catolici.  Principiul "european": "cujus regio eius religio" functioneaza de acum in favoarea iezuitilor catolici.

Anii 1698-1701: O parte dintre romanii ortodocsi din Transilvania sunt trecuti cu forta la catolicism, pastrandu-si, cu mari jertfe, ritul ortodox.   De aceea s-au numit greco-catolici, pentru ca liturghia si cultul au ramas ortodoxe, adica: "grecesti" (termenul "romanesti" nu era admis!).

Anul 1735: Apare in America "Biserica Metodista".

Anii 1761-1762: Urmare a miscarii antiuniatiste cu Roma, din Transilvania, condusa de Sfintii Sofonie de la Coara, Visarion Sarai si Atanasie Todoran, guvernul Ardealului aproba "Ordinul Maritei Comisiuni Regale", din anul 1761, dandu-i caracter de lege, cu urmatorul continut: "Manastirile (ortodoxe n.n.) de lemn sa fie arse pretutindeni, cele de piatra sa fie distruse, iar daca cineva s-ar opune in mod temerar, sa fie pedepsit negresit prin moartea prin spanzuratoare sau prin pierderea  capului. Silviu Dragomir "Istoria dezrobirii religioase a romanilor din Ardeal", pag.78.

 Generalul austriac catolic Bukow distruge manastirile si schiturile ortodoxe din Ardeal. Sfantul Atanasie Todoran este tras pe roata in 1763, iar insotitorii lui spanzurati. Dupa zece ani, printr-o diploma imperiala, Iosif al II-lea inchide toate manastirile, inclusiv cele catolice.

Anul 1785: Ia fiinta in America "Biserica Universalista", de nuanta neoprotestanta extremista unitariana.(Neaga Sfanta Treime).

Anul 1804: Ia fiinta "Societatea Biblica Britanica".

Anul 1842. Sasul Stephan  Ludwig Roth publica lucrarea: "Lupta pentru limba in Transilvania".  In aceasta lucrare Stefan Ludwig Roth arata ca: "supunand popoarele de la Dunare, romanii le-au impus acetora limba lor si  asa a avut loc geneza limbii  romane.

Iata si parte din textul cuvantarii din Dieta Transilvaniei care i-a adus moartea martirica pentru  acest adevar romanesc in 1949, inscriindu-l definitiv intre eroii nostri, desi nu era roman ci era sas ardelean:  "Nu vad nevoia de a impune o limba oficiala a Tarii (Ardealului), caci noi avem deja o limba a tarii. Nu este nici limba germana, nici cea maghiara, ci limba romana".

Anul 1843: William Miller pastor adventist de ziua a saptea  a fixat data celei de "A doua veniri a Domnului" in  25 martie  1843. O uriasa isterie a cuprins neoprotestantismul american si european. In vesminte albe "de inaltare", pe dealuri si pe case, zeci de mii de adventisti, baptisti etc, asteptau cu mainile intinse spre cer…!  Ca reactie la esec, apar "Adventistii reformisti" si alte tipuri de adventisti.

Anul 1844: Bahaismul. O religie "universala", fara frontiere. Secta este un amestec de mahomedanism, iudaism, crestinism protestant si budism. "Baha" inseamna "poarta".

Anul 1847: Mormonii fondeaza  Statul Utah "Salt Lake City". Mormonii sunt  neoprotestanti poligami.(Au  numeroase sotii). Recent, in 2010 au ajuns si la noi cu propovaduirea "adevarului".

Anul 1856: Spiritismul. Desi comunicarea cu sufletele celor morti este o dorinta veche a omenirii, abia in acest an s-a "institutionalizat".

Anul 1864: Ia fiinta "Alianta Evanghelica" care cuprinde pe baptistii de numeroase nuante, si mai recent pe penticostali, pe crestinii dupa Evanghelie, precum si alti sectari neoprotestanti desprinsi din baptism, cu exceptia sambatistilor (Adventisti de ziua a saptea). Scopul aliantei este prozelitist (de racolare a unor adepti noi de la alte culte), cu angajamentul de a nu se ataca reciproc in punctele de credinta divergente, care nu sunt putine.

Anul 1875: Fondarea "Societatii Teozofice", asociatie pseudo-crestina.

Anul 1879: A fost fondata  "Asociatia Martorii lui Iehova" de catre Charles Taze Russel, ca societate pe actiuni, in jurul revistei "Solul diminetii" care a devenit mai tarziu "Turnul de veghere, anunta Regatul lui Iehova". Revista are un apendice numit: "Treziti-va!". Martorii lui Iehova nu sunt crestini, deoarece neaga divinitatea Fiului lui Dumnezeu, ratacindu-se cu mult mai grav decat arienii! Chiar si neoprotestantii ii considera "iremediabil pierduti".

Anul 1906: Pastorul american William Seymour paraseste baptismul si creeaza secta: "Miscarea Penticostala", care, la randul ei, s-a scindat in mai multe secte. Penticostalii cred ca detin intreg adevarul de credinta necesar mantuirii si duc o lupta prozelitista anti ortodoxa virulenta si habotnica, mai ales in Transilvania.

Anul 1913: Antropososia.  Fondator R. Steiner. Sustine ca omul are trei trupuri: trupul astral,  trupul eteric si trupul fizic. Este secta teozofica budisto-gnostica.

Anul 1923. Shaja Yoga. Este o secta brahmano-budista, amestecata cu slabe concepte crestine neoprotestante.

Anii 1923-1925: Biserica Ortodoxa adopta "calendarul gregorian". Diferenta de 13 zile dintre "calendarul iulian" si cel "gregorian" este corectata astfel: "1 noiembrie 1923, devine 14 noiembrie".

Framantarile legate de acest eveniment au dus la o adevarata sciziune legata de tinerea sarbatorilor. Muntele Athos, Patriarhia  Rusa, Locurile Sfinte si Patriarhia Sarba, sub presiunea credinciosilor, nu au adoptat noul calendar indreptat, ramanand pe "stil vechi". Astfel au aparut  "stilistii". Pentru a evita o schisma, Patriarhia Ecumenica din Constantinopol, Patriarhia Romana, Patriarhia Bulgara, etc. au gasit o solutie de compromis: "Toate sarbatorile cu data fixa se tin pe "stil nou", iar Pastele si celelalte sarbatori cu data mobila, se tin pe stil vechi.

Pentru a se evita ca diferenta dintre cele doua date de tinere a Pastilor sa fie de doua saptamani, cele 13 zile au fost impartite astfel: Fiecare zi lucratoare de doua ori, iar duminica o data.

Faptul ca, uneori, distanta dintre cele  doua date de tinere a Pastilor este mai mare,  chiar de cinci saptamani, se datoreaza Pastilor evreiesti, care se interpun. Ori, modul de calcul al datei tinerii Pastilor adoptat la Sinodul I Ecumenic in 325 si ulterior in Laodiceea este, pentru ambele calendare, "iulian" si "gregorian", acesta: "Pastile se tin in prima Duminica cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara, dar nu deodata cu Pastele evreiesti".

 

 

0 comentarii7588 vizualizări10 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0