Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Binecuvantare arhiereasca pentru credinciosii din Parohia Taure, Protopopiatul Nasaud.

Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei s-a aflat sambata, 11 mai 2019, in mijlocul credinciosilor din Parohia Taure, Protopopiatul Nasaud, pentru a binecuvanta lucrarile desfasurate la casa parohiala.

Evenimentul a debutat la ora 18.00 in Biserica cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" cu slujba Aghiasmei mici savarsita de Mitropolitul Clujului, inconjurat de un sobor de preoti, din care au facut parte consilierul pe probleme de misiune si protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul Tarii Nasaudului, pr. Ioan Dambu, pr. paroh George Cetanas, si ceilalti preoti din Cercul pastoral-misionar Mocod.

In cuvantul rostit la finalul slujbei de Sfintire a apei, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei a anticipat importanta Duminicii Mironositelor. Inaltpreasfintia Sa a subliniat ca prin credinciosia, curajul, bunatatea si atasamentul lor fata de Mantuitorul Iisus Hristos, femeile mironosite sunt prototipul femeilor credincioase dintotdeauna, despre care vorbeste Sfantul Apostol Petru in prima sa epistola soborniceasca (I Ptr. 3, 3-4) sau teologul rus Paul Evdokimov in cartea sa "Femeia si mantuirea lumii".

Slujba Sfestaniei a continuat la casa parohiala care, in ultimul timp, a beneficiat de ample lucrari de renovare si infrumusetare, atat la exterior, cat si la interior. La acest moment deosebit de important din viata comunitatii au participat numerosi credinciosi imbacati in straie populare specifice zonei Nasaudului, pentru care vizita ierarhului nostru a reprezentat, deopotriva, un prilej de bucurie si binecuvantare.

Acest eveniment duhovnicesc se incadreaza si in activitatea misionara a Cercului preotesc Mocod, coordonat de pr. Dan Vasile, intrunit cu aceasta ocazie in parohia Taure. Urmatoarea intalnire a preotilor din acest cerc pastoral-misionar va avea loc in parohia Perisor de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

 

Date istorice

 Biserica parohiala cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" din Taure a fost construita in anul 1876, pe locul unei bisericute vechi din lemn.

Biserica a fost sfintita in anul 1930, iar dupa executarea unor lucrari de renovare si zugravire a ei a fost resfintita la data de 9 iulie 1978 de catre vrednicul de pomenire IPS Teofil Herineanu. Intre anii 1992-2003, au avut loc diverse lucrari si reparatii de exterior si interior, necesare pentru infrumusetarea bisericii, in special pictarea ei si montarea unui iconostas din lemn de stejar sculptat. La finalul acestor lucrari, in data de 13 iulie 2003, a avut loc resfintirea bisericii de catre Preasfintitul Irineu Pop Bistriteanul.

De la sfarsitul anului 2018, comunitatea credinciosilor din Taure este pastorita de catre parintele George Cetanas.

 

Pr. Cornel Coprean

 

0 comentarii2681 vizualizări14 mai 2019
rss 2.0
rss 2.0