Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 12 August 2022 - 14587
Simpozion - Colocviu la Parohia Ortodoxa Corvinesti.

Cu aleasa bucurie la Parohia Ortodoxa Corvinesti cu ocazia hramului Sfanta Cuvioasa Parascheva au avut loc mai multe evenimente intre care amintim un Simpozion-Colocviu despre Anul omagial al satului romanesc in Patriarhia Romana, simpozion in care a fost lansata o reeditare a editurii Mega din Bistrita care a evocat personalitatea marelui pedagog Vasile Grigore Borgovan care s-a nascut si copilarit la Corvinesti. In colaborare cu Biblioteca Judeteana din Bistrita condusa de parintele Ioan Pintea un adevarat carturar contemporan, s-au rememorat Amintirile din copilarie scrise si notate de pedagogul Vasile Gr Borgovan dar si cateva scrisori adresate de catre marele Alexandru Odobescu.

In acest context parintele paroh Murgoi Vlad alaturi de invitatii sai Parintele director al Bibliotecii Judetene Ioan Pintea, dl Prof.Dr. Vasile Filip, dl dr.etnolog Menut Maximinian si Parintele Protopop al Becleanului Doru Zinveliu alaturi de toti credinciosii prezenti au avut bucuria de a redescoperii aceasta personalitate vrednica de pomenire care a adus in anii 1850-1932 un suflu didactic cu totul nou despre metodele de predare si intelegere in relatia dascal -elev.

 Vasile Grigore Borgovan (1850-1923) - din Corvinesti. A scris 30 de lucrari de pedagogie si manuale scolare, fiind admirat de Titu Maiorescu, Alexandru Odobescu, George Baritiu. Printre cei care l-au remarcat s-a numarat si I. L. Caragiale, care il ironizeaza in schita cu acelasi nume, numindu-l "Un pedagog de scoala noua".

 

 


PR . VLAD RARES MURGOI - preot paroh CORVINESTI

0 comentarii2513 vizualizări13 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0