La Praznicul Bunei Vestiri, luni, 25 martie 2024, Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului si-a sarbatorit hramul, aniversand, cu acest prilej, 18 ani de la reinfiintare. Tot in aceasta zi s-au implinit 13 ani de cand Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a fost intronizat in demnitatea de Arhiepiscop si Mitropolit. De asemenea, sarbatoarea din acest an subliniaza in mod simbolic si implinirea a 100 de ani de cand Episcopul Nicolae Ivan, reintemeietorul Eparhiei Clujului, a infiintat Institutul Teologic Ortodox din capitala culturala si spirituala a Transilvaniei, azi avand urmatoarea denumire: Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Sarbatoarea Bunei Vestiri are o semnificatie aparte pentru Eparhia Clujului, fiind ziua in care, in urma cu 18 ani, in anul 2006, a fost reinfiintata Mitropolia de obarsie stefaniana, cu denumirea: Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, care a devenit, din anul 2012, Mitropolia, Clujului, Maramuresului si Salajului. Tot in acea zi a fost intronizat primul mitropolit al ei, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. In anul 2011, tot intr-o zi de 25 martie, a fost instalat Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, ca cel de-al doilea Mitropolit al Clujului.
Momentul aniversar a fost marcat la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit ANDREI, alaturi de Preasfintitul Parinte IUSTIN, Episcopul Ortodox Roman al Maramuresului si Satmarului, Preasfintitul Parinte PETRONIU, Episcopul Salajului, Preasfintitul Parinte BENEDICT BISTRITEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Preasfintitul Parinte TIMOTEI SATMAREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, si Preasfintitul Parinte GHERONTIE HUNEDOREANUL, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei si Hunedoarei, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi. Soborul a fost format din clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Arhiepiscopiei Clujului, slujitori ai Catedralei Mitropolitane si parinti profesori de la cele doua institutii de invatamant teologic din municipiu (Facultatea de Teologie Ortodoxa si Colegiul Ortodox "Mitropolitul Nicolae Colan").
Dupa citirea pericopei evanghelice, Preasfintitul Parinte Iustin a rostit un cuvant de invatatura despre semnificatia si importanta sarbatorii Bunei Vestiri pentru istoria mantuirii noastre si a subliniat rolul crucial pe care-l detine rugaciunea in viata fiecarui om.
Raspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de parintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Scolii Doctorale de Teologie "Isidor Todoran" din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din municipiu.
13 ani de slujire la Cluj
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Petroniu i-a transmis Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei urarile din partea Sinodului Mitropolitan, a clerului si a credinciosilor din cuprinsul Mitropoliei, oferindu-i un buchet de flori.
Inaltpreasfintitul Parinte Andrei a subliniat importanta sarbatorii Bunei Vestiri pentru intreaga crestinatate si, in special, pentru clerul si credinciosii din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, evocand pe scurt istoricul Mitropoliei. De asemenea, a multumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revarsare asupra sa si a credinciosilor incredintati spre pastorire, tuturor celor prezenti la hram, dar si tuturor celor ce i-au stat alaturi in toti acesti ani de slujire.
La slujba au participat numerosi credinciosi clujeni, oficialitati militare si civile, oameni de cultura, reprezentanti ai mediului academic si reprezentanti ai institutiilor din judetele care fac parte din cuprinsul Mitropoliei. Multi din cei prezenti au participat la Sfanta Liturghie in fata Catedralei din Piata Avram Iancu, rugandu-se alaturi de soborul ierarhilor pentru cei aflati in necazuri si suferinte, pentru incetarea razboaielor, pentru pacea, sanatatea si mantuirea lumii.
Mitropolia Clujului, la 18 ani de la reinfiintare
La data de 25 martie 2006, la sarbatoarea Bunei Vestiri, a luat fiinta in mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, devenita ulterior Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului. Evenimentul nasterii noii Mitropolii transilvanene, de obarsie stefaniana (Mitropolia de la Feleac, secolul XV) este ancorat in viziunea si vointa istorica exprimata de Sfantul Andrei Saguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea si confirma faptul ca "Biserica priveste intotdeauna cu respect spre trecut, dar intelege ca viitorul ei traieste mereu sub aripa innoitoare a Duhului Sfant".
Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providential al reinfiintarii Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului, in anul 2006, o sarbatoare pentru intreaga Transilvanie, ea marcand momentul intronizarii primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar dupa 5 ani a Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Andrei.
Sarbatoarea din acest an subliniaza in mod simbolic si implinirea a 100 de ani de cand Episcopul Nicolae Ivan, reintemeietorul Eparhiei Clujului si ctitorul Catedralei, a infiintat Institutul Teologic Ortodox din capitala culturala si spirituala a Transilvaniei, azi avand urmatoarea denumire: Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionut Chifa / Mitropolia Clujului
https://www.mitropolia-clujului.ro/hramul-mitropoliei-clujului-maramuresului-si-salajului-si-aniversarea-a-18-ani-de-la-reinfiintare/
0 comentarii | 1540 vizualizări | 26 martie 2024 |