Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
Intriganta inviere a lui Hristos si Pavel.

Meditatie la Apostolul zilei, joi, saptamana a 7-a dupa Pasti (FA 25, 13-19). Continuand pericopa Apostolului citit ieri si constituindu-se totodata intr-un preambul pentru cea de maine, fragmentul ce constituie Apostolului de astazi surprinde un mic moment legat de biografia Apostolului neamurilor. Incarcerat la Ierusalim pentru vina de a-l fi propovaduit pe Hristos, care-l facea condamnabil in ochii iudeilor, Pavel va apela la statutul sau de cetatean roman si va solicita transferarea lui la Roma, cu scopul de a fi judecat de Cezarul insusi.    

             In acest context va fi intalnit de regele procuratorul Festus la Cezareea Palestinei, unde facuse un popas carceral, in drumul sau inspre capitala. Desi nu descrie modul in care Festus a dorit sa-l cunoasca si sa-l interogheze, paragraful lasa totusi sa se inteleaga ca acest lucru urma sa se intample. El este important insa pentru un alt aspect: acela de a-l reliefa pe Pavel ca pe o celebritate. Ajuns la Cezareea, Festus vorbeste lui Agripa, regele iudeu, despre acest intemnitat aparte, fapt ce arata ca il cunoaste si era interesat de soarta lui.

            In ochii romanilor, Pavel devenise celebru atat pentru ineditul solicitarii sale (prins de iudei, refuzase judecata lor, care s-ar fi soldat cel mai probabil cu cateva lovituri de vergi si cererea de a nu mai propovadui, solicitand sa fie deferit celei mai mari autoritati imperiale, in baza cetateniei romane pe care o avea), cat si prin cauza pentru care fusese intemnitat. Festus, aproape ca isi arata surprinderea ca iudeii erau capabili sa condamne un om pentru o cauza ce tine mai degraba de perceptia sa religioasa, decat de atitudinea sa sociala sau de perceptia sa politica;

            "Dar parasii care s-au ridicat impotriva lui nu i-au adus nici o invinuire dintre cele rele, pe care le banuiam eu, ci aveau cu el niste neintelegeri cu privire la religia lor si la un oarecare Iisus mort, de Care Pavel zice ca traieste" (FA 25, 18-19).

            Desi o chestiune aparent banala, situatia lui Pavel a starnit interesul guvernatorului roman, fapt ce arata importanta ei, dar si modul in care Hristos poate sa lucreze in sufletul omului, captandu-l chiar si prin chestiuni marunte.

            Acestea ar fi asadar, cateva chestiuni importante din pericopa Apostolului de astazi. Desi o relatare cu continut istoric, ea este importanta si din punct de vedere duhovnicesc, pentru chestiunea mentionata. Din punct de vedere istoric, ea se constituie intr-o sursa importanta, ce releva persecutiile la care erau supusi crestinii, aratand situatia grea a Bisericii primare si oferind in acelasi timp informatii cu privire la modul in care crestinismul a ajuns sa-si faca loc in spatiul iudaic si lumea pagana in timpurile sale de inceput.

 

Pr. Maxim Morariu.

0 comentarii2996 vizualizări31 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0