Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Marti 11 Mai 2021 - 14587
Postul Craciunului.

In ortodoxie, Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului are 40 de zile, incepand la data de 15 noiembrie si se incheie pe 24 decembrie. Se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie (Sf. Filip); iar daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte, in 13 noiembrie, iar postul incepe in miercurea sau vinerea respectiva.

Postul Craciunului a fost randuit de Biserica pentru pregatirea credinciosilor in vederea intampinarii marelui Praznic al nasterii Domnului. El ne aminteste de patriarhii si dreptii Vechiului Testament si de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, inainte de a primi Legea Decalogului ( Cele 10 porunci), scrisa de Dumnezeu pe table de piatra.

Ca vechime, primele mentiuni legate de practicarea Postului Craciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei. La inceput, crestinii nu posteau toti la fel si acelasi numar de zile. De exemplu, unii posteau numai sapte zile, altii sase saptamani; unii tineau un post mai aspru, altii unul mai usor. Sinodul local din Constantinopol tinut la anul 1166 ( sub patriarhul Luca Chrysoverghi) a uniformizat durata postului Nasterii Domnului in Bisericile Ortodoxe, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie.

Din punct de vedere al alimentatiei, este un post mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, pot fi mancate preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica in perioada 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga in toata lumea ortodoxa, precum 30 noiembrie ( Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie ( Sf. Varvara), 5 decembrie ( Sf. Sava), 6 decembrie ( Sf. Nicolae), 9 decembrie ( Zamislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie ( Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie ( Sf. Ignatie Teoforul). In afara de dezlegare la peste, in zilele mentionate pot fi consumate si vin si ulei. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului, de pe 25 decembrie.

Ultima zi a postului Craciunului (24 decembrie) este numita si ajunul Craciunului si este o zi in care se obisnuieste a se tine un post ceva mai aspru decat in celelalte zile.

(informatii de pe site-ul Patriarhiei Romane)

0 comentarii2639 vizualizări15 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0