Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Mitropolitul Clujului a savarsit randuiala spalarii picioarelor din Joia Mare.

In Sfanta si Marea Joi din Saptamana Patimilor, zi in care a fost instituita Sfanta Euharistie, la Cina cea de Taina, Mitropolitul Clujului a savarsit Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel mare unita cu Vecernia, in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca.

Inaltpreasfintitul Andrei a explicat cu acest prilej evenimentele petrecute in Sfanta si Marea zi de Joi, accentuand importanta Liturghiei si a Sfintei Euharistii: "In Joia Mare, Mantuitorul Iisus Hristos face patru lucruri mantuitoare: spala picioarele ucenicilor, instituie Sfanta Euharistie, in Ghetsimani se roaga pentru noi si pentru lumea intreaga si tot in Ghetsimani Mantuitorul este prins si dus de la Caiafa, la Pilat si apoi pe drumul Crucii".

"Crestinii buni realizeaza importanta imensa pe care o are Sfanta  Liturghie"

 "La Liturghie preotul invoca Duhul Sfant si prescura se preface in Trupul Domnului Hristos, iar vinul se preface in Sangele Domnului Hristos. Noi credinciosii, participand la ospatul credintei ne nutrim cu Trupul si cu Sangele Mantuitorului Iisus Hristos. Dintotdeauna crestinii buni au realizat importanta imensa pe care o are Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie pentru viata noastra actuala si pentru cea vesnica", a spus Mitropolitul Clujului.

In cadrul Proscomidiei de astazi, asa cum este randuiala, s-a pregatit Sfanta Impartasanie pentru bolnavi. La Proscomidie, preotii au scos inca un agnet pentru impartasirea bolnavilor si a pruncilor din cursul intregului an. Acest agnet a fost sfintit in cadrul  Liturghiei si el va fi pastrat pana in Martea Luminata cand va fi sfaramat dupa o randuiala speciala. Aceasta impartasanie se pastreaza pe Sfanta Masa din Altar, iar din ea preotul va impartasi, in cursul intregului an bolnavii din parohia sa.

Tot in cadrul slujbei de azi, Inaltpreasfintitul Andrei a sfintit Pastile, adica prescura si vinul, pe care credinciosii le vor primi in noaptea de Inviere.

Ritualul spalarii picioarelor, in Catedrala Mitropolitana

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a savarsit pentru al treilea an consecutiv ritualul spalarii picioarelor, rememorand momentul spalarii picioarelor Apostolilor de catre Insusi Mantuitorul Iisus Hristos, la Cina cea de Taina. Spalarea picioarelor de la Cina cea de Taina, este o pilda de dragoste si un indemn dumnezeiesc la smerenie, servire si iubire de aproapele.

 

Alexandra Anderes

 

http://radiorenasterea.ro/mitropolitul-clujului-a-savarsit-randuiala-spalarii-picioarelor-din-joia-mare/

 

0 comentarii2457 vizualizări14 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0