Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Luni 09 Decembrie 2024 - 14587
Navalnicii Imparatiei: Personalitati ale Vechiului Testament in cautarea lui Dumnezeu.

Cartea de care vorbim, il are ca autor pe Preasfintia Sa Episcop Benedict Bistriteanul, aparuta la Editura Renasterea, Cluj - Napoca 2022. In paginile acestei carti, autorul arata si motivul pentru care il preocupa personalitatile marcante din istoria Vechiului Testament: " Mereu am fost fascinat de oamenii lui Dumnezeu din mijlocul Poporului ales care cu o forta extradordinara, l-au cautat, l-au cercetat, in mijlocire, in descoperire, dar si in deznadejde, in pacat, in lepadare si mai ales in pocainta si in dragoste".

Personalitatea Patriarhului Avraam pomenit de 318  ori in Sfanta Scriptura, este numit alesul lui Dumnezeu si parintele poporului ales, "Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacob".

"Sanul lui Avraam" ( Luca 16, 23) esten siguranta caldura, protectie si dragoste. In sinteza, Avraam este " prietenul lui Dumnezeu" ( Iacov 2,23).

Un moment istoric din viata marelui patriarh, este intalnirea surprinzatoare, cu cei Trei Oameni la stejarul Mamvri ( aratarea Sfintei Treimi) -  ( Facere 18).

La salvarea cetatii Sodoma avem de-a face cu un Dumnezeu deschis la dialog cu oamenii, mijlocitor, aratandu-si disponibilitatea de-a salva cetatea si locuitorii ei.

Ceea ce il caracterizeaza pe alesul lui Dumnezeu, Avraam este, ascultarea, curajul de-a dialoga cu Dumnezeu si increderea in Dumnezeul poporului sau.

Al doilea personaj din cartea Preasfintiei Sale, este Isaac si apoi Iacov cel de-al treilea patriarh, care ocupa un loc aparte intre personalitatile biblice, din care provin cele douasprezece triburi ale poporului Israel.

Un alt nume binecuvantat si important in sirul conducatorilor poporului Israel, este Proorocul Moise, vazatorul de Dumnezeu. Viata sa incepe in Egipt, in exil, salvat de la moarte prin mana fiicei lui Faraon. Avea Dumnezeu un plan cu pruncul salvat din apa, de-a fi un " ales" in istoria mantuirii poporului evreu.

Lui I se arata Dumnezeu in rugul ce ardea si nu se mistuia, ( Iesire 3 ), se pune garantie si se face rascumparare pentru poporul pe care il conduce spre Tara Fagaduintei.

Pe Moise, marele conducator al concetatenilor sai de-ai scoate din robia Egiptului, l-a ales Dumnezeu de-a fi mesagerul si omul de incredere, de-a transmite voia Sa si de-a pune randuiala in viata lor morala, prin Decalogul primit si transmis.

Urmasul Proorocului Moise este Iosua Navi "iscoditorul lui Dumnezeu", un adevarat comandant militar daca ne gandim cum a cucerit Canaanul si va conduce poporul in " tara unde curge lapte si miere".

Cucerirea Ierihonului este dupa toate normele militare si strategice, cu istetime si inteligenta, de care  Dumnezeu s-a folosit pentru " poporul Sau".

David, un alt personaj descrie cu priceperea si sensibilitatea autorului, este numit " cantaretul lui Dumnezeu" facand din viata o poezie si prin frumusetea cuvintelor. Psalmul, este insusi o poezie si un cantec al carui ecou se aude pana la noi, Psaltirea.

Solomon, inseamna ( cel pasnic ), este  personajul ce imbina cu multa maiestrie atat tineretea in " Cantarea Cantarilor", cat si maturitatea in " Pildele lui Solomon" dar mai ales " Eclesiastul"  la batranete cu o oarecare nostalgie a timpului trecut.

Solomon, este ctitor al maretului temple din Ierusalim si constata  prin cuvintele Eclesiastului ca:  " toate sunt desertaciuni si vanare de vant".

Preasfintia Sa, Benedict Bistriteanul, s-a ostenit cu folos pentru noi, lecturand aceasta carte si a retine cifre care impresioneaza. Solomon, a scris peste trei mii de proverbe si cantari si ne-a lasat o lectie, o rugaciune pentru a primi "darul intelepciunii" "

Multumim Preasfintitului si pentru aceasta lucrare cu personajele cele mai  importante din Vechiul Testament prin curajul si cautarea lui Dumnezeu, numindu-i "Navalnicii Imparatiei".

 

 

Protopop al Bistritei,

Pr. Alexandru Vidican

0 comentarii84 vizualizări17 ianuarie 2023




rss 2.0
rss 2.0