Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Plata pacatului este moartea.

Omul este un parinte care are doi fii: trupul si sufletul. Trupul are nevoie de hrana, de imbracaminte, de locuinta, de ingrijirea sanatatii, de munca si de odihna. Sufletul este chipul lui Dumnezeu in om, el are nevoie de hrana duhovniceasca: de rugaciune, de fapte bune, de virtuti, de sfintele Taine. Pacatul inabusa chipul lui Dumnezeu in om, iar omul se transforma intr-un patimas care isi cauta fericirea in materie, iubeste averile mai mult decat propriul lui suflet. Grijile lumesti pot sa puna stapanire pe sufletul omului si sa il indeparteze de la drumul mantuirii:’’grija acestei lumi si inselaciunea avutiei inabusa cuvantul lui Dumnezeu si il face neroditor. Ce va folosi omului sa castige lumea intreaga dar isi va pierde sufletul sau? Sau oare ce ar putea sa dea omul in schimb pentru sufletul Sau? (Marcu 8,36-37’’). Acest lucru il arata si poetul Vasile Militaru in urmatoarele versuri: 

Am gonit dupa placere

Dupa ranguri si avere

Si-am adaos suferinta

Lacrimi fara de cainta.

Daca nu este cumpatat omul devine un lacom ,iar apostolul Pavel spune in epistola catre Coloseni:’’lacomia de avere este inchinare la idoli’’(Coloseni 3,5).Sfantul Vasile cel Mare spune intr-una din omiliile sale:’’Lacomia umple casa de hoti,ochii saracilor de lacrimi,inchisorile de criminali si iadul de nenorociti’’. Suntem chemati sa ne adunam comori si in ceruri pentru ca lumea aceasta trece si pofta ei dar cel care implineste voia lui Dumnezeu ramane in veac. Unde este comoara noastra acolo este si inima noastra. Iata de ce Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne indeamna sa cautam imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui iar apoi toate celelalte se vor adauga noua prin munca mintii si a bratelor noastre: ’’Lasati-i lui Dumnezeu toata grija voastra,ca stie Tatal vostru cel Ceresc de ce aveti nevoie(Matei 6,31-32)’’.

Sa unim rugaciunea cu munca.Mantuitorul Iisus Hristos a sfintit munca prin propriul sau exemplu ,inca din copilarie.El a invatat de mic meseria de teslar de la dreptul Iosif si a profesat-o pana la varsta de treizeci de ani cand a inceput sa propovaduiasca Evanghelia mantuirii. Spune sfantul Vasile cel Mare:’’Acele maini care au binecuvantat pe copii ,care au vindecat pe leprosi si pe neputinciosi ,acele maini care au fost pironite pe cruce erau maini scaldate in sudoarea muncii’’.

Tot Mantuitorul Iisus Hristos in pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar condamna lacomia si lenea in care traia acel om bogat ,fiind pentru noi un exemplu negativ,de neurmat (Luca 16,19-31) .

Apostolul Pavel impletea seara corturi iar ziua propovaduia cuvantul lui Dumnezeu. Si el condamna lenevirea in epistola catre Tesaloniceni la capitolul 3 :’’cel care este sanatos si nu vrea sa munceasca acela nici sa nu manance’’.Spunea parintele Cleopa ca in sufletul omului se da o lupta intre doi oameni :unul mandru,lacom , mincinos si lenes iar celalalt iubitor,smerit,harnic si binevoitor.Iar un ucenic l-a intrebat pe parinte cine va castiga aceasta lupta.Omul lui Dumnezeu i-a raspuns:’’cel pe care tu il hranesti zi de zi’’.

Spune sfantul Grigorie de Nysa despre pacat ca este boala sufletului ,este lipsa sanatatii gandului .Sfantul Antonie aseamana pacatul ’’ cu un cui pe care cineva il bate intr-un lemn tare,daca l-a batut putin il va scoate mai usor,daca l-a batut mai mult cu mare greutate il mai poate scoate’’.

Apostolul Pavel arata in epistola sa catre Romani ca plata pacatului este moartea iar omul pacatos nu poate mosteni imparatia cerurilor de aceea suntem chemati cu efortul vointei,cu lacrima inimii si hotararea mintii sa inlaturam pacatul din viata noastra.

