Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Un sfant fara granite.

In fiecare an pe 14 aprilie in Biserica Ortodoxa este pomenit Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, canonizat in anul 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu.

Sfantul Cuvios Pahomie s-a nascut in jurul anului 1674, in satul Gledin, judetul Bistrita-Nasaud, primind la botez numele Petru. A intrat de tanar ca frate la Manastirea Neamt, fiind tuns in monahism la varsta de 25 de ani. Inainte de a implini 30 de ani a fost numit staret al acestui asezamant monahal, in urma trecerii la cele vesnice a parintelui egumen Ioan, manastire pe care a condus-o pana in anul 1704, cand a plecat la Kiev. Ajuns in Lavra Pecerska, l-a cunoscut pe Sfantul Dimitrie al Rostovului, caruia i-a devenit ucenic. In anul 1706 s-a intors la Manastirea Neamt, alegand ulterior sihastria intr-o padure din munti.

Moartea episcopului Lavrentie al Romanului a facut sa fie chemat in scaunul vacant Cuviosul Pahomie, pastorindu-si cu multa evlavie credinciosii din Episcopia Romanului pana la 1 martie 1714, cand s-a retras din nou in pustie in locul numit Pocrov, in ciuda rugamintilor poporului de a ramane la carma eparhiei. Din cauza multor necazuri care s-au abatut asupra sa, Cuviosul Ierarh s-a indreptat din nou spre Lavra Pecerska, unde a trecut la Domnul pe data de 14 aprilie 1724, dupa ce a imbracat marea schima sub numele Pimen. Moastele sale sunt pastrate pana astazi in Paraclisul "Sfantul Stefan" din Lavra Pecerska.

La propunerea Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, in sedinta din 14-15 noiembrie 2006, dosarul de canonizare a Cuviosului Ierarh Pahomie de la Gledin, avand ziua de sarbatorire pe 14 aprilie. Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc in data de 14 aprilie 2007, in localitatea Gledin, judetul Bistrita-Nasaud, satul natal al sfantului.

Satul Gledin in sarbatoare

Din anul 2007, locuitorii satului Gledin, comuna Monor, din judetul Bistrita-Nasaud, il sarbatoresc pe 14 aprilie, cu mare evlavie, pe unul dintre sfintii romani care si-a facut cunoscuta sfintenia vietii si dincolo de granite si care a adus, prin viata sa, cinste acestui sat bistritean. Cuviosul Pahomie este cel de-al doilea ocrotitor al bisericii ortodoxe din localitate, hramul fiind ales chiar la slujba canonizarii acestui sfant din tinutul Gledinului. Sute de credinciosi s-au adunat la Gledin si anul acesta, cu ocazia pomenirii Cuviosului Pahomie, slujbele incepand inca din ajun, cand Preasfintitul Episcop-vicar Vasile Somesanul a oficiat Pavecernita Mare, Litia si Taina Sfantului Maslu. La final, ierarhul a adresat un cuvant de invatatura, in care a subliniat principiile dupa care Cuviosul Pahomie s-a ghidat in viata aceasta pamanteasca, precum si cinstea pe care oamenii din satul sau natal o au prin cultul sau.

Cu prilejul acestei sarbatori, la Gledin au fost aduse miercuri, 13 aprilie, fragmente din moastele Sfintilor din Sinai si Rait si ale Sfantului Ghenadie de la Putna, racla fiind adusa de un grup de monahi ai Schitului Pocrov, in frunte cu egumenul, parintele ieromonah Ambrozie Ghinescu. Acest schit a fost intemeiat in anul 1714, de Cuviosul Pahomie. Racla cu sfintele moaste a fost asezata in biserica parohiei, unde credinciosii s-au putut inchina pana la finalul sfintelor slujbe din ziua hramului. Tot in biserica a fost expusa Icoana Sfantului Pahomie, impodobita, fiind scris cu flori numele Sfantului Pahomie, icoana daruita bisericii la slujba de canonizare.

Astazi, in ziua hramului, slujbele au inceput dimineata, la ora 8.00, cand s-a oficiat Acatistul Sfantului Pahomie, iar Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite a fost oficiata de Inaltpreasfintitul parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului. In cuvantul de invatatura adresat in cadrul slujbei, Inaltpreasfintitul Andrei a indemnat la pastrarea cultului Cuviosului Ierarh Pahomie: "Avem legat de suflet si un punct din Testamentul Mitropolitului Bartolomeu, care ne-a lasat aceasta indatorire sfanta de a cultiva, de a mari, de a amplifica cultul Sfantului Pahomie de la Gledin si al sfintilor marturisitori nasaudeni. Asa cum ati auzit, Dumnezeu, prin Sfantul Sau Prooroc David, ne indeamna: "Laudati pe Domnul intru sfintii Lui!". Astazi, in ziua mutarii sale la Cer, dorim sa-L laudam pe Dumnezeu prin Sfantul Ierarh Pahomie de la Gledin. Omul acesta, care s-a nascut in Gledin, face cinste Bisericii noastre! Lumea se secularizeaza, slabeste credinta si dragostea fata de neam, de valorile, de traditiile lui. Si atunci, aducandu-ne aminte de Sfantul Pahomie de la Gledin, dorim sa si intarim in sufletele oamenilor convingerea ca merita pastrate aceste sfinte traditii, cultivate de sfintii nostri inaintasi."

