Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Copilaria lui Iisus.

O veche legenda a lumii crestine ne vorbeste despre un baietel care se distra modeland vrabiute din argila. Bucuros de creatiile sale, copilul a batut din palme si pasarile din argila si-au luat zborul.

Cea mai interesanta povestire despre copilaria lui Iisus ii apartine lui Luca, care prezinta intrarea in Templu a copilului in varsta de 12 ani. Parintii Lui obisnuiau sa-si petreaca Pastele la Ierusalim, sarbatori care durau aproape o saptamana. Atunci l-au luat si pe el sa viziteze acest oras al minunilor. Cand sarbatoarea s-a ispravit, parintii nu l-au mai gasit pe Iisus. Dupa trei zile de cautari, l-au descoperit in Templu discutand teologie cu invatatii ce nu mai conteneau sa se minuneze de stiinta si intelepciunea baiatului.

Ca orice mama nelinistita, Maria isi cearta fiul care isi da seama ca nu-i intelege menirea, considerandu-l un copil obisnuit : "Fiule, pentru ce ai facut aceasta? Ne-ai necajit, pe tatal tau si pe mine. Te-am cautat peste tot’’.

Dojana a facut ca intre ea si fiul ei sa se ridice un zid pe care anii, treptat l-au intarit, asa cum arata textele tuturor Evangheliilor. Ce conta ca parintii il pierdusera, de vreme ce el se afla in Templu, in casa Tatalui sau ceresc. Era prima lui victorie spirituala, cand s-a comportat ca un barbat matur si intelept in fata invatatorilor Legii. Iisus i-a raspuns mamei lui printr-o intrebare: "De ce m-ati cautat? Oare nu stiati ca trebuie sa fiu in casa Tatalui meu, vazand lucrarea Tatalui meu?’’

Era o atitudine plina de demnitate ce avea sa-si trimita ecoul in vesnicie. Intors in Nazaret cu parintii sai, Iisus "le-a fost supus’’, incercand sa accepte ceea ce viata cotidiana ii oferea.

Evanghelia ne spune ca Maria "pastra in inima ei toate aceste lucruri’’, dar daca ar fi vorbit deschis cu fiul ei, ar fi ajuns sa-l inteleaga. Simtind ca parintii "nu intelegeau ceea ce el le spunea, se apropie tot mai mult de Fiinta suprema pe care o numea Tatal ceresc si, din clipa aceea, omenirea n-a incetat sa traga foloase de pe urma acestei comuniuni.

Iisus isi petrece intreaga copilarie si tinerete la Nazaret, unde primeste educatia evreiasca a vremii sale. Era un om tanar, studios, care gasea in lectura un adevarat refugiu. Cunostea foarte bine, nu numai acea parte a literaturii ebraice, care constituie Vechiul Testament si Apocrifele, ci si cartile sfinte si diversele comentarii ale lor, pe care savantii le numesc Pseudografe. El le-a citit si a amintit de ele adesea in predicile de mai tarziu. Prin ele si-a intarit convingerea ca Dumnezeu este Tatal sau si tot aici a gasit multe aluzii cu privire la sosirea lui Mesia. Se ruga mereu cu acea caldura sufleteasca si cufundarea in sine, pe dealurile Nazaretului, unde isi cauta un loc linistit ca sa poata sta de vorba cu Dumnezeu.

Cu cat timpul trecea "Iisus inainta in intelepciune si in har fata de Dumnezeu si fata de oameni’’, cum spune evanghelistul Luca. Lumea din jurul lui se intreba "de unde-i vin acestui tanar toate aceste ganduri’’. Cei in mijlocul carora a trait, nu stiu nimic despre ceea ce se petrece cu el, cum nu stiau nimic nici despre nasterea miraculoasa a copilului. Au trecut apoi "optsprezece ani de tacere’’ in biografia lui Iisus’’, dupa care el se urca pe Golgota mantuirii neamului omenesc.

 

Mircea Darosi.

0 comentarii2422 vizualizări26 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0