Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Ce a facut strainatatea din bietul roman?

Ce a facut strainatatea din bietul roman? Vine si el in tara, dupa 4, 5 ani de stat in Occident cu o masina ultimul racnet, ca sa se uite vecinii la el: "mai, uite ce masina a adus Grigore! Ai vazut mai, Ioane"? Si ei ii vad masina, dar nu vad ca ochii ii sunt dusi in fundul capului, slab, cu nasul iesit in fata si cu umerii uscati de munca nebuna, pe care, saracu’, a dus-o acolo. Dar aici in tara trebuie sa para ca e cineva si se afiseaza cu masini straine. Dar nu inteleg sarmanii ca acestea nu sunt obiceiuri nobile…

- Este necesar curajul recunoasterii de catre romani ca raul nu ne vine doar de la o economie precara, spune parintele Justin Parvu de la manastirea Petru Voda

 

"Avem nevoie sa traim sentimentul dragostei ca sa depasim stramtorarile ce ne impresoara. Lumea, din cauza saraciei, a cazut intr-o descurajare ce apasa pe fiecare in parte. Romanul, atat de deznadajduit si afectat este de starea in care se afla, incat nici nu mai are timp sa discute cu vecinul sau. Astazi nu mai exista poteca spre casa vecinului; omul nu mai are timp sa se gandeasca la aproapele lui.

Acum a venit schimbarea aceasta de civilizatie, chipurile mai evoluata. Dar sa vedem cum ne-a facut sa evoluam aceasta civilizatie? L-a dezbracat pe bietul om intai de obiceiurile lui frumoase, i-a luat si haina de serbare si serbarea la care nici nu mai are timp sa ajunga. Apoi aceasta civilizatie l-a despartit pe om de familia lui, incat tanjeste sotia dupa sotul ei plecat prin tari straine. Se duce bietul om sa adune ceva hrana pentru copii, prin Italia, Franta, Canada, Germania; si in Sudul Africii il gasesti pe bietul roman, muncit, obosit si tot distrus de saracie.

Din pacate am lasat ca situatia economica sa ne influenteze viata crestina si structura noastra sufleteasca. Este dureros sa vezi cat de mult depinde credinta noastra de aspectul material, de bani, incat parca si la biserica vin din ce in ce mai putini oameni. Necazurile, in loc sa ne aduca in biserici, ne indeparteaza? S-a scumpit benzina si nu se mai duce omul la manastire sau la biserica. Unde este credinta noastra? Lasam sa ne-o fure valtoarea lumii? Omul are ceva mult mai de pret decat trupul - sufletul. De ce nu dam valoare sufletului? Sa imbogatim sufletul si nu vom mai simti saracia trupului.

Credinta poate sa faca paine din cuvantul lui Dumnezeu, de ce nu credem aceasta? Unitatea crestina, traditia familiei, cu ierarhia si armonia ei, pastra acest suflu al dragostei crestine care dadea omului bucuria de a trai. De pilda, in cadrul slujbei cununiei, se citeste o rugaciune in care se spune ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului. Ei, bine, supusa nu inseamna un fel de robie, ci aceasta supunere venea dintr-o intelegere deplina intre cei doi soti. In familie sotia avea un cuvant important de spus; hotararile cele mai importante in viata de familie nu le lua barbatul singur, ci in sfatuire cu sotia sa.

Destramarea familiei si devierea de la axa dragostei il impinge pe om in ateism. O societate atee are foarte multe goluri, si de acest lucru si-au dat seama si comunistii si au schimbat tactica. Ei doreau o constrangere si o izolare a omului, incat sa nu ia contact cu celelalte civilizatii, sa nu priveasca in curtea occidentalilor. Dar au schimbat tactica si au inceput sa trimita elevii sa studieze in strainatate, sa invete doua limbi straine. Insa omul a venit nu numai cu stiinta din strainatate, dar si cu foarte multe rele din lumea aceasta occidentala, vicii pe care au inceput sa le cultive in familiile lor.

Cel mai mare rau imprumutat a fost avortul si mamele au iesit astfel din fagasul lor. Mult mai "civilizate", chipurile, au preferat sa stea mai mult la televizor, la internet, sa participe la lumea mondena si astfel s-a indepartat cu totul de rostul si de chemarea femeii. Si iata cum se descompune viata de familie si de natiune. Este tocmai ce spuneam si mai inainte - aceasta paruta civilizatie, dupa ce ne-a dezbracat de hainele noastre, ne-a dispersat familiile, ne-a luat hrana de la gura, acum incearca sa ne goleasca si de suflete.

