
Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului - Mii de Martori ai lui Iehova se numara printre cei care au fost dusi sau exterminati in lagarele de concentrare. Data de 27 ianuarie a fiecarui an marcheaza Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Milioane de oameni au cazut victima terorii naziste din cauza rasei, nationalitatii sau ideologiei politice. Putini insa cunosc ca alaturi de evrei, in lagarele de concentrare naziste au zacut si au fost executati mii de Martori ai lui Iehova. Profesorul Robert Gerwarth a remarcat ca Martorii lui Iehova au fost "singurul grup din cel de-al Treilea Reich care a fost persecutat doar pe baza credintelor sale religioase".[1]
De ce au urat nazistii un grup de crestini?
Potrivit istoricului Christine King, regimul nazist i-a etichetat pe Martorii lui Iehova drept "dusmani ai Statului" din cauza "refuzului [categoric] de a accepta chiar si lucruri minore ale [nazismului], care contraveneau credintei lor."[2]
De exemplu, Martorii lui Iehova, cunoscuti pe atunci sub numele de Studenti in Biblie, au adoptat o pozitie neutra din punct de vedere politic, bazata pe intelegerea lor cu privire la invataturile lui Cristos. Ei au refuzat sa foloseasca salutul "Heil Hitler", sa se implice in actiuni rasiste si violente sau sa se inroleze in armata germana.
Doamna King a adaugat: "In publicatiile lor, ei faceau cunoscute pe scara larga nelegiuirile acelui regim, inclusiv atrocitatile comise impotriva evreilor".[3]
In consecinta, Martorii au fost printre primii detinuti trimisi in lagare de concentrare, unde au primit ca semn de identificare un triunghi violet. Insa, spre deosebire de alte grupuri, Martorilor li s-a oferit posibilitatea de a face o alegere care i-ar fi putut salva de teroarea nazista.
De ce li s-a oferit Martorilor posibilitatea de a alege?
Regimul considera ca a-i determina pe Martori sa-si incalce convingerile religioase era o victorie mai mare decat uciderea sau aruncarea lor in lagare. Astfel, incepand din 1938, nazistii le-au oferit Martorilor posibilitatea de a evita executia si de a fi eliberati din lagar daca ar fi semnat o Declaratie (Erklarung) prin care s-ar fi obligat sa renunte la credinta, sa-i denunte la politie pe ceilalti Martori, sa se supuna in totalitate guvernului nazist si sa-si apere patria cu arma in mana. Oficialii din inchisori si lagare au folosit adesea tortura si privatiunile pentru a-i determina pe Martori sa semneze.
Majoritatea covarsitoare nu au renuntat la convingerile lor. Potrivit istoricului Detlef Garbe, "un numar extrem de mic" de Martori "si-au renegat credinta." [4] Garbe a adaugat: "Intentia declarata a conducatorilor [nazisti] a fost de a-i sterge pe Studentii in Biblie din istoria Germaniei".[5]
Tema Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din 2023: "Camin si apartenenta"
Tema din acest an a comemorarii internationale a victimelor Holocaustului este "Camin si apartenenta". ONU explica: "Tema evidentiaza umanitatea victimelor si a supravietuitorilor Holocaustului, care au fost privati de caminul lor si de sentimentul de apartenenta de catre autorii Holocaustului".
Statistici: cati si-au pierdut caminul si apartenenta
Circa 4 200 au fost trimisi de nazisti in lagarele de concentrare
Circa 1 600 au fost exterminati, dintre care 548 prin executie (de exemplu, impuscare sau decapitare), inclusiv cel putin 39 de minori[6]
Sute de copii au fost rapiti din familiile Martorilor si plasati in familii naziste sau in centre de reeducare
Doamna Genevieve de Gaulle, nepoata a generalului Charles de Gaulle si membra a rezistentei franceze, a cunoscut o prizoniera Martora in timp ce era detinuta alaturi de aceasta in lagarul de concentrare din Ravensbruck. Ea a declarat: "Ceea ce am admirat mult la ele a fost faptul ca ar fi putut sa plece oricand daca semnau declaratia prin care renuntau la credinta. ... De fapt, aceste femei, care pareau atat de slabite si de epuizate, au fost mai puternice decat SS-istii, care aveau de partea lor puterea si toate mijloacele. Martorele aveau forta proprie, iar nimeni nu le putea invinge puterea vointei."[7] Astfel de credinciosi umili s-au dovedit a fi invingatori, nu victime. Comunitatea Martorilor a supravietuit Holocaustului si continua sa prospere la decenii dupa prabusirea regimului nazist.
Muzee si memoriale ale Holocaustului din intreaga lume expun artefacte si placi care comemoreaza persecutia Martorilor lui Iehova. Este important sa ne amintim experientele Martorilor, deoarece in unele tari acestia sunt si in prezent atacati sistematic - inchisi, batuti si torturati - pentru ca isi practica in mod pasnic credinta, Rusia fiind cel mai cunoscut stat care ii persecuta.
Aniversarea eliberarii lagarului Auschwitz-Birkenau - 27 ianuarie
Aniversarea eliberarii lagarului Auschwitz-Birkenau coincide cu Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, avand loc in 27 ianuarie. Conform site-ului Muzeului de Stat Auschwitz-Birkenau, "in afara de scurte mentiuni, literatura despre istoria lagarului de concentrare de la Auschwitz nu tine cont de Martorii lui Iehova. ... Acesti prizonieri merita o atentie mai mare datorita modului in care au reusit sa-si pastreze principiile morale in conditiile din lagar."