Cartea Patericului spune ca daca ar vrea omul sa se indrepteze pe sine de dimineata pana seara poate ajunge la masura dumnezeiasca mai ales ca acelasi apostol Pavel ne intareste :’’Dumnezeu este bland si lesne iertator si nu vrea moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu’’.

Pacatul se vindeca in taina sfintei Spovedanii.Aici ne coboram din mandria pacatelor noastre, spunem lui Dumnezeu greselile care ne macina sanatatea si luam hotararea sfanta de a ne da silinta de a nu mai pacatui.Aceasta taina sfanta este instituita de catre Mantuitorul Iisus Hristos dupa invierea Sa din morti cand El se arata sfintilor Sai apostoli si le da puterea de a lega si dezlega pacatele oamenilor:’’ Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal va trimit si Eu pe voi. Si zicand aceasta, a suflat asupra lor si le-a zis : Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi (Ioan 20,21-23)’’.

De ce trebuie sa ne marturisim?Pentru ca pacatul raneste sufletul omului si ii aduce suferinta si in final moarte sufleteasca si trupeasca.Spune sfantul Vasile cel Mare intr-una din omiliile sale:’’A-ti vazut cand ia foc o casa?Inainte de a se intinde focul daca cineva are la indemana un vas cu apa il stinge usor.Insa daca focul a luat proportii iti trebuie mare osteneala si multa apa pentru a-l stinge.La fel se intampla si cu pacatul in noi,daca nu il marturisim la timp greu il mai scoatem din sufletele noastre’’.

Pacatul il desparte pe om de Dumnezeu si aduce moartea sufletului si a trupului.Iata de ce Mantuitorul nostru Iisus ne indeamna sa ne curatim sufletele de pacate in taina sfintei Spovedanii:’’ Daca zicem ca pacat nu avem, ne amagim pe noi insine si adevarul nu este intru noi. Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca pe noi de toata nedreptatea(I Ioan,1,8-10)’’.

Spune si marele poet Adrian Paunescu:

Facem pasul si greseala

Greu de tinut socoteala

Noaptea,ziua,dimineata

Rastignim pe Cruce viata.

Injuram de lucruri sfinte

De numele Tau Parinte

Credinta ne este subtire

N-avem mila,nici iubire.

Omului trebuie sa ii para rau de pacatele savarsite ,sa se trezeasca din somnul pacatului si sa se intoarca la Dumnezeu.Atunci el isi recastiga cinstea cea dintai,dreptul de fiu al lui Dumnezeu si al Bisericii. Parintii pustiei ne indeamna:’Ai cazut?Ridica-te.Ai adormit?Trezeste-te !"

Mare este taina Spovedaniei.Spune sfantul Ioan Gura de Aur in tratatul sau’’ Despre preotie’’ :’’Preotii locuiesc pe pamant dar ei au primit o putere pe care nu o au nici ingerii din ceruri, puterea curatirii sufletelor.Aceasta legatura a sufletului se inalta pana la cer.Ce hotarasc ei pe pamant Dumnezeu intareste sus in cer.’’Fara Spovedanie murim plini de pacate,avem soarta celor din iad.Aici spune sfantul Efrem, se topesc ochii betivilor,se chinuie lenesii,se tanguie furii si ucigasii.Ei au umblat pe calea cea lunga a pacatului pana la sfarsitul vietii lor.

Sfanta Scriptura ne aduce trei modele de indreptare:

1.Fiul risipitor care se intoarce acasa ,isi plange pacatele si primeste iertarea tatalui sau:

Intoarce-te fiu ratacit

Din nou la Tatal tau

Ca nu-i odihna de gasit

Decat la sanul sau.

Vino asa cum te gasesti

Flamand si zdrenturos

Vestmantul cel mai bun primesti

Din mana lui Hristos.

 

2.Maria Magdalena se caieste de pacatele savarsite si primeste iertarea.

 

3.Talharul de pe cruce in ultimul ceas al vietii sale se caieste de pacatele savarsite si primeste mantuirea:’’Adevarat iti spun tie astazi vei fi cu mine in rai’’(Luca 23,43) il fericeste Mantuitorul Hristos .

