Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Luni 15 August 2022 - 14587
Conferinta "Intelectuali clujeni din trecut", la Biserica monument istoric "Sfanta Treime" din Cluj-Napoca.

Joi, 24 noiembrie 2016, a avut loc la Parohia Orodoxa "Sfanta Treime" conferinta intitulata "Intelectuali clujeni din trecut", numarata intre cele cinci evenimente de acest gen care au avut loc anul acesta la biserica situata pe strada Bisericii Ortodoxe, Nr. 10. Dat fiind faptul ca Biserica Ortodoxa "Sfanta Treime" are un trecut cultural bogat, aceste conferinte organizate lunar au rolul de a valorifica personalitatile care au marcat istoria orasului si a parohiei istorice, a carei biserica este cea dintai ortodoxa construita in orasul Cluj-Napoca si, asa cum declara si parintele paroh Cristian Baciu, de a exprima deschiderea bisericii fata de culturalitate.
Cel care a sustinut conferinta din aceasta seara a fost profesorul Mihai Alin Gherman. Distinsul invitat are ca merite cunoasterea vietii bisericesti de mai bine de o jumatate de veac, titlul de doctor in stiinte filosofice si este aflat in pozitia de autor a 15 volume si o mutime de studii cu tema literara, lingvistica si religioasa.

Profesorul Mihai Alin Gherman a vorbit in cadrul conferintei despre anumite personalitati care au marcat viata intelectuala a Clujului si nu numai. Dintre acestia ii amintim pe: Sextil Puscariu, Eugeniu Sperantia, Emil Prodan cat si deosebitul preot Ioan Bunea. Povestile profesorului au uimit auditoriul, care putut afla astfel o multime de detalii interesante despre "Dictionarul limbii romane", "Muzeul limbii romane", "Atlasul lingvistic roman", precum si amanunte despre monografia "Iscoada lui Horea". Domnul Gherman a marturisit ca ii adimira pe toti acesti oameni de cultura datorita constiinciozitatii lor, abilitatii impresionante de a povesti si bunatatii de care au dat dovada.
Este important de mentionat ca la sfarsitul evenimentului, cei prezenti au avut doar cuvinte de lauda la adresa domnului Gherman si numeroaselor sale cunostiinte pe teme diversificate. Seara s-a incheiat cu o agapa frateasca si o multime de discutii.

 

Ana-Maria Chiuzan, anul II la Facultatea de Litere din cadrul UBB, Cluj


http://radiorenasterea.ro/conferinta-intelectuali-clujeni-din-trecut-la-biserica-monument-istoric-sfanta-treime-din-cluj-napoca/

 

0 comentarii2478 vizualizări24 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0