Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Credinta-Religie Miercuri 10 August 2022 - 14587
Conferinta cutremuratoare despre suferintele romanilor din Basarabia.

Sala "Liviu Rebreanu" a Bibliotecii Judetene a fost gazda conferentei sustinuta de monahul Moise de la Manastirea "Oasa". Tema abordata "Sa nu ne razbunati" a expus marturii despre suferintele romanilor din Basarabia sub ocupatie sovietica. Cu acest prilej a fost lansat volumul " Marturii despre suferintele romanilor din Basarabia" (Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2012 ), o carte despre suferintele celor care au fost deportati in Siberia si ale urmasilor acestora. Cartea este insotita de 3 filme documentare: "Deportatii din Siberia", Detinutii politici din Basarabia", "Foametea din Basarabia".
Nascut in 1974 la Resita, monahul Moise a urmat Facultatea de Drept din Timisoara, unde a intrat in A.S.C.O.R. si a apucat, cu nadejde, pe calea credintei. In 1996, a devenit frate la manastirea Posaga (Alba). Din 2000, obstea de la Posaga s-a mutat la Oasa, in Muntii Sureanu, la 1.400 de metri deasupra lumii. Dupa alti cativa ani de nevointe, monahul Moise Iorgovan a inceput un proiect cultural, care avea sa-l acapareze total: o cronica documentara, filmata si scrisa, despre suferintele din inchisorile comuniste din Romania si Basarabia, marturisite de fosti detinuti politici. Un demers nobil si temerar, despre frumusetea credintei in temnita.
Moderatorul evenimentului a fost directorul Bibilotecii Judetene, Ioan Pintea. Publicul a fost prezent in numar foarte mare, umpland pana la refuz sala de conferinte, bistritenii aratandu-se dornici de astfel de intalniri spirituale. Desi biblioteca va fi deschisa cititorilor doar in aprilie, evenimentele frumoase prind deja contur aici.

.
Foto - Victor Stir.
0 comentarii2450 vizualizări01 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0