Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Intalnire catehetica in Parohia Ortodoxa "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Dumbraveni.

In a doua duminica din Postul Mare, a Sfantului Ierarh Grigore Palama, 24 martie 2019, la Biserica  "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din localitatea Dumbraveni, Protopopiatul Beclean, judetul Bistrita- Nasaud, s-a desfasurat o intalnire catehetica la care au participat numerosi credinciosi din localitate.

Invitat a fost pr. Raul Pap, paroh al comunitatii dreptmaritoare din localitatea Ciceu Poieni, care a expus celor prezenti o cuprinzatoare cateheza, prezentand teme importante despre misiunea noastra crestina, credinta noastra si despre ortodoxia noastra cea strabuna, mama noastr? cea de a doua pentru ca mama cea de a doua este Biserica si credinta.
"Cat de minunata este aceast? credinta si cat de minunat e ca noi de la mic la mare sa cunoastem aceasta credinta, si sa o traim, nu este suficient sa zic "Da Doamne am credinta". Parintele a incercat sa arate,ce inseamna unitatea Bisericii, ce inseamna credinta noastra.

 "Vom porni de la urmatorul concept biblic pe care Il spune Iisus :"Eu sunt Calea,Adevarul si Viata"(Ioan 14, 6). Da!, pentru noi, Hristos reprezinta "Calea, Adevarul si Viata". El este Calea pe care pasind nu vom rataci niciodata. El este Adevarul ce ne face liberi, limpezindu-ne orice colt al ratiunii care, de multe ori, cauta infinitul in lucruri finite, cu pasiune infinita. Si El este Viata care ne innoieste traiul de zi cu zi, daca ne rugam mereu si ne impartasim cat mai des cu Sfintele Taine, adica cu Trupul si Sangele Domnului, pentru ca sa-L avem pe El Insusi, Hristos-Viata in noi. In esenta, din expresia "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" trebuie sa intelegem ca prin credinta si incredere in cuvantul mantuitor al Fiului lui Dumnezeu, prin stradania fiecaruia dintre noi de a traduce in fapte invataturile dumnezeiesti, iubind si intrajutorand pe semenii aflati in grele incercari, vom reusi sa trecem peste toate provocarile efemerei noastre existente pamantesti.

Ceea ce denota ca Iisus Hristos ne lasa noua pe pamant o singura cale sa ajungem la El, ceea ce inseamna ca Hristos a propovaduit un singur Adevar, nu pot doi oameni sa zica doua adevaruri pentru ca unul dintre ei minte. Si Iisus Hristos a lasat numai o viata in Hristos. " a marturisit parintele Raul.
 Totodata parintele a indemnat enoriasii la dialog si intrebari: "Cum trebuie sa citim Scriptura?", " Care sunt conditiile si ce trebuie sa constientizam inainte de a deschide Sfanta Scriptura?", "Cum aflam de viata Bisericii primare pana in prezent?" " A existat viata dupa incheierea Bibliei?" " Ce se intampla in Romania in anul 1921?", etc.
Intalnirea a fost precedata de savarsirea Sf. Taine a Maslului si a avut ca scop aprofundarea si consolidarea unor cunostinte esentiale pentru credinta noastra. 

La final, pr. paroh Leon Dragan a multumit invitatului si celor prezenti, mentionand cat  este de important a intelege invatatura de credinta a Bisericii pentru a nu fi prinsi in vartejul confuziei din jur, caci credinta te pune in legatura cu Iisus Hristos, Dumnezeul Cel Viu, este foarte importanta crestinului pentru mantuire, deoarece aceasta sta la baza tuturor motivatiilor ulterioare si a faptelor sale.

"Pastrati sfanta credinta, ea este o comoara nepretuita si cu ea veti intra in imparatie: caci nu pentru putin ne ostenim noi, ci pentru cucerirea Imparatiei - Imparatia cea Cereasca! Caci voim sa devenim cetatenii eIVa rog sa traiti cucernic, ca sa pastrati credinta ortodoxa, ca nimeni si nimic, nicio imprejurare, niciun necaz sa nu va desparta de ea, iar pentru aceasta trebuie sa va rugati neincetat, sa cereti ajutorul lui Dumnezeu pentru a va pastra credinta neintinata." A indemnat pr.Leon in incheiere.

0 comentarii3850 vizualizări26 martie 2019




rss 2.0
rss 2.0