Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 17 Iulie 2024 - 14587
NOUL PROTOPOP DE NASAUD - LUSCANUL OVIDIU SERMESAN.

Ma bucur nespus de mult ca din Satul de peste rau, satul nasterii si copilariei mele, acel izvor de inspiratie pentru mine ca scriitor si cronicar al vremurilor noi, se ridica oameni care au ce da, care au scris pe tabla vietii lor ceea ce simt, adica trairile lor de suflet, avand pe Dumnezeu pe primul loc. Asa este fiul satului preotul OVIDIU SERMESAN, care incepand cu data de 1 martie 2024, a preluat functia de protopop al Tarii Nasaudului. Ii cunosc originea, parintii, bunicii si strabunicii, anii copilariei presarati cu nazbatii, bucurii si suparari, cu chipuri dragi si intamplari memorabile ce i-au jalonat preotului drumul vietii si reperele sufletesti, pregatindu-l mereu pentru batalia cu sine.  

Dupa ample cercetari din viata satului si din trairile mele alaturi de sateni, cunosc istoricul fiecarei familii de peste rau, reusind printr-o munca intensa, sa scot un volum intitulat "Amintiri de peste rau". O fila adaugata de Ioan Mititean la istoria sufletului romanesc (cum spune prefatatorul volumului Menut Maximilian), o istorie a acelui suflet care plange, spera si se bucura: taranul roman.  

Sunt onorat ca din familia lui Vila si Maria, inginer in domeniul panificatiei si dascalita, si a celor mai de dinainte, respective strabunicii si bunicii - badea George a Firuchii, Badea Gavrila Sermesan, badea Ioan Mutu si lelea Mariuta, buni gospodari si mesteri priceputi, pastratori ai portului popular si a obiceiurilor locului, s-a inaltat un OM cu inima plina de iubire, cu calitati deosebite, care niciodata nu va fi singur, urat sau sarac, care  exprima prin cuvinte  potrivite doar trairile lui de suflet cu mesaje ce vin din adancul inimii sale. Asculta de enoriasi, ca dovada s-a bucurat de sprijinul lor la inaltarea Locasului de Inchinaciune cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, inaltat sub coordonarea dansului acum doua decenii,  avand ca mester principal pe bunicul sau Ioan Mutu, care a zidit atatea case, pe care daca le-am aduna am face un sat. Este apropiat de oameni, reproduce cuvintele asa cum se rostesc in popor, il caracterizeaza respectul reciproc, propaga pe toate caile semintele iubirii, spre a germina si inflori in viata tuturor enoriasilor. Este respectat de toti, respect care nu se cumpara, se castiga  cu fiecare fapta buna, cu fiecare gest frumos, cu fiecare cuvant de alinare si cu fiecare zambet adus pe chipul celuilalt.

Poarta ce azi i s-a deschis ca un simbol al bunatatii si faptelor sale este o modalitate frumoasa de a o lua de la capat, de a planta dragostea si de a culege sperante in suflet, deoarece Dumnezeu te iubeste, Dumnezeu te asculta, Dumnezeu intotdeauna va fi cu tine. "Despre Dumnezeu, spune Blaga, nu poti vorbi decat asa: il intrupezi in floare si-l ridici in palme, il prefaci in gand si-l tainuiesti in suflet, il asemeni cu un izvor si-l lasi sa-ti curga  lin peste picioare, il prefaci in soare si-l aduni in ochi, il intrupezi in om si-l rogi sa stea langa tine".

   Marire si inaltare sa va fie aceasta promovare!

 

  Ioan Mititean

 

0 comentarii4592 vizualizări05 martie 2024
rss 2.0
rss 2.0