Un tanar a venit si s-a spovedit la parintele Cleopa.In spovedanie l-a intrebat cum sa scape de pacatele care il ispitesc zi de zi.Parintele Cleopa i-a raspuns:

- ‚’Fiule daca vrei sa nu mai pacatuiesti fugi de lene.Sufletul tau este asemenea pasarii care nu poate fi prinsa cand zboara, ci numai cand sta pe loc.Asa este si cu tine. Lucrul iti aduce sanatate, trandavia tot pacate’’.

Mantuitorul Iisus Hristos ii fericeste pe crestinii din ochii carora curge lacrima parerii de rau pentru pacatele savarsite:’’Fericiti cei ce plang ca aceia se vor mangaia(Matei 5,4)’’.Lacrima sufletului uda floarea sufletului,fapta cea buna care prinde radacina in pamantul cel curat al sufletului nostru incalzit de raza sfantului Duh pentru a renaste la o viata sfanta cu Hristos si in Hristos.

Ca o garantie a renasterii noastre la o viata sfanta umbland in calea Domnului si implinind cuvantul lui Dumnezeu primim apoi darul cel mai de pret care ne sfinteste existenta :Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos in taina sfintei Impartasanii cum spune si sfantul Vasile cel Mare:

Care om cu minte sa fie

Sa-nteleaga darul ?

Paine si vin spre vesnicie

In trup este si Harul.

Trupul lui Iisus primit,

Trupul ce-a cunoscut rastignirea,

Cine la curatenie l-a primit,

Cu El primeste Mantuirea.

Asadar Dumnezeu ne va scapa de povara cea grea a pacatelor,ca si cum n-ar fi fost niciodata ,ca si cum totul s-ar fi petrecut intr-un vis urat.Doar astfel putem dobandi imparatia lui Dumnezeu care nu este nici mancare,nici bautura ci sfintenie,pace si bucurie in sfantul Duh.Dupa ce ne-am eliberat de povara pacatelor in taina sfintei Spovedanii si ne-am unit cu Dumnezeu in taina sfintei Impartasanii Duhul Sfant va salaslui intru noi.Aceasta salasluire a sfantului Duh in sufletul crestinului se numeste induhovnicire pentru ca sfantul Duh aduce bucuria sufletului.Atunci ne unim cu Domnul nostru Iisus Hristos si primim garantia nemuririi,dupa cuvantul Mantuitorului din evanghelia dupa Ioan:’’cel ce va manca din aceasta paine nu va muri in veci (Ioan 6,51)’’.

Un zgarcit s-a dus in vizita la un alt zgarcit. A luat cu el un peste decupat din hartie si o ceasca plina cu apa in loc de ceai.Cel de-al doilea zgarcit nu era acasa, asa ca l-a intampinat nevasta lui. A luat darurile, a multumit si l-a invitat sa se aseze. Apoi a chemat slujnica sa aduca o ceasca de ceai goala si l-a poftit sa bea ceaiul. A mai facut cu mainile un semn in forma de cerc si l-a poftit sa manance placinte.Dupa ce a baut ceaiul si a mancat placinta, zgarcitul si-a luat ramas bun si a plecat.Nu mult dupa aceea s-a intors stapanul acasa. Dupa ce a ascultat cele povestite de nevasta, omul a spus: "De ce a trebuit sa-i dai o placinta intreaga? Puteai sa scapi de el numai cu o jumatate!".

In sufletele acestor oameni sfantul Duh nu poate locui pentru ca indreptarea,curatirea de pacate,spalarea sufletului in Spovedanie este un efort de fiecare zi.Avem nevoie de o curatire permanenta a sufletelor noastre ,mai ales ca traim in aceasta lume plina de framantari si zbucium,de aceea sa spunem impreuna cu sfantul Ioan Iacob:

Am gresit Iisuse Bun

Si mare-i vina mea

Dar mii de lacrimi iti aduc

Si-ti cer a ma ierta.

Cu-a tale sfinte mangaieri

Tu poti sa vindeci iar

O viata plina de dureri

Si-un suflet plin de-amar.

 

 

 

Preot Rus Vasile - Parohia Ortodoxa Nepos

0 comentarii2492 vizualizări02 aprilie 2018
rss 2.0
rss 2.0