Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Duminica 21 Iulie 2024 - 14587
Astazi sunt cinstiti Sf Imparati Constantin si mama sa Elena .

Sf Imparat Constantin- Pe numele lui latin Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, s-a nascut in 272/274 si decedat in mai 337, mai este cunoscut sub numele de Constantin cel Mare, a fost imparat roman intre 306 si 337, devenind conducator al intregului Imperiu Roman dupa infrangerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei in toamna anului 312,  cu Maxentiu, Sf Imparat Constantin a zarit pe cer, in plina zi, o cruce stralucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscriptia: " IN HOC SIGNO VINCES " - "Prin acest semn vei birui"; iar pe timpul noptii i s-a aratat in vis insusi Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerandu-i sa puna acest semn sfant pe steagurile soldatilor sai, urmand sa fie protector in focurile bataliei.

Sf Imparat Constantin a procedat intocmai dupa aceste semne si a castigat batalia. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se pastreaza la Roma, se afla inscriptia: "Instinctu Divinitatis" = "Prin inspiratie divina", ce descopera cum a fost castigata victoria asupra lui Maxentiu.

Cea mai insemnata realizare a Sf Imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul ajunge sa fie recunoscut de stat. Insa, el va deveni religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

Sf Imparat Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) s.a .

Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) in Nicomidia si a fost inmormantat in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el

Sf Imparateasa Elena

Pe numele ei latin Flavia Iulia Helena, s-a nascut  (c.248 - 329) a fost casatorita cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Sf Imparat Constantin. A fost o femeie deosebit de credincioasa si cunoscuta pentru piosenia ei. A infaptuit un pelerinaj  in Palestina si in provinciile rasaritene, si a reusit  gasirea Sfintei Cruci a lui Hristos si aflarea ramasitelor celor trei magi.

 In timp ce era in pelerinaj, a vazut niste oameni ce duceau un mort pe o colina unde erau 3 cruci. Pentru a afla care cruce e ca adevarata acestia il apropiau de fiecare dintre ele. Ajungand la ultima, cand mortul a atins crucea, a inviat. Asa a fost descoperita crucea pe care a fost rastignit Hristos. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inaltat-o in fata multimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci in calendarul crestin.

Sf Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

0 comentarii784 vizualizări21 mai 2021
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0