Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
OUL URIAS.

In stravechiul tinut al Bucovinei, pe Valea Bistritei Aurii se afla comuna Ciocanesti, una dintre cele mai renumite localitati turistice, care a devenit cunoscuta in tara si peste hotare prin " Festivalul National al Oualor Incondeiate’’. In fiecare an, Sfintele Pasti sunt incununate de o frumoasa manifestare culturala in care traditia populara este valorificata la cele mai inalte cote.

Aici este reinviat mestesugul unic al incondeierii oualor pe care oamenii acestor meleaguri l-au practicat din vremuri stravechi si carora destinul le-a suras printr-un talent rar intalnit.Este un mod prin care ei isi exprima frumusetea spirituala, dragostea si credinta pusa in arta miniaturala din care au facut o adevarata traditie.

Mestesugul incondeierii oualor se practica aproape in fiecare familie si este transmis din generatie in generatie prin diverse forme de manifestare. El este sustinut de efortul autoritatilor locale, Primarie, Biserica si Scoala, care au incurajat un numar insemnat de asemenea creatori populari , de la cei mai mici pana la cei mai in varsta.

Numeroasele editii ale festivalului, concursurile organizate la nivel local, judetean si national, au devenit cele mai apreciate si mai rodnice mijloace de promovare a culturii traditionale din Bucovina.

In comuna Ciocanesti este organizat un muzeu al oualor incondeiate care cuprinde o diversitate de modele si fiecare ou e unic in felul sau.Ceea ce uimeste insa pe oricine trece prin aceasta localitate, este oul urias aflat in curtea unei gospodarii de la marginea soselei.Ideea apartine fostului primar al comunei, Gheorghe Tomoiaga, un mare iubitor de traditie si istorie.

Dupa ce oul a fost confectionat la dimensiuni uriase, initiatorul i-a propus surorii sale Silvia, sa-l picteze. Partea dinspre sosea infatiseaza chipul lui Stefan cel Mare si Sfant ,manastirea unde se afla inmormantat si muntele de unde domnitorul a tras cu sageata pentru a marca locul de zidire a manastirii. Pe cealalta jumatate se afla modelele traditionale de pe casele gospodarilor din Ciocanesti. In ziua de Pasti sau cu alte ocazii, oul urias este purtat intr-un car de-a lungul satului.El este simbolul vietii, al credintei si mantuirii neamului omenesc.

Modelul oului urias de la Ciocanesti a fost luat si de catre orasul Nasaud, din initiativa Clubului elevilor, la incondeierea caruia au participat scolile din "orasul academicienilor’’, din Runcul Salvei, Salva si Rebrisoara, fiind asezat in curtea Bisericii ortodoxe" Sfintii Constantin si Elena’’ca un simbol al sarbatorii pascale.

 

MIRCEA DAROSI.

 

 

0 comentarii2457 vizualizări27 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0