Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Mihai Voda.

Una dintre icoanele facatoare de minuni din Bucuresti, este icoana Maicii Domnului de la Manastirea Mihai Voda. Ctitorie a Marelui Voievod Mihai Viteazul, manastirea fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea in urma unei fagaduinte facuta Sfantului Nicolae. Din consemnarile cronicarului muntean Radu Popescu si ale cronicarului maghiar Szamosközy Istvan aflam ca, pe vremea cand Mihai era Ban al Craiovei, fiind condamnat la moarte de catre Alexandru Voda cel Rau, in drum spre locul executiei, a cerut voie garzilor sa intre sa se inchine in Biserica Alba-Postavari. Aici s-a rugat in fata icoanei Sfantului Nicolae, caruia i-a fagaduit ca-i va inalta o manastire in apropiere, daca il scapa de la moarte. Rugaciunea i-a fost ascultata si, ajuns la locul executiei, calaul, speriat de chipul maret al Banului Craiovei, a aruncat securea spunand ca nu poate sa-l omoare pe acest om. Scapand de la moarte, Mihai si-a tinut fagaduiala si a ridicat Manastirea cu hramul Sfantului Nicolae, cunoscuta sub numele de Manastirea Mihai Voda, bijuterie arhitectonica, in prezent monument UNESCO.

In timpul regimului comunist, biserica a scapat miraculos de buldozere. Se spune ca in preziua demolarii, presedintele Ceausescu ar fi avut un vis cumplit, ce l-a determinat sa renunte la demolare si sa accepte solutia translatarii.

Astfel, biserica a fost translatata 289 m din Dealul Spirii (Dealul Uranus) in spatele cladirilor ce marginesc Splaiul Independentei, pe strada

Sapientei, dupa care a fost inchisa si nu s-a mai slujit in ea pana in anul 1994. Pe placa din curtea bisericii sunt inscrise urmatoarele cuvinte: "Acest stravechi lacas ce stralucea odinioara pe Dealul Uranus, fiind cea mai frumoasa cetate medievala a scapat de vitregiile vremurilor din urma fiind stramutata in anul 1985 in strada Sapientei. Din mila lui Dumnezeu, Biserica a fost redeschisa in anii de arhipastorire a P.S. Teoctist Patriarh al BOR, sfintita si predata cultului la 17 aprilie 1994 de catre P.S. Teodosie Snagoveanul si incredintata P.S. Preot Adrian Beldianu".

Din relatarile parintelui paroh Adrian Beldianu aflam ca a doua zi dupa sfintirea bisericii, doamnele venite pentru curatenie au constatat ca Icoana Maicii Domnului, pictata pe un fond albastru deschis, crapata pe mijloc si deteriorata, este fierbinte si nu poate fi scoasa din lada in care se afla. Initial, parintele a crezut ca Icoana s-a infierbantat din cauza unor posibile lumanari aprinse in fata ei, dar in biserica nu ardeau lumanari si atunci parintele cu bucurie amestecata cu teama sfanta a constatat ca este vorba de o minune. Vazand starea Icoanei, s-a gandit ca Maica Domnului il indeamna pe aceasta cale sa o restaureze.

In timpul lucrarii de restaurare, realizata de una dintre cele mai cunoscute restauratoare, specialista in icoane cantacuzine, Irina Predescu, a iesit la iveala inscriptia cu numele Icoanei, Odighitria, insemnul donatiei facute de monahul Ioan din Rusicon (Muntele Sfant), anul 1666 si semnatura acestuia.

Odighitria (Hodighitria) inseamna "cea care te povatuieste si care te intampina", "te previne inainte de necazuri". Icoana era un dar pentru Mihai Viteazul, insa a ajuns la Bucuresti la mult timp dupa moartea voievodului.

Parintele paroh dandu-si seama nu numai de valoarea istorica a Icoanei, cat si de valoarea duhovniceasca, a apelat la studentii din Salonic cu rugamintea de a-i cauta istoricul si Slujba Icoanei.

Pana sa primeasca raspuns, atat parintele, cat si credinciosii au constatat cum Icoana incepe sa li se descopere in mod miraculos, la praznicile Sfintiei Sale, isi schimba fata, se imbujoreaza, adunand sau desfacand sfanta gura. In momentele de cumpana din timpul lucrarilor de restaurare a Bisericii Mihai Voda, Icoana se intrista sau se lumina.

A urmat apoi cea mai mare minune traita de o credincioasa, care din cauza unei interventii chirurgicale a fost anuntata de doctori ca nu va avea copii. Zdrobita de veste, s-a lasat convinsa de o prietena sa vina la biserica. Parintele a sfatuit-o si i-a dat canon sa savarseasca neintrerupt, timp de 40 de zile, Paraclisul Icoanei Maicii Domnului, iar la sfarsit Acatistul Bunei Vestiri. Nu dupa mult timp, femeia l-a anuntat pe parinte ca va avea un prunc. S-a nascut o fetita sanatoasa si frumoasa, primul copil inchinat Maicii Domnului Odighitria. Au urmat si alte asemenea minuni, tineri care s-au casatorit, bolnavi care primeau alinare si vindecare. 

Mai tarziu, parintele paroh a primit Slujba si istoricul Icoanei Maicii Domnului Odighitria din Manastirea Xenofon din Sfantul Munte Athos. Citind istoricul, parintele a constatat ca toate minunile savarsite in biserica Manastirii Mihai Voda sunt aceleasi cu cele ale Icoanei surori. A mai aflat un lucru nou ca Icoana are si darul izbavirii de cancer. Parintele mai spune in "Cuvant inainte" la "Paraclisul Icoanei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu", tiparita cu binecuvantarea PS Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului:

"Apoi am deslusit ceea ce eu duhovniceste intuisem deja, ca Paraclisul Icoanei se citeste intotdeauna urmat de Acatistul Bunei Vestiri; Maica Domnului m-a luminat. Maica Domnului sa ne binecuvinteze si sa ne invredniceasca sa fim neobositi inchinatori si slujitori ai acestei Sfinte Icoane Povatuitoare, ce se praznuieste cu sarbatoare in fiecare an, la 21 ianuarie ."

 

0 comentarii3395 vizualizări22 martie 2012




rss 2.0
rss 2.0