Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
Reabilitare, restaurare si introducere in circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj.

Vineri, 22 decembrie 2023, ora 12:00, la Resedinta Mitropolitana din Cluj-Napoca, a avut loc evenimentul prilejuit de prezentarea proiectului "Reabilitare, restaurare si introducere in circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121", in baza contractului de finantare semnat intre Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027, si Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, in calitatea de beneficiar al finantarii.

In deschiderea evenimentului, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a rostit un cuvant de bun venit, urmat de discursul ministrului Finantelor, domnul Marcel-Ioan Bolos, al presedintelui Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, domnul Emil Radu Moldovan, al primarului municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, al sefului Autoritatii de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, domnul Petru Alboi-Sandru, precum si al Preasfintitului Parinte Benedict Bistriteanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Solutiile arhitecturale au fost prezentate asistentei de catre doamna arhitect Diana Canta din partea Biroului de Arhitectura Ateliercetrei.

 

Proiectul "Reabilitare, restaurare si introducere in circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca" implica, pe de o parte, valorificarea sustenabila a patrimoniului istoric prin restaurarea catedralei, iar pe de alta parte, presupune introducerea acestui important monument de arta romaneasca in circuitul turistic prin implementarea unei solutii de acces la cele doua galerii de peste naos si la spatiul dintre cele doua cupole peste pronaos. Interventiile propuse prin proiect vizeaza:

- reabilitarea structurii de rezistenta;

- interventii structurale necesare realizarii obiectivelor arhitecturale propuse;

- realizarea ansamblului de scari si pasarele care vor deservi traseul turistic, ce urmeaza a fi amplasate pe elementele de beton armat prezente pe traseu;

- reabilitarea spatiilor interioare in special la: pronaos, naos si altar;

- reabilitarea spatiilor interioare dispuse la nivelul subsolului;

- continuarea lucrarilor de pictura in tehnica mozaic;

- plastica arhitecturala de fatada, registrul compozitional al ferestrelor, registrul decorativ superior;

- conservarea si restaurarea tamplariei metalice.

 

Proiectul este finantat in cadrul prioritatii 7 a programului, o regiune atractiva, prin apelul PRNV/2023/711/1 - Conservarea, protectia si valorificarea durabila si competitiva a patrimoniului cultural si istoric, inclusiv asigurarea si/sau imbunatatirea accesului catre acestea.

Perioada de implementare a proiectului este de 60 luni, in intervalul 01.01.2024 - 31.12.2028. Valoarea totala a proiectului este de 56.895.027,45 lei, din care 28.706.269,02 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 5.065.812,19 lei din bugetul national si diferenta din cofinantare.


Catedrala din inima Clujului are, prin ceea ce reprezinta ca simbol, un impact major asupra cetatenilor, iar prin aceasta interventie se poate spori valoarea acesteia in perceptia romanilor. Proiectul va avea un puternic impact cultural prin restaurarea unui monument istoric emblematic pentru municipiul Cluj-Napoca, care vizeaza nu doar consolidarea acestuia ci si oprirea, in limita posibilului, a cauzelor care au dus la degradarea partilor sale componente.

 

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

0 comentarii4886 vizualizări23 decembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0