Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
"In biserica, Mantuitorul ii invata pe oameni sa fie oamenii pacii."

Praznicul Nasterii Domnului, sarbatorit la Catedrala Mitropolitana din Cluj. IPS Andrei: "In biserica, Mantuitorul ii invata pe oameni sa fie oamenii pacii."Praznicul Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos a adunat sute de credinciosi marti, 25 decembrie 2018, la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, care a fost neincapatoare. Veniti cu mic, cu mare sa praznuiasca marea sarbatoare, credinciosii l-au avut in mijlocul lor pe Inaltpreasfintitul Parinete Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului.

Astfel, de la ora 10:00, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, slujitori ai Catedralei Mitropolitane, profesori ai Facultatii de Teologie Ortodoxa si ai Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, si alti preoti, printre care exearhul manastirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru si eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protos. Simeon Pintea.

Dupa citirea pericopei evanghelice, Parintele Mitropolit Andrei a dat citire scrisorii pastorale, intitulata anul acesta "Domnul Pacii", in care acesta arata ca, din prabusirea morala ne poate scoate doar "Domnul Pacii", Pruncul a carui Nastere o praznuim la Craciun.

In continuare, IPS Andrei a aratat si care sunt trasaturile Imparatiei pacii:

"Evanghelia Mantuitorului ne invata sa fim buni, sa fim oamenii pacii. «Ca sa putem cunoaste si pretui cum se cuvine esenta crestinismului, mai intai trebuie sa cercetam si sa studiem Evanghelia; Biblia, in general, si Evanghelia, in special». Si vom realiza faptul ca iubirea, pacea si armonia constituie esenta crestinismului.

Salutul si binecuvantarea Domnului Hristos este «Pace voua» (Ioan 20, 19). Binecuvantarea preotului la Sfanta Liturghie si la alte celebrari este «Pace tuturor». Si aceasta binecuvantare o face din cel mai sfant si mai important loc pentru viata noastra duhovniceasca: o face din biserica.

In biserica, Mantuitorul ii invata pe oameni sa fie oamenii pacii. In Psalmul 83 citim: «cat de iubite sunt lacasurile Tale, Doamne al puterilor!… Fericiti  sunt cei ce locuiesc in casa Ta, in vecii vecilor te vor lauda»(Psalmul 83, 1 si 5)"

La Sfanta Liturghie au luat parte oficialitati locale si judetene, precum si oameni de cultura ai universitatilor clujene, printre care: acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane si rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, ing. Ioan Aurel Chereches, prefectul judetului Cluj, si actorul Dorel Visan.

Raspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, care a intensificat atmosfera de sarbatoare prin colindele interpretate.

La finalul slujbei, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei i-a acordat prefectului judetului Cluj, ing. Ioan Aurel Chereches, "Crucea Transilvana", cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Clujului.

De asemenea, actorul Dorel Visan a recitat cateva versuri ale poetului Octavian Goga.

 

 

Autor  - Darius Echim

Absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. In prezent, masterand al aceleiasi unitati de invatamant superior si student senator in Senatul Universitatii Babes-Bolyai. Din ianuarie 2018 este corespondent Trinitas TV in Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, fotograf si redactor-colaborator la Radio Renasterea.

https://radiorenasterea.ro/praznicul-nasterii-domnului-sarbatorit-la-catedrala-mitropolitana-din-cluj-ips-andrei-in-biserica-mantuitorul-ii-invata-pe-oameni-sa-fie-oamenii-pacii/

 

0 comentarii3892 vizualizări25 decembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0