 

Masini si aur au toti tiganii, nu asta e civilizatie!

Eram la manastirea Bistrita intr-una din zile, in chilia mea si numai ce vad in fata geamului ca se deschid trei masini de lux si ma gandeam eu cine sa fie oare. Si ii primesc pe acesti oameni care erau si ei niste tigani, si nu vreun primar sau vreo mare vedeta. Masini si aur au toti tiganii, nu asta e civilizatie! Nu e nimic grav faptul ca e tigan, au si ei suflete ca ale noastre, nu am nimic impotriva lor, inca am vazut tigani cu multa frica de Dumnezeu. Dar e grav faptul ca imprumutam din moravurile lor rele, de a ne da in spectacol cu viata noastra luxoasa.

Asta este si rodul educatiei televizorului… Televizorul ca televizor, dar mamele, parintii ce pazesc? Parintii trebuie sa orienteze copilul de mic ce sa priveasca la televizor, cu toate ca mai bine ar fi sa se lipseasca de tot de el. Dar si la televizor acolo, sunt o sumedenie de posturi, unele cu otrava, altele cu lucruri de folos. Nu trebuie lasat copilul sa aleaga ce vrea el. Pai daca ti se pune in fata doua paini - una otravita si alta neotravita - ce faci, pe care o alegi? Televizorul il tampeste pe copil de la inceput. Ce sa mai priceapa el mai tarziu?

 

"Voi nu aveti voie sa ganditi. Partidul gandeste pentru voi"

Omul este dupa chipul lui Dumnezeu si are in el toate resursele de a ramane in Harul divin si de a nu pica in aceasta capcana extrem de inselatoare prin care ne vindem libertatea si dreptul de fi asemenea Celui Preainalt.

Omul demn, liber, in integritatea persoanei lui, are si o alta atitudine fata de nedreptatile sociale ale unui sistem sau altul. De aceea ei prefera oameni tampi, pe care sa ii prosteasca usor. Si incep din copilarie, de altfel, sa tampeasca copilul prin televizor, apoi prin invatamant, unde i se administreaza o materie aleasa de ei, cu notiunile pe care vor sa le inoculeze, cenzurand o mare parte din istoria popoarelor si cunoasterea este astfel influentata. Cunoastem zicala de pe vremea lui Gheorghiu Dej: "Voi nu aveti voie sa ganditi. Partidul gandeste pentru voi. El va gospodareste si va da ceea ce trebuieste. Noi suntem cei care va dirijam si va dam painea de toate zilele".

Ca doar lumea la ora actuala nu este condusa decat de guvernul unic mondial si de acolo se dirijeaza toate guvernele statelor. Noi acuzam pe papuselele din guvernul nostru, dar ei, saracii, nu prea mai au niciun drept. Ce le spune seful, aceea executa si ei. Altadata ce dicta Moscova, aceea se executa in Romania.

Dar cu romanii le este mai greu, pentru ca romanul poate da terenuri, poate da bogatie, aur si grane, dar nu isi da sufletul cu atata usurinta. Asa cum spuneau Horea, Closca si Crisan: "Va dam holdele noastre, va dam bratele noastre, va dam trupul nostru, dar nu va dam credinta noastra".

Romanul a iesit din comunism asa cum a iesit, cu o multime de pacate, care i-au fost introduse in obisnuinta… A fost invatat sa minta, sa spuna "atatea kilograme la hectar", acolo unde nu se facea mai nimic, sa spuna ca ii merge bine, cand ii mergea rau.

Politicienii trebuie  sa invete primii sa spuna adevarul poporului,  apoi la scoala trebuie introdusa atmosfera frumoasa care sa insufle copilului credinta  in  valoare,  in modelele luminoase, in ideea patriotica. Daca nu vom reinvia patriotismul in scoli, in familie,   daca nu  vom readuce  modelele frumoase, din istorie si din cultura romana, in mintea tinerilor, vom avea generatii din ce in ce mai straine de Romania. Vom avea generatii educate de televizor, dresate astfel sa nu puna nici o intrebare, sa accepte tot ceea ce li se spune…

Este necesar curajul recunoasterii de catre romani ca raul nu ne vine doar de la o economie precara.

 

Parintele Justin Parvu.

Material primit la redactie.

0 comentarii3199 vizualizări26 ianuarie 2013




rss 2.0
rss 2.0