Potrivit consemnarilor muzeului, Martorii lui Iehova s-au numarat printre primii prizonieri de la Auschwitz, fiind dusi in acel loc "inca din primele luni de functionare a lagarului"
Cel putin 387 de Martori ai lui Iehova au fost dusi la Auschwitz in cei cinci ani de functionare
Cel putin 152 de Martori (aproape 40% dintre cei dusi la Auschwitz) au murit in lagar
Rudolf Hoess, Comandantul SS de la Auschwitz, a scris in autobiografia sa despre executarea unor Martori ai lui Iehova pentru refuzul acestora de a-si incalca neutralitatea crestina. El a spus: "Asa imi imaginez ca trebuie sa fi aratat primii martiri crestini in timp ce asteptau in arena sa fie sfasiati de fiarele salbatice. S-au dus la moarte cu fetele transfigurate, cu ochii ridicati spre cer si cu mainile inclestate in rugaciune. Toti cei care au asistat la executarea lor - chiar si plutonul de executie - au fost profund miscati."
Pofilul prizonierilor
Andrzej Szalbot (prizonierul nr. 108703) a fost arestat in 1943 si dus la biroul Gestapo din Cieszyn pentru ca a refuzat sa se inroleze in armata germana. I s-a promis ca va fi eliberat imediat daca va semna un document prin care sa renunte la calitatea de membru al organizatiei si sa declare ca invataturile acesteia sunt eronate. Andrzej a refuzat sa semneze. A fost torturat si batut in mod repetat. Andrzej relateaza: "Mi?am pierdut cunostinta de cateva ori. N?am putut sa ma mai tin pe picioare." Dupa sase saptamani de interogatoriu, la varsta de 19 ani, Andrzej a fost trimis la Auschwitz.
Familia Cienciala. In 1943, Helena Cienciala a fost arestata de Gestapo si trimisa la Auschwitz (prizoniera nr. 45856). Doua luni mai tarziu, tatal ei, Pawe?, a sosit si el la Auschwitz, iar dupa inca doua luni, a sosit si mama ei, Ewa (care a murit in lagar). Intreaga familie a fost arestata pentru simplul motiv ca erau Martori ai lui Iehova.
Alti supravietuitori vorbesc despre Martorii lui Iehova
Anna Pawelczynska: In cartea sa, Values and Violence in Auschwitz (Valori si violenta la Auschwitz), aceasta declara:
"Acest grup de prizonieri constituia o forta ideologica solida si a castigat lupta impotriva nazismului. Grupul german al acestei [organizatii] era ca o insulita de rezistenta neclintita in sanul unei natiuni terorizate, iar acest spirit curajos ii caracteriza si pe Martorii din lagarul de la Auschwitz. Au reusit sa castige respectul celorlalti detinuti …, al prizonierilor-functionari si chiar al ofiterilor SS. Toata lumea stia ca niciun "Bibelforscher" [Martor al lui Iehova] nu va executa un ordin contrar convingerilor sale religioase."
Tibor Wohl: In cartea sa, Arbeit macht tot—Eine Jugend in Auschwitz (Munca te omoara - tineri barbati la Auschwitz), el relateaza o conversatie pe care a auzit-o in lagar, purtata de doi prizonieri. Unul, un austriac, sustinea ca este "necredincios", dar ca era impresionat de Martori.
"Ei nu se duc la razboi", ii spunea austriacul colegului sau. "Mai degraba prefera sa fie omorati, decat sa-i omoare pe altii. Dupa parerea mea, asa trebuie sa se poarte adevaratii crestini. Trebuie sa-ti povestesc un episod foarte placut in legatura cu ei. Ma aflam intr-o cladire din lagarul de la Stutthof, atat cu evrei, cat si cu Studenti ai Bibliei. In timpul acela, Studentii Bibliei erau pusi la munca silnica, afara, in ger. Noi nu puteam intelege cum puteau supravietui. Ei ziceau ca Iehova le dadea putere. Aveau o nevoie disperata de paine, deoarece erau flamanzi. Dar stii ce faceau? Strangeau toata painea pe care o aveau, pastrau jumatate, iar cealalta jumatate o dadeau fratilor lor de credinta, care veneau morti de foame din alte lagare. Iar ei le urau bun venit si ii sarutau. Inainte de a manca, se rugau, iar dupa aceea, fetele lor radiau de fericire. Ei ziceau ca nimanui nu-i mai era foame. Asa ca mi-am spus: «Acestia sunt crestini adevarati». Erau asa cum mi-am imaginat intotdeauna ca trebuie sa fie. Ce frumos ar fi fost sa le uram un astfel de bun-venit unor camarazi infometati, aici, la Auschwitz!"
Puteti gasi mai multe informatii cu privire la Martorii lui Iehova si la pozitia lor in timpul Holocaustului pe site-ul www.jw.org.
[1] Hitlers Hangman: The Life of Heydrich, pag. 105.
[2] Martorii lui Iehova rezista ferm atacului nazist (pe DVD), Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, 1996.
[3] Responses Outside the Mainstream Catholic and Protestant Traditions (yadvashem.org), link accesata la 3 ianuarie 2023.
[4] Garbe, pag. 287, 288.
[5] Garbe, Detlef (2008). Between Resistance and Martyrdom: Jehovahs Witnesses in the Third Reich. Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press, pag. 521. ISBN 978-0-299-20794-6.
[6] "Numarul victimelor persecutate in Germania national-socialista si in tarile ocupate" (Arhiva Departamentului de informatii publice al Martorilor lui Iehova de la sediul din Europa Centrala).
[7] Martorii lui Iehova rezista ferm atacului nazist (pe DVD), Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania, 1996.
0 comentarii | 175 vizualizări | 27 ianuarie 2023 |