Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului dezaproba gestul de profanare a Sinagogii Neologe din Cluj.

Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului, in numele intregii comunitati crestine dezaproba actul de profanare a Sinagogii Neologe din Cluj-Napoca si isi exprima solidaritatea fata de comunitatea evreiasca, ofensata printr-un astfel de gest iresponsabil.

Condamnam gestul care nu face cinste unui oras precum Clujul, primitor cu strainii, unde auzi pe strada vorbindu-se in mai multe limbi, unde studiaza tineri de pe mai multe continente si unde educatia ar trebui sa aduca mai multa toleranta si respect pentru toate comunitatile de credinta.

Clujul este si trebuie sa ramana o metropola a multiculturalitatii etnice si  pluralitatii confesionale, fiind situat la confluenta culturala si spirituala a lumii rasaritene cu lumea latina. Prin istoria sa, prin cultura, dar mai ales prin Bisericile si comunitatile de credinta, care il fac unic, Clujul este o imagine in mic a Europei religioase. Aici traiesc de secole ortodocsi, catolici, greco-catolici, reformati, unitarieni si luterani, alaturi de evrei intr-o buna convietuire, fiind pana astazi un exemplu pentru intreaga Europa.

De aceea nu putem ramane indiferenti la mesajele ce au murdarit un lacas sfant si au adus atingere nu doar comunitatii evreiesti, ci si crestinilor, care respecta marea traditie religioasa iudaica si mai ales imensa jertfa pe care evreii nevinovati au facut-o in fata extremismului si a intolerantei oarbe.

Prin mesajul nostru facem un apel la toleranta si bun simt si ne exprimam speranta ca valorile Clujului, precum: convetuire, multiculturalitate si pluriconfesionalism, toleranta si spirit irenic vor ramane neatinse de nicio forma de ura sau extremism.

 

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Clujului

 Pr. Bogdan Ivanov

 

 

PATRIARHIA ROMANA.

MITROPOLIA CLUJULUI, MARAMURESULUI SI SALAJULUI

ARHIEPISCOPIA VADULUI, FELEACULUI SI CLUJULUI

400117 Cluj-Napoca, Piata Avram Iancu 18

Web: www.mitropolia-clujului.ro, e-mail: secretariat@mitropolia-clujului.ro

tel: 0264-59.39.44; fax: 0264-59.51.84

.


Foto - Marius Chiuzan

.


0 comentarii3087 vizualizări14 iunie 2017




rss 2.0
rss 2.0