Alaturi de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, la Sfanta Liturghie oficiata astazi la Gledin a participat Preasfintitul Episcop-vicar Vasile Somesanul, in fruntea soborului de preoti si diaconi, printre care pr. arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, pr. prof. Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, protopopul de Bistrita, pr. Alexandru Vidican, protopopul de Nasaud, pr. Ioan Dambu, protopopul de Roman, pr. Florin Tuscanu si protopopul de Zalau, pr. Stefan Lucaciu. Au fost prezenti la slujbele din aceasta zi importanta din viata satului Gledin si reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, intre care primarul comunei Monor, de care apartine localitatea Gledin, Ioan Cira.

Complexul religios-turistic "Sfantul Pahomie"

In cinstea Sfantului Pahomie, la Gledin se dezvolta un proiect amplu de infiintare a Complexului religios-turistic "Sfantul Pahomie", care va cuprinde un Paraclis ocrotit spiritual de acest sfant, un muzeu, o casa de oaspeti si spatii de lucru. Aici vor fi organizate in viitor tabere pentru copii si circuite turistice pentru pelerinii din tara si strainatate. Pana in prezent, a fost amenajata capela subterana sub altarul de vara si, potrivit preotului paroh Ioan Titinei, intruchipeaza pestera din Lavra Pecerska, unde se gasesc moastele Sfantului Ierarh Pahomie.

"Aici, la Gledin, vom continua ceea ce a inceput pr. Nicolae Feier, aceasta catedrala, mergem mai departe cu complexul care va cuprinde o Capela, amenajata in curte, un altar de vara, un corp de cladiri cu trapeza, bucatarie, 4 camere pentru odihna, doua ateliere de pictura, intentionam sa facem un circuit religios si o tabara de copii, pentru a cunosaste viata sfantului si pentru a se imbogati din steaua care s-a inaltat din tinutul Gledinului", a precizat pr. Ioan Titieni.

Lucrarile la Complexul religios-turistic "Sfantul Pahomie" au fost demarate anul trecut, cu sprijinul credinciosilor, al primariei Monor si al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Volum in cinstea Cuviosului Pahomie

In prezenta Inaltpreasfintitului parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, la Gledin s-a lansat astazi volumul "Pe urmele Sfantului Ierarh Pahomie de la Gledin". Evenimentul a avut loc imediat dupa Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata cu ocazia pomenirii Sfantului Pahomie. Cartea, semnata de Dorin Axinte, directorul ziarului Mesagerul de Bistrita, este structurata pe 10 capitole, primele 9 cuprinzand date biografice din viata sfantului si ganduri ale oamenilor, in timp ce in partea finala cititorii pot gasi Acatistul Cuviosului Pahomie de la Gledin.

Mai multe informatii despre continutul volumului am aflat de la autorul lucrarii, Dorin Axinte: "In primul capitol am vorbit putin despre Gledin, un sat binecuvantat de Dumnezeu. Am incercat in capitolul al II-lea sa scriu despre cine a fost Sfantul Ierarh Pahomie, iar apoi am prezentat sarbatoarea canonizarii, urmand capitolul al IV-lea, in care am descris drumul sfantului de la Gledin la Kiev. In capitolul al V-lea am incercat sa redau gandurile oamenilor referitor la ce inseamna Sfantul Pahomie pentru ei. In capitolul al VI-lea este vorba de intoarcerea moastelor sfantului aici si am publicat, tot aici, o doina compusa de o sateanca. In capitolul al VII-lea am vorbit putin despre talentul Mitropolitului Bartolomeu Anania, care spunea in Testamentul sau sa se continue cultul Sfantului Pahomie de la Gledin. In capitolul al VIII-lea am incercat sa mentionam articolele si cartile in care a aparut Sfantul Ierarh Pahomie, iar la final am redat Acatistul Sfantului Ierarh Pahomie de la Gledin".

Cuviosul Pahomie ramane pentru noi toti un model de viata sfanta, un exemplu de traire pentru Dumnezeu, in marea Sa iubire de oameni, un ecou de pretuire a adevaratelor valori, asa cum sublinia Inaltpreasfintitul Mitropolit Andrei Andreicut.

 

Material primit de la:

http://www.radiorenasterea.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1155:sfantul-cuvios-ierarh-pahomie-de-la-gledin-&catid=35:stiri

0 comentarii2492 vizualizări14 aprilie 2011
rss 2.0
rss 2.0