Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 21 Martie 2025 - 14587
MOASTELE SFINTEI RITA AU FOST PENTRU TREI ZILE LA BISTRITA.(40 de poze)

PROTOPOPIATUL GRECO-CATOLIC BISTRITA A ORGANIZAT UN PELERINAJ LA MOASTELOR SFINTEI RITA LA BISERICA "BUNA VESTIRE" DIN BISTRITA (strada Garii nr. 13, langa WINMARKT) in perioada 06 - 08 Iulie 2012. Cine este Sfanta Rita ?

Privita de aproape si dand la o parte aureola legendei, avem in fata inima plina de omenie a unei femei care nu a trecut indiferenta pe langa tragedia durerii si a mizeriei materiale, morale si sociale. Evenimentele vietii sale sunt evenimente de ieri, de azi si dintotdeauna.

            Rita s-a nascut in anul 1381, intr-un colt indepartat al Umbriei, la Roccaporena (Italia). A crescut in frica de Dumnezeu alaturi de parintii ei inaintati in varsta, a caror autoritate a respectat-o atat de mult, incat, pentru a face vointa lor, a renuntat la gandul de a intra in manastire si a acceptat sa se casatoreasca cu un tanar violent si certaret, Paul Ferdinand

Biografiile sfintei ne prezinta icoana unei vieti de familie ca multe altele: o sotie buna, iertatoare, atenta sa nu provoace suparare sotului, ale carui abateri ea le cunostea bine, dar care sufera si se roaga in tacere. Bunatatea ei reuseste in cele din urma, sa inmoaie inima lui Paul, care isi schimba viata si obiceiurile, dar nu reuseste sa faca uitate vechile amenintari din partea numerosilor sai dusmani. Intr-o seara, cineva intra speriat in casa si-i spune Ritei ca sotul ei zace mort pe marginea unui drum. Cei doi copii ai lor, de acum marisori, au jurat sa se razbune; Rita incearca sa-i convinga sa renunte la acest gand, dar a trebuit sa-si dea seama ca toate eforturile ei sunt zadarnice, si atunci a gasit curajul sa-l roage pe Dumnezeu sa-i cheme la El mai degraba decat sa permita sa-si pateze mainile cu o crima. Rugaciunea ei, omeneste de neinteles, a fost ascultata. Ramasa fara sot si fara copii, Rita se duce si bate la poarta manastirii calugaritelor augustiniene din Cascia, dar cererea nu i-a fost primita.

Intorcandu-se in caminul ei pustiu, se roaga fierbinte si timp indelungat la cei trei protectori ai sai: Sfantul Ioan Botezatorul, Sfantul Augustin si Sfantul Neculai de Tolentino. Si, intr-o noapte, se intampla minunea: cei trei sfinti apar, o invita sa-i urmeze, dau la o parte poarta manastirii, bine asigurata cu zavoare si lanturi, si o conduc in mijlocul capelei, unde calugaritele faceau rugaciunile de la miezul noptii. Astfel, Rita a fost primita in manastire si a imbracat haina calugareasca, implinindu-si dorinta din copilarie de a se darui cu totul lui Dumnezeu, consacrandu-se unei vieti de rugaciune, de aspra pocainta si de iubire fata de Cristos Rastignit pe Cruce. Ca rasplata, Isus Cristos a asociat-o in mod vizibil la suferintele sale, infingand in fruntea ei un spin din coroana purtata de El.

Spinul miraculos primit in timpul unui extaz i-a produs o rana foarte dureroasa, care a supurat pana la moarte, adica timp de paisprezece ani. Renumele sfinteniei sale a trecut dincolo de zidurile manastirii. Rugaciunile Ritei au obtinut de la Dumnezeu numeroase vindecari minunate si convertiri. Pentru ea, nu cerea decat sa i se dea durerile prin care ii usura pe semenii sai. Si-a sfarsit viata in manastirea din Cascia, in anul 1457, si a fost canonizata in mod oficial in anul 1900. Este numita "mijlocitoarea cazurilor disperate". Viata si rugaciunile ei aduc si astazi in multe suflete pacea si curajul.

 

 

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii329 vizualizări10 iulie 2012




rss 2.0
rss 2.0