Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
O carte de suflet - "Cuvantul dragostei'.

La vremea cand Irineu Pop a indeplinit functia de episcop vicar al Ahiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si purta numele de Bistriteanul, a vizitat si satul Nepos, daruindu-mi o carte de suflet intitulata "Cuvantul dragostei’’, pe care am citit-o si recitit-o cu multa placere pentru frumusetea gandului curat si intelepciunea ei  a tot cuprinzatoare.

            Afirmatia Prea Sfintiei Sale ca, "niciodata n-a fost atata nevoie de iubire ca in ceasul pe care il traim, cand lumea este bantuita de magi si yoghini, vrajitori si astrologi, de prezicatori si ghicitori prin care diavolul reuseste sa inghita multe suflete in abisul hibernal’’, este argumentata in mod stralucit in aceasta carte , aparuta cu multi ani in urma in "Presa Universitara Clujeana’’,

            Cele 60 de predici duhovnicesti prezentate intr-un limbaj evanghelic cuceritor, sunt pentru oricare din noi un prilej de inaltare sufleteasca si o calauza spre cunoasterea marilor taine ale iubirii dumnezeiesti.

            Scrisa intr-un stil atragator, foarte apropiat de sufletul si intelegerea cititorului, aceasta carte este un izvor pretios si un tezaur de invataturi morale care impresioneaza prin frumusetea si actualitatea temelor prezentate.

            "Cuvantul dragostei’’ este o carte care completeaza pe celelalte doua aparute mai inainte si anume, "Pavaza credintei’’ si "Marturisirea nadejdii’’, care impreuna alcatuiesc o trilogie a virtutilor noastre crestinesti: credinta, nadejdea si dragostea. Adunate intr-un minunat buchet si ilustrate cu pilde si istorioare, predicile Prea Sfintiei Sale au menirea de a deschide sufletul si mintea oricarui crestin spre acea "fata adorabila a dumnezeirii’’, care inseamna iubire, caci "o inima iubitoare intrece in frumusete si cea mai superba floare si cel mai minunat cant’’. O inima plina de iubire intoneaza melodia pacii, a bunei intelegeri intre oameni, transformand aspectul sumbru al vietii intr-un senin de primavara exuberanta’’.

            In cuprinsul celor 218 pagini se gasesc titluri semnificative, precum, "Dumnezeu este iubire", "Iubirea crestina’’, "Impreuna lucratori cu Dumnezeu prin iubire’’ si multe altele, care oglindesc legatura indisolubila dintre viata spirituala si iubire.

            Din aceasta nobila lucrare se poate desprinde si ingrijorarea autorului ca societatea omeneasca  se confrunta astazi  cu o grava criza morala si spirituala. Pretutindeni se intalneste nelinistea, razboiul, ura, dezbinarea vietii familiale, coruptia tineretului. Toate acestea sunt un produs al vietii fara Dumnezeu, toate sunt cauzate de absenta credintei care este lucratoare prin iubire.

            In conceptia autorului, astazi nu sunt atat de extraordinare cuceririle stiintei si tehnicii moderne, ci dimpreuna cu Iisus sa raspandim iubire in lume, facand din ea regula de aur a vietii noastre. Suportul acestei verticalitati o poate constitui una din frumoasele pilde aflate in cuprinsul predicii" Iubirea crestina’’ care scoate in evidenta ca, marile imparatii istorice au fost intemeiate pe forta si putere, pe cand Iisus Hristos si-a intemeiat-o pe iubire si iubirea lui poate misca pamantul.

            "Cuvantul dragostei’’ este o carte emotionanta in care autorul reuseste prin arta cuvantului sa-si castige dragostea cititorilor, sa toarne in inimile lor lumina dragostei care se afla "sub fiecare din crucile noastre’’.

 

Mircea Darosi

 

0 comentarii3024 vizualizări15 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0