Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Din dragoste pentru singeorzeni scris-am aceasta carte !

Ma leaga de teologul Alexandru Daraban o prietenie tanara de opt ani de zile. Liantul prieteniei noastre a fost si este profesorul Gheorghe Petrov din Turda care rescrie istoria la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului conducand actiunile de deshumare ale luptatorilor anticomunisti.Ei au fost rapusi de securitatea bolsevica pentru a le omori in vremea prigoanei comuniste curajul de a marturisi pentru adevar si respectarea drepturilor : libertatea cuvantului si respectarea proprietatii .

          Amandoi am dat o mana de ajutor acestor oameni minunati care rescriu istoria patata de crimele securitatii:eu la Nepos in anul 2009  cu Martirii din Dealul Crucii,domnul Daraban in Singeorz-Bai in anul 2014 cu Flore Tahas, membru al rezistentei anticomuniste din judetul nostru.

          Cu mare bucurie am primit invitatia de a participa la lansarea cartii ‚’Pagini de ortodoxie singeorzana’’  a bunului meu prieten,Alexandru Daraban, vineri,23 martie la Centrul Cultural ‚’Iustin Sohorca’’din Singeorz-Bai.Au fost prezenti membrii ai comunitatii locale : profesori,elevi ai Liceului Teoretic ‘’Solomon Halita’’din localitate,autoritati locale,oameni de litere cum este prozatorul si publicistul  Icu Caciun,preoti ortodocsi cum este parintele Marian Steopoaie,fiu al orasului Singeorz-Bai,prieteni si rude.

          Intr-un cuvant introductiv domnul Florin Hodoroga,director al Casei de Cultura din Singeorz-Bai a evidentiat aportul si meritul domnului Alexandru Daraban in dezvoltarea culturii atat in scrierile sale cat si in revista ‚’Pisanii Sangeorzene’’incepand cu anul 2012 si pana in prezent,cu peste 60 de articole si  studii privind istoria,spiritualitatea si traditia locala.

          Scriitorul Alexandru Daraban si-a prezentat rodul muncii sale adunata in aceasta carte pe care a marturisit ca a scris-o din dragoste pentru singeorzeni si locurile natale incarcate de istorie si spiritualitate.Cartea se constituie intr-o monografie a vietii bisericesti din orasul Singeorz-Bai incepand cu anul 1450 si pana in zilele noastre.Sunt prezentate istoricul locasurilor de cult din localitate si a manastirii Cormaia,sunt alcatuite medalioane si portrete ale slujitorilor altarelor care au propovaduit cuvantul lui Dumnezeu in comunitatea singeorzana si l-au adus pe Dumnezeu in sufletele oamenilor de aici incepand cu ieromonahul Ioachim Baznog si incheind cu parintele Ioan Bunea,marele catehet ortodox.Un capitol aparte este inchinat suferintei si martiriului clerului si credinciosilor singeorzeni care s-au jertfit pentru a apara tezaurul de credinta mostenit de la parinti in perioada prigoanei comuniste.

          Un cuvant laudativ la adresa autorului cartii l-a avut si prozatorul Icu Craciun prezent la eveniment care a vorbit despre intelectualii si personalitatile orasului Singeorz-Bai ale caror portrete sunt prezente in carte:doctorul Andrei Monda,profesorul Anton Domide,prefectul Solomon Halita si avocatul Ioan Lazar,modele vrednice de urmat de generatia tanara de astazi.

           Dincolo de valoarea culturala si intelectuala  a acestei  carti ea ne  mai arata ca omul si scriitorul Alexandru Daraban are constiinta memoriei,

aceasta carte este o invitatie deschisa, pe care scriitorul singeorzan  ne-o face la neuitare, un gest de recunostinta, dar si o fapta buna facuta de dragul unor oameni  care sunt de acum in grija lui Dumnezeu. In aceasta carte singeorzenii isi redescopera  radacinile, drumul si dorinta de a merge mai departe in istorie si puterea de a nu uita niciodata cine sunt.

          Sa randuiasca bunul Dumnezeu ca prin aceasta carte comunitatea singeorzana sa se ridice deasupra luptelor si a intereselor politice care ii tulbura in aceste zile si sa isi pastreze credinta,iubirea si smerenia patronului lor spiritual,a sfantul mucenic Gheorghe :

‘’ Cu nevointa buna te-ai nevoit prin credinta, purtatorule de chinuri al lui Hristos sfinte mucenice Gheorghe  si paganatatea chinuitorilor ai mustrat si jertfa bine primita lui Dumnezeu te-ai adus. Pentru aceasta si cununa de biruinta ai luat; si cu rugaciunile tale, sfinte, tuturor le dai iertare de greseli.’’

 

 

 Preot Rus Vasile

Parohia Ortodoxa Nepos.

0 comentarii2527 vizualizări24 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0