Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
TROITA DINTRE BLOCURI, UN SIMBOL DE CULT CRESTIN.

In preajma Sfintei Sarbatori - Ziua  Crucii, in zona blocurilor din Nasaud s-a sfintit o noua troita, un altar la rascruce de drum, o frumusete  simbolica a realitatii credintei, slujba oficiata de preotul paroh Ovidiu Sermesan, un slujitor al Sfantului Altar, atasat spiritual fata de enoriasi, cu ganduri curate, dornic de comunicare  spre propovaduirea  invataturilor biblice.

            Troita este fixata la intersectia drumurilor pentru a alunga raul. Mircea Eliade, istoric roman al religiilor, afirma in lucrarea sa  "Sacrul si Profanul"  ca troita este stalpul cerului, are rol ritual si inchipuie axal cosmic, pentru ca, odata inaltata, teritoriul din jurul ei devine locuibil.

"Pe timpurile mai vechi decat domniile noastre - spune Nicolae Iorga - pana si bisericile de lemn erau  foarte rare, asa ca in jurul unei astfel de cruci se facea toata slujba. Ea inlocuia biserica, o rezuma in ce avea mai caracteristic."

            Poporul roman a rezistat in fata marii slave fiindca era deja crestinat, iar  credinta era  exprimata la inceput prin ridicarea de  prototroite  - stele funerare.

            Poporul roman, a rezistat atator intemperii fiindca a fost legat temeinic sufleteste si trupeste de Crucea lui Hristos. Nimic altceva nu poate explica acest miracol al rezistentei. Deci, troita simbolizeaza memoria, credinta si traditia. Nu cere nimic, dar ofera totul.

 

      Ioan Mititean 

0 comentarii3794 vizualizări